Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους (φωτογραφία αρχείου) | Intime
Επικαιρότητα

Θεμιστοκλέους: Το Novavax δεν θα χορηγείται ως αναμνηστική δόση

Προορίζεται μόνο για τους πολίτες που δεν έχουν κάνει άλλο εμβόλιο για τον κορονοϊό. Τι είπε για τον μεγάλο αριθμό των νεκρών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και για το Πάσχα στο χωριό
Protagon Team

Αποκλειστικά και μόνο ως ολοκληρωμένο εμβολιαστικό σχήμα με δύο δόσεις θα χορηγείται το νέο εμβόλιο της Novavax που έρχεται στις 21 Φεβρουαρίου στη χώρα μας και η διάθεσή του ξεκινά στις αρχές Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χορηγείται ως ενισχυτική δόση, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

«Το Novavax δεν θα μπορεί να γίνεται ως αναμνηστική δόση, θα αφορά μόνο όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου», ξεκαθάρισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι», ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «ήδη 4 εκατομμύρια πολιτών έχουν κάνει την αναμνηστική δόση του εμβολίου και πλέον υπολείπονται 324.000».

Δεδομένου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται πλέον στη χώρα μας και η Johnson & Johnson ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ανέστειλε την παραγωγή του εμβολίου της, η μοναδική επιλογή για κάποιον που δεν επιθυμεί να κάνει εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, θα είναι το πρωτεϊνικό της Novavax.

Ωστόσο, με αυτά τα δεδομένα, σύντομα δεν θα υπάρχει κανένα μη mRNA για να κάνουν ως αναμνηστική δόση όσοι έχουν κάνει εμβόλια ιικού φορέα, όπως το AstraZeneca και το Johnson & Johnson.

Για τους νεκρούς

Αναφερόμενος στον υψηλό αριθμό των νεκρών από λοίμωξη Covid-19 που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι οφείλεται «εν πολλοίς και στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχαν από πριν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν η αύξηση των κρουσμάτων θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων. Ο σημαντικότερος τρόπος για να προστατευθούμε και να μην έχουμε αυτόν τον αριθμό των θανάτων, είναι να εμβολιαστούμε. Εχουμε πετύχει ένα καλό ποσοστό τους τελευταίους 2-3 μήνες, και στους άνω των 60 και στους λαμβάνοντες την αναμνηστική δόση».

Αρση περιοριστικών μέτρων

Σε ερώτηση για το αν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, ανέφερε πως «η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει κλειστή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει τηρώντας τα μέτρα δημόσιας υγείας (μάσκες, αποστασιοποίηση και εμβολιασμός) να συνεχίσουμε να ζούμε και να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητά μας».