O Σταύρος Θεοδωράκης στη Βουλή το Σάββατο. «Ο,τι και να γίνει, το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus» επαναλαμβάνει τώρα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Θεοδωράκης: Αν φύγει ο Καμμένος δεν στηρίζω Τσίπρα, πάμε σε εκλογές

Τι θα κάνει το Ποτάμι αν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ; Πώς αντιμετώπισαν στη Σεβαστουπόλεως τα εγκωμιαστικά σχόλια του Μαξίμου για τη στάση του κόμματος στο Μακεδονικό; Τι θα γίνει με το ΚΙΝΑΛ και ποιο το μέλλον της συνεργασίας με τη Φώφη Γεννηματά;
Protagon Team

Απάντηση στα σενάρια που τον θέλουν ως τον επόμενο «πρόθυμο» για τη διατήρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα έδωσε τη Δευτέρα o Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθαρίζοντας πως ενδεχόμενη αποχώρηση Καμμένου από την κυβέρνηση θα οδηγήσει αποκλειστικά και μόνο σε εκλογές. Η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη καταγράφηκε λίγη ώρα πριν από την προγραμματισμένη για το βράδυ της Δευτέρας σύσκεψη στελεχών και βουλευτών του Ποταμιού με φόντο την κρίση στο Κίνημα Αλλαγής λόγω και της διαφωνίας με τη θέση της Φώφης Γεννηματά για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που έφερε στο πολιτικό σκηνικό η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, ο κ. Θεοδωράκης αρκέστηκε να πει πως δεν βλέπει αλλαγές, παρά μόνον την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με έναν βουλευτή λιγότερο (τον Δημήτρη Καμμένο που υπερψήφισε την πρόταση μομφής και διεγράφη από τους ΑΝΕΛ). Και μάλλον έτσι θα κινηθούμε, εκτιμά, μέχρι ο κ. Τσίπρας να αποφασίσει να κάνει εκλογές.

«Δεν μπαίνω στην κυβέρνηση»

Οσο για τα περί πιθανού ρόλου του κόμματός του ως νέου εταίρου του Αλέξη Τσίπρα, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πάνος Καμμένος κατά την ταραχώδη συζήτηση στη Βουλή, το Σάββατο, για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ο κ. Θεοδωράκης σχολίασε δηκτικά πως θα πρέπει κανείς να έχει πολλή φαντασία για να συζητάει τη συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση, ή έστω τη στήριξη του Ποταμιού στην κυβέρνηση.

Για την Ιστορία, το κίνημα του κ. Θεοδωράκη αριθμεί έξι βουλευτές και μαζί με τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια πλειοψηφία 151 βουλευτών. Και ο κ. Θεοδωράκης έχει να αντιμετωπίσει το επίμονο φλερτ των στελεχών του Μαξίμου.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, κυβερνητικού εκπροσώπου, που χαρακτήρισε πολιτική γενναιότητα εκ μέρους του κ. Θεοδωράκη τη στήριξη της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ, παρά τις πολιτικές διαφορές με την κυβέρνηση και χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Σε αυτό το σχόλιο ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τον κ. Τζανακόπουλο να ανατρέξει σε παλαιότερες αντίστοιχες τοποθετήσεις του Ποταμιού που, όπως σημείωσε, αν τις είχε υιοθετήσει, ή έστω ακούσει η κυβέρνηση, θα είχε ίσως αποφύγει τραγικά λάθη και η χώρα θα βρισκόταν σε καλύτερη μοίρα.

Στο ερώτημα αν η συμφωνία του ονοματολογικού θα μπορούσε να ήταν καλύτερη από αυτή που τελικά έφεραν οι Αλ. Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό μόνο αν λειτουργούσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που έχει προτείνει το Ποτάμι, με τους αρχηγούς και της αντιπολίτευσης, τη στρατιωτική ηγεσία και τους διπλωμάτες. «Να συζητούσαμε ειλικρινά και όχι για τις κάμερες. Αυτό κάνουν σε όλα τα σοβαρά κράτη. Χαράσσουν την πατριωτική γραμμή χωρίς να βγάζει ο καθένας την ουρά του απ’ έξω» υπογράμμισε με νόημα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Γελοίος ο Καμμένος – Πάμε σε εκλογές αν φύγει»

Για τη γενικότερη στάση του Πάνου Καμμένου, ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στο iefimerida.gr δεν δίστασε να σχολιάσει ότι το μόνο που προκαλεί είναι γέλιο: «Γελάνε και τα έδρανα της Βουλής όταν βάζει κόκκινες γραμμές» ανέφερε χαρακτηριστικά, για να υπογραμμίσει πως σε περίπτωση που τελικά κάνει πράξη την απειλή του και φύγει από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία και πάμε κατά συνέπεια σε εκλογές.

Τι θα γίνει με το ΚΙΝΑΛ

Με αφορμή εξάλλου την ολοένα και εντονότερη φημολογία περί αποχώρησης του Ποταμιού από το εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Θεοδωράκης επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες ημέρες έχει φουντώσει η συζήτηση στους κόλπους του κόμματός του για την αποτίμηση της συμμετοχής στο Κίνημα Αλλαγής:

«Συζητάμε, προβληματιζόμαστε, προσπαθούμε να δούμε αν όντως αποδίδει η προσπάθειά μας να μπολιάσουμε με φρέσκες ιδέες τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Αν δηλαδή η συμμαχία με μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής αποδίδει καρπούς» είπε, ενώ για το ποιος θα πάρει την τελική απόφαση (παραμονής ή αποχώρησης) παρέπεμψε στην ευρεία συνάντηση των στελεχών του Ποταμιού από ολόκληρη τη χώρα, την Κυριακή 1η Ιουλίου στην Αθήνα.

Οσον αφορά τη δική του στάση, ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για μία συνάρτηση ρεαλισμού και επιθυμιών: «Είμαστε από τους συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα μείνουμε όμως για να σιγουρέψουμε το μέλλον μας. Θα μείνουμε μόνο αν αυτή η ένωση δυνάμεων εγγυάται τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που θέλουμε» παρατήρησε, δίχως να κρύψει την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι τελευταίες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα, αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται, κινούνται στον αντίποδα της κοινής δέσμευσης όλων στο ΚΙΝΑΛ, συμπεριλαμβανομένης της Φώφης Γεννηματά, ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus.