Και τι δεν… θυμήθηκε η τηλεδιάσκεψη των συνεταίρων της Σούπερ Λιγκ.
– Την καταδίκη του ΠΑΟΚ στην υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας
– Την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Ολυμπιακό
– Τη δίκη για τα «στημένα»
– Το πιστόλι του Σαββίδη στην Τούμπα
– Τον ξυλοδαρμό του διαιτητή Τζήλου και τα πακιστανικά τηλέφωνα
– Την… Τράπεζα Κρήτης
– Ακόμη και το ότι ο Ιβάν είναι Ρώσος…
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με το θέμα της συζήτησης, που ήταν η επανεκκίνηση του πρωταθλήματος; Καμία. Αλλά το μίσος του Ολυμπιακού για τον ΠΑΟΚ -και τανάπαλιν- έχει τυφλώσει τους δύο πιο ισχυρούς ελληνικούς συλλόγους της εποχής. Δεν τους επιτρέπει να δουν καθαρά την κρισιμότητα των στιγμών και να αφήσουν στην άκρη, έστω για λίγο, όσα τους χωρίζουν. Πιστεύουν πως το πιο σημαντικό είναι να κατακτήσουν τον θρόνο ενός βασιλείου που «αύριο» μπορεί να μην υπάρχει.
Οι υπόλοιποι, παρακολουθούν τα… βουβάλια να τσακώνονται, ποδοπατώντας και τις δικές τους προοπτικές. Κι αυτοί, όμως, είναι προσκολλημένοι στα μικροσυμφέροντά τους. Οι περισσότεροι δεν επιθυμούν να ολοκληρωθεί η σεζόν, ή (στην καλύτερη περίπτωση) αδιαφορούν. Εάν κάποιος τους εξασφάλιζε πως δεν θα χάσουν χρήματα από την τηλεόραση, η χθεσινή τους απόφαση θα ήταν εντελώς διαφορετική. Αλλά, με τι… μούτρα θα πάνε να διαπραγματευθούν τα επόμενα τηλεοπτικά τους συμβόλαια, για ένα «προϊόν» που σταμάτησαν να παράγουν επί μήνες;
Ο Παναθηναϊκός ζήτησε οριστική διακοπή. Γιατί να πληρώνει λειτουργικά έξοδα για άλλους δυο τρεις μήνες, αφού δεν μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη βαθμολογική τύχη;
Ο Πανιώνιος και ο Παναιτωλικός, οι δύο τελευταίες ομάδες του πίνακα τη στιγμή που «πάγωσε» το πρωτάθλημα, συμφώνησαν μαζί του. Ελπίζοντας, προφανώς, ότι θα γλιτώσουν τον υποβιβασμό, εάν δεν παιχτούν οι αγώνες των πλέι-άουτ, δια της μεθόδου της αναδιάρθρωσης.
Ο ΠΑΟΚ τάχθηκε, επίσης, υπέρ του «λουκέτου». Για να σιγουρέψει τη θέση του στο Τσάμπιονς Λιγκ (η ΑΕΚ βρίσκεται μόλις έναν πόντο πίσω του, και στα πλέι-οφ θα έχει την ευκαιρία να τον προσπεράσει). Αλλά και γιατί ελπίζει πως, αν δεν ολοκληρωθεί η σεζόν, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην ανακηρυχθεί πρωταθλητής.
Ο Ολυμπιακός θέλει ένα ομαλό φινάλε, για να αποφύγει το ενδεχόμενο της παύλας. Αλλά και για να μην επιστρέψει στο Γιουρόπα Λιγκ έπειτα από πολύμηνη αδράνεια. Η ΑΕΚ το ίδιο, για να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση.
Αρκετές από τις υπόλοιπες ομάδες που ψήφισαν «ναι», θα προτιμούσαν να γλιτώσουν χρήματα από τα συμβόλαια των παικτών τους, παρά να παίξουν μπάλα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Από την άλλη, όμως, έπρεπε να κρατήσουν τα προσχήματα. Ποιος επιχειρηματίας βλέπει την επιχείρησή του κλειστή, επί ένα δίμηνο, αλλά δεν επείγεται να ξανανοίξει; Μόνον εκείνος που βρίσκεται στο κατώφλι της χρεωκοπίας. Κάπως έτσι προέκυψε αυτή η ομόφωνη απόφαση, αλλά τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται.
Θα περίμενε κανείς, η Σούπερ Λιγκ να έχει εκπονήσει ένα αναλυτικό σχέδιο επιστροφής, στις προπονήσεις και τους αγώνες, όμως τέτοιες προτάσεις δεν ακούστηκαν πολλές. Οι συνέταιροι συνυπέγραψαν, απλώς, ένα αίτημα προς την πολιτική ηγεσία των σπορ, και συμφώνησαν να επανεξετάσουν την κατάσταση στα μέσα Μαϊου. Ζήτησαν από τον κ. Αυγενάκη, η απαγόρευση των προπονήσεων να έχει αρθεί έως τις 25 Μαΐου -το αργότερο-, ώστε στις 14 Ιουνίου να αρχίσουν τα πλέι-οφ και τα πλέι-άουτ, για να ολοκληρωθεί η σεζόν στα τέλη Ιουλίου. Και ο υφυπουργός Αθλητισμού τους απάντησε σήμερα (30/4), ανακοινώνοντας το σχέδιο της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του αθλητισμού.
Αναψε «πράσινο φως» για την επανέναρξη των προπονήσεων από την ερχόμενη Τρίτη (5/5), σε μικρά γκρουπ των 6-8 ατόμων και σε ανοιχτά γήπεδα, με στόχο την ενδυνάμωση και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των αθλητών. Την Τρίτη είχε εξαγγείλει την επιστροφή στη δράση, μόνον των κορυφαίων αθλητών στα ατομικά σπορ, δίνοντας προτεραιότητα στους πρωταθλητές μας που, είτε έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είτε τη διεκδικούν με αρκετές πιθανότητες. Στην ουσία, έκανε το «χατίρι» των ποδοσφαιρικών παραγόντων και, ταυτοχρόνως, τους… πέταξε το μπαλάκι της οριστικής απόφασης.
Οι «λεπτομέρειες» που απομένει να διευθετηθούν, δεν είναι καθόλου λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί υπολόγισαν ότι για να ολοκληρωθούν με ασφάλεια οι δύο πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες της λίγκας τους, θα χρειαστούν περίπου 25.000 διαγνωστικά τεστ: για παίκτες, προπονητικό τιμ, διαιτητές, τεχνικούς, δημοσιογράφους, κι άλλους εμπλεκόμενους. Στην Αγγλία έχουν, ήδη, έτοιμα 26.000 τεστ, με το κόστος τους να ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια λίρες. Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τη Σούπερ Λιγκ προβλέπει τέτοια διαδικασία. Κι αν ναι, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;
Η επάνοδος στα γήπεδα θα απαιτήσει μέθοδο, πειθαρχία και έξοδα. Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα φανεί εάν οι ΠΑΕ τη θέλουν στ’ αλήθεια.