Θέατρο του παραλόγου η Κουμουνδούρου και έπεται συνέχεια | Dimitris Kapantais / SOOC
Επικαιρότητα

Θέατρο του Μολιέρου ο ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι θέλουν ξανά κάλπες και ποιοι τις ξορκίζουν

Για πρώτη φορα -διά της βουλευτού Κασσιμάτη- κατονομάζεται ο Αλέξης Τσίπρας ως «πηγή αναταραχής» και επαναφοράς της συζήτησης για νέες εσωκομματικές εκλογές. «Ο Κασσελάκης εμποδίστηκε να γίνει αρχηγός και στη Βουλή». Ορθάνοιχτη η πόρτα της επιστροφής στον Παύλο Πολάκη.
Protagon Team

«Ο Απερίσκεπτος », «Ο Ταρτούφος», «Ο Φιλάργυρος» και «Ο Αρχοντοχωριάτης» (ελεύθερες οι ταυτοποιήσεις με πρόσωπα) συνεχίζουν τον καβγά στην Κουμουνδούρου, μετά και τις νέες εκκαθαρίσεις Κασσελάκη (ή ορθότερα Πολάκη) με τελευταίο αντικείμενο  αντιπαράθεσης το αν πρέπει να στηθούν ξανά εσωκομματικές κάλπες.

Ο μόνος που λείπει από το σκηνικό -στα όρια της κωμωδίας- που εκτυλίσσεται τα τελευταία 24ωρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό την απειλή μίας ακόμη -διαλυτικής κατά ορισμένους- διάσπασης, είναι ο Ζαν Μπατίστ Ποκλέν (γνωστότερος στο ευρύ κοινό ως Μολιέρος) που χάρισε στην παγκόσμια δραματουργία (μέσα από τα προαναφερθέντα έργα του) μερικές από τις χαρακτηριστικές περιγραφές ανθρωπίνων τύπων, χαρακτήρων και ηθών, που διακρίνει κανείς ακόμη και σήμερα στις εκατέρωθεν αντεγκλήσεις «προεδρικών» και αμφισβητιών της ηγεσίας Κασσελακη.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εκτονωθεί η εσωκομματική ένταση, πρωτοκλασσάτα στελέχη βγήκαν να στηρίξουν -ανοικτά πια- τη «λύση» της κάλπης, την ώρα που ακόμη και η ίδια η εκπρόσωπος του ΣΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, παραδεχόταν ότι ίσως και να μην γίνεται να αποφευχθούν οι εκλογές στο κόμμα.

Λυτρωτικό χαρακτήρισε από την πλευρά της ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ολγα Γεροβασιλη. «Η εκλογή από τη βάση θα είναι μια λυτρωτική κίνηση για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε, εκφράζοντας την αγωνία της να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά στο 3%!

«Ανοικτά και δημοκρατικά θα λυθούν όλα, με αποφάσεις σεβαστές από όλους για να δυναμώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει την καθοδική του πορεία», πρόσθεσε, κατηγορώντας τον κ. Κασσελάκη για κατασκευή εσωτερικών εχθρών.

Οι «»87»

Η λεγόμενη «φουρά Τσίπρα» προ(σ)καλεί τον Στέφανο Κασσελάκη να ανοίξει μόνος του θέμα νέας προσφυγής στη βάση για εκλογή προέδρου, «αντί να λέει ‘όποιος θέλει ας μου κάνει πρόταση μομφής’».

«Να πάρει την ευθύνη και να προσφύγει στη βάση. Ο ίδιος είπε ότι δεν έχει πρόβλημα και ότι η βάση τον στηρίζει. Γιατί θέλει πρόκληση; Να το επιλέξει μόνος του», ήταν -ενδεικτικά- η προτροπή της κυρίας Γεροβασίλη σε δηλώσεις της στο Action 24.

Το αν τώρα οι «87» θα τολμήσουν να προχωρήσουν σε πρόταση μομφής κατά του κ. Κασσελάκη,  σε περίπτωση που εκείνος δεν πάει σε εκλογές, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο. Και αυτό διότι οι αριθμοί δεν βγαίνουν οπότε και οι προσδοκίες ότι θα περάσει μία πρόταση μομφής, είναι μάλλον μικρές μετά και την αναβάπτιση της συμμαχίας Κασσελάκη-Παππά και το κλείσιμο όπως όλα δείχνουν, του μετώπου με τον Παύλο Πολάκη, μέσω της διαγραφής Λινού.

Από κοντά και ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος με γνωστό διαχυτικό ύφος του, εκτίμησε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ότι «οι εκλογές για την ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κρίση».

«Αυτό που επείγει -εξήγησε-  δεν είναι να βγούμε κάποιοι και να πούμε “κύριε, κύριε, είμαι κι εγώ εδώ”» (αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να είναι και ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Προφανώς και υπάρχουν ζητήματα και θέματα ηγεσίας που τίθενται και δημιουργούν την αίσθηση του σπιράλ απαξίωσης. Λύσεις υπάρχουν και βεβαίως η εκτόνωση μιας τέτοιας κρίσης με την προσφυγή στη λαϊκή βούληση με την αναβάπτιση ή οποιαδήποτε άλλη λύση θα μπορούσε να εκτονώσει την κατάσταση. Αν αυτό λειτουργήσει εκτονωτικά και λυτρωτικά, τότε ναι», αναφώνησε ο κ. Φαραντούρης επισημαίνοντας πως ο ιδιος ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η αιφνιδιαστική -και με συνοπτικές διαδικασίες- καθαίρεση  του Σωκράτη Φάμελλου από τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Φανερά ενοχλημένος από το θέατρο που έπαιζε μαζί του πρόεδρος του κόμματος τις προηγούμενες εβδομάδες, ο ίδιος ο βουλευτής Θεσσαλονίκης δήλωσε ανοικτά στον ΑΝΤ1  ότι έχει ανοίξει ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ -τόνισε ο κ. Φάμελλος-  έχει συλλογικές διαδικασίες και δεν έχει σε τίποτα να φοβηθεί τα μέλη του. Εχω θέσει θέμα πολιτικής της ηγεσίας. Και εσείς μπορείτε να το μεταφράσετε όπως θέλετε».

«Σαφέστατα υπάρχει πρόβλημα στην ηγεσία του κόμματος», συμφώνησε ο συνάδελφός του, Χρήστος Γιαννούλης, που δεν απέφυγε πάντως τα γνωστά ευχολόγια περί ενότητας.

Φταίει ο Τσίπρας – Ο Κασσελάκης εμποδίστηκε να γίνει αρχηγός και στη Βουλή

Στην πλευρά των λεγόμενων προεδρικών,  «όχι» σε νέες κάλπες είπαν Nίνα Κασσιμάτη και Πέτρος Παππάς.

Μιλώντας στο Μega, o βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, προκάλεσε όσους το επιθυμούν, να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου (στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) και αν έχουν προτάσεις, να τις καταθέσουν.

«Δεν βρίσκω τον λόγο γιατί πρέπει να ταλαιπωρηθεί ξανά ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με αυτή τη διαδικασία και να προσέλθουν στις κάλπες. Εντεκα μήνες πριν εκλέξαμε έναν καινούργιο πρόεδρο, έξι μήνες πριν αμφισβητήθηκε ξανά αυτός ο πρόεδρος, επαναεπιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη του κόσμου», θέλησε να υπενθυμίσει ο κ. Παππάς και συνέχισε προκαλώντας τους αμφισβητίες:

«Αν μιλήσει κανείς με τους ανθρώπους, με τη βάση, με τον κόσμο, θα πει για ποιο λόγο τη στιγμή που έχουμε συτά τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία, τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει, τη στιγμή που η ακρίβεια δεν υποχωρεί, τα σπίτια είναι πανάκριβα… ο κόσμος δεν βρίσκει τον λόγο, λέει ότι πρέπει να ακουστεί το μήνυμα της αντιπολίτεσης» συνέχισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Αν κάποιος έχει κάποιον Μεσσία στο συρτάρι ή αν κάποιος θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 15% στο 35%, ας το καταθέσει. Ας κάνουν πρόταση μομφής, ας αναλάβουν το κόστος απέναντι στον κόσμο που είναι εξοργισμένος με την εικόνα που δείχνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ας καταθέσουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή, όπως προβλέπεται. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Από την πλευρά της, η  νέα κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, πήγε και ένα βήμα παραπέρα αναφέροντας ονομαστικά -και κατ’ επέκταση «δείχνοντας» ως «πηγή του κακού»- τον Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλλοντας ουσιαστικά ότι «ο Κασσελάκης εμποδίστηκε να γίνει αρχηγός και στη Βουλή» και τέλος ανοίγοντας (προφανώς εκ μέρους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) την πόρτα της επιστροφής στον Παύλο Πολάκη.

«Μου θύμισε την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα πριν από το Συνέδριο», σχολίασε στο Οpen τις δηλώσεις Γεροβασίλη η Νίνα Κασσιμάτη. «Η άποψη αυτή -σημείωσε- δοκιμάστηκε στο συνέδριο και τελικά αποδοκιμάστηκε, γιατί το συνέδριο αποφάσισε ότι δεν θα πάμε σε νέα επανεκλογή. Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε την επιβεβαίωσή του συνεδρίου. Και δεν βρίσκω κανένα λόγο να ζούμε με εξάμηνα και κάθε 6 μήνες όσοι διαφωνούν με τον Κασσελάκη να ζητάνε προσφυγή στις κάλπες».

Οσο για την αντικατάστασή του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,  επέμεινε σε όσα έχει υποστηρίξει ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, ότι δηλ. ο κ. Φάμελλος «είχε ενημερωθεί εδώ και ένα μήνα ότι θα υπάρξει αλλαγή στο προεδρείο», για να συμπληρώσει την απάντησή της με ένα «καρφί» και την παρατήρηση ότι «κανείς δεν πρέπει να νομίζει ότι είναι αναντικατάστατος».

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Κασσιμάτη υπογράμμισε πως  «δεν πρέπει να θεωρηθεί έλασσον θέμα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμποδίστηκε να γίνει αρχηγός στη Βουλή», υποδεικνύοντας ότι η Πόπη Τσαπανίδου, όπως και οποιοσδήποτε άλλος επιλαχών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τον Στέφανο Κασσελάκη, θα έπρεπε να παραιτηθεί της έδρας του, ώστε να ανοίξει δρόμο για την είσοδο του προέδρου στη Βουλή.

«Μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου οι επιλαχόντες καλούνται να πληρώσουν τη θέση. Ήταν και είναι στο συμφέρον του κόμματος η θέση αυτή να πληρωθεί από τον πρόεδρο του κόμματος. Εκείνος και κανένας άλλος δεν θα είναι πιο πολύτιμος για τη δουλειά της Κ.Ο. Κανένας άλλος δεν πιο πολύτιμος από τον εκάστοτε πρόεδρο, που εν προκειμένω είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και δεν θα έπρεπε να εξαιρείται από αυτή την αναγκαιότητα. Δεν συζητάμε για τον βουλευτή Κασσελάκη, αλλά για τον πρόεδρο Κασσελάκη, που προηγείται έναντι όλων υμών για να είναι στη Βουλή. Κανένα μέλος του κόμματος δεν θεωρεί ότι είναι πιο πολύτιμο στη Βουλή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης», υπογράμμισε στη σχετική αναφορά της.

Εκφράζοντας δε την προσωπική της άποψη (οπως θέλησε να διευκρινίσει, χωρίς ωστόσο να είναι και τόσο πειστική), η κυρία Κασσιμάτη έκρινε ότι ο Παύλος Πολάκης πρέπει να επιστρέψει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατά τη δική της «ανάγνωση» στο περιστατικό στην κοιοβουλευτική επιτροπή που οδήγησε στη διαγραφή του, έφταιγε η σύμβουλος του υπουργού Υγείας που τον χλεύαζε.

«Θα έπρεπε να συγκρατηθεί η Λινού»

Βιτριολικό τέλος, ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και για το θέμα της διαγραφής της Αθηνάς Λινού (τα δάκρυα της οποίας άλλωστε είχαν οδηγήσει στη διαγραφή Πολάκη).

Η κυρία Λινού, παρατήρησε, «δεν αιφνιδίασε κανέναν με την ψήφο της [στη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ για την αλλαγή του προέδρου της], καθώς είχε υπογράψει το κείμενο των 87» και πρόσθεσε στο σχόλιό της γαι την άρνηση της διαγραφείσας βουλευτού να παραδώσει την έδρα της:

«Θεωρώ ότι την αντίδραση της, εννοώ το ετεροχρονισμένο κλάμα έπρεπε να την έχει συγκρατήσει. Δεν ήταν και τόσο τρομερή η κατάστασή για να προκαλέσει την αναταραχή που προκάλεσε. Έγιναν καταγγελίες από τον Παύλο Πολάκη που εξετάστηκαν, οι εξηγήσεις που δόθηκαν δεν θεωρήθηκαν επαρκείς. Δεν μπόρεσε να γίνει συζήτηση για το θέμα. Την έψαχναν αλλά δεν την βρήκαν».

Η ίδια η Αθηνά Λινού ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα της, καλώντας «αυτόκλητους δικαστές και δημόσιους κατηγόρους»  να λάβουν υπόψη τους τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

«Μου ζητάτε να αποδεχθώ μιαν ανύπαρκτη ενοχή», απάντησε αρχικά στον Στέφανο Κασσελάκη. «Προφανώς, αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει από μέρους μου. Αντιλαμβάνεστε βέβαια επίσης ότι με τον τρόπο αυτό συνομολογείτε ότι συμμετέχετε στις κακόβουλες συκοφαντίες του κου Πολάκη εναντίον μου, συμπεριφερόμενος ως αυτόκλητος δικαστής. Και είναι απορίας άξιο πότε προφθάσατε να διαβάσετε τις 459 σελίδες με στοιχεία που αποδεικνύουν την άψογη διαχείριση της Prolepsis ώστε να προβείτε στην ηθικώς και λογικώς μετέωρη αξίωσή σας.

»Σας ενημερώνω λοιπόν  ότι δεν πρόκειται να παραιτηθώ από βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ούτε να παραδώσω την έδρα την οποία μου έδωσαν 25.000 και πλέον ψηφοφόροι μου», καταλήγει στην απάντησή της προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση διαγραφής της και σε επόμενη ανάρτηση της (δείτε τη κάτω) διαμηνύει πως το θέμα θα έχει και συνέχεια, στα δικαστήρια.