Με το κλασικό σακίδιο, ο επικεφαλής του Ποταμιού, στην πλατεία Κοτζιά κατά την έναρξη της έκθεσης Documenta 14 | ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIMENEWS
Επικαιρότητα

Θεοδωράκης: «Η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν τα έργα των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ»

Σε συνέντευξη στη Real ο επικεφαλής του Ποταμιού κλήθηκε να εξηγήσει γιατί δεν ζητά πρόωρες εκλογές, γιατί δεν θέλει να ψηφίσει τα αντίμετρα, αν θα παραστεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ποια θα είναι η γραμμή του κινήματός του από δω και πέρα
Protagon Team

Η συνέντευξη που παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εφημερίδα Real και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή είχε βασικό θέμα την εξουσία. Δηλαδή «το μοναδικό πράγμα που ενδιαφέρει» τον Αλέξη Τσίπρα, όπως είπε, και αυτό που παράλληλα επιζητούν από τη μία πλευρά η ΝΔ που επιμένει να ζητά εκλογές και από την άλλη πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ, «που ορέγονται να συγκυβερνήσουν με το ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ίδια συζήτηση ο επικεφαλής του Ποταμιού κλήθηκε να εξηγήσει γιατί δεν ζητεί ο ίδιος πρόωρες εκλογές, γιατί δεν θέλει να ψηφίσει τα θετικά αντίμετρα της συμφωνίας, αν θα παραστεί στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ποια είναι η γραμμή του κινήματός του από δω και πέρα.

«Ο κ. Τσίπρας μετακινείται αριστερά, δεξιά, κέντρο. Οπου τον βολεύει, όποτε τον βολεύει. Τη μια μέρα σκίζει μνημόνια, την άλλη τα υπογράφει. Μακάρι να είχε κάτι γραμμένο στην ατζέντα του ο κ. Τσίπρας, φοβάμαι ότι δεν έχει τίποτα πέρα από μια λέξη: Εξουσία» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Αναφερόμενος στην καθυστέρηση που σημειώθηκε μέχρι -ύστερα από επτά μήνες- να κλείσει η αξιολόγηση, ο ίδιος εκτίμησε ότι «σκέφθηκαν ότι τραβώντας το χρόνο θα πιέσουν τη Γερμανία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο». Τελικά έγινε το ανάποδο: «Πιεστήκαμε εμείς και υπογράψαμε ότι να ‘ναι. Οπως και το καλοκαίρι του 2015». Ο ίδιος δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι η απειρία της κυβέρνησης αλλά «μια κουτοπόνηρη αντίληψη πολιτικής».

Οταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο δεν ζητά εκλογές, όπως ο πρόεδρος της ΝΔ, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε ότι σε αυτή τη χώρα έχουμε περίσσευμα εκλογών αλλά και Mνημονίων. «Μήπως πρέπει να σκεφθούμε ότι αυτά είναι αλληλένδετα; Η οικονομία δεν θα αντέξει ένα πάγωμα και μια νέα γενικευμένη στάση πληρωμών για 2-3 μήνες. Από την προκήρυξη δηλαδή των εκλογών μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, η οποία ίσως να είναι και δύσκολο να συγκροτηθεί», εξήγησε.

Απέφυγε να απαντήσει αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας όμως ότι «αν παραδώσουμε ξανά τη δημόσια διοίκηση στη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν απλώς τα έργα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία με τα μέτρα και τα αντίμετρα και κάλεσε την κυβέρνηση «να συζητήσει αυτά τα θετικά μέτρα σήμερα και όχι το 2020».

Κληθείς να σχολιάσει για τη στάση που κρατά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο ίδιος τόνισε ότι κάποιοι από το περιβάλλον της αν όχι η ίδια, τηρούν μία πολιτική ίσων αποστάσεων μέχρι να δουν που θα ξανακάτσει η μπίλια και αν θα συγκυβερνήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και απέρριψε το το ενδεχόμενο να προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζοντας ότι «ο λαός ψήφισε Ποτάμι».

Ειδικότερα επεσήμανε ότι η Κεντροαριστερά, όπως και η Δεξιά και η Αριστερά, είναι γεμάτη από συστημικούς συντηρητικούς, που μιλάνε και δεν λένε τίποτα. «Εμείς απευθυνόμαστε στους τολμηρούς προοδευτικούς. Είναι η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του», τόνισε.

Και όταν ρώτησε ο δημοσιογράφος αν ο ίδιος θεωρεί συμμάχους του τον Βαγγέλη Βενιζέλο, τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Μανιάτη, τον Παύλο Γερουλάνο, απάντησε ότι δεν θέλει να αναφέρει ονόματα. «Πάντως ο Μακρόν δείχνει τον δρόμο. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα παλιά κόμματα», είπε.

Η γραμμή του Ποταμιού είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, η «σύγκρουση με όλα αυτά που μας έφεραν και μας κρατούν στη χρεοκοπία».

Επανέφερε στη συζήτηση το παράδειγμα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Γαλλίας. «Ρίσκαρε αυτός, ρίσκαραν και οι πολίτες και η Γαλλία βγήκε κερδισμένη. Και εδώ μπορούμε να το κάνουμε, αλλά κάποιοι έχουν βολευτεί στις καρέκλες τους. Τους αρέσουν τα στημένα συνέδρια και οι παρασκηνιακές συμφωνίες. Οι ανοιχτές διαδικασίες τους φοβίζουν», τόνισε