Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μόλις βγάλει τη γραβάτα που είχε φορέσει στο Ζάππειο, όταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε μέσα στην καλή χαρά σε μια δημόσια εκδήλωση -συναυλία. «Λέτε να ήταν η γραβάτα που του έδωσα εγώ; Μπορεί, μοιάζει!» είπε στο Protagon, ενώ δεν μπορούσε να κρύψει το κέφι του. Χαμογελούσε όλη την ώρα, έκανε αστεία με τον κόσμο, τραγουδούσε, φωτογραφιζόταν ευχαρίστως. «Έχω σπίτι στη Χαλκιδική, στην Ποτίδαια, ξέρετε», είπε μόλις άκουσε ότι είμαστε από τη Θεσσαλονίκη. «Η οικογένειά μου είναι ήδη εκεί για διακοπές. Θα πάω κι εγώ τον Αύγουστο και ανυπομονώ. Προγραμματίζω να πάω από τις 2 ως τις 12. Μπορεί να πάω και στο Σούνιο», είπε με νόημα.
Στο Σούνιο παραθερίζει ως γνωστόν κάθε χρόνο, από το 2015, ο Αλέξης Τσίπρας και έχει προσκαλέσει τον Ζόραν Ζάεφ να τον επισκεφθεί. Έτσι, είναι πιθανόν να περάσουν τον Δεκαπενταύγουστο μαζί. «Με τον Αλέξη ήρθαμε πολύ κοντά, έχουμε αποκτήσει φιλικές σχέσεις», λέει. Μάλιστα, λίγη ώρα πριν, ο κ. Ζάεφ του είχε στείλει ένα μακροσκελές sms για να τον συγχαρεί «για την μεγάλη επιτυχία με το χρέος». Η απάντηση του κ. Τσίπρα δεν ήταν τόσο μακροσκελής αλλά ούτε και λακωνική, και άρχιζε με τη φράση: «Thank you Zoran».
Αυτά συνέβαιναν το βράδυ της Παρασκευής, στο κεντρικό πάρκο των Σκοπίων, όπου η Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης μαζί με ένα ροκ κουαρτέτο έπαιζαν κομμάτια των Queen. Η συναυλία πήρε έναν επίσημο χαρακτήρα, καθώς την ημέρα εκείνη ο δήμαρχος των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκοφ είχε προσκαλέσει τους δημάρχους πόλεων που βοήθησαν τη δική του να ορθοποδήσει από τον σεισμό του 1963, που την είχε ισοπεδώσει. Παρέστησαν οι δήμαρχοι της Πρίστινα Σπεντ Αχμέτι, του Ζάγκρεμπ Μίλαν Μπάντιτς και της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης. Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Νίκο Φωτίου. Μετά το δείπνο που παρέθεσε ο κ. Σιλέγκοφ, όλοι περπάτησαν ως το πάρκο, όπου πολλές εκατοντάδες (ίσως λίγες χιλιάδες) κόσμου είχαν μαζευτεί για να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Το παρών έδωσαν, τόσο ο κ. Ζάεφ όσο και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Και ενώ η Παρασκευή ήταν η ημέρα που για πρώτη φορά στη ζωή του ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε γραβάτα, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε με ένα εντελώς χαλαρό ντύσιμο. Όχι μόνο χωρίς γραβάτα και σακάκι, αλλά και με το πουκάμισο έξω από το παντελόνι. Είναι φανερό ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είναι κάτι σαν πρότυπο για τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ χαίρεται με όλη του την ψυχή για τη φιλική σχέση που έχουν αποκτήσει, απολαμβάνει την συμπάθεια που του δείχνει ο κ. Τσίπρας, την πρόσκληση στο Σούνιο, το «Thank you Zoran», νιώθει ότι του έδωσε κύρος. Γι αυτό και σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, είχε μόνο φιλοφρονήσεις. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν δύσκολες στιγμές αλλά λάμβανε θάρρος από την ελληνική πλευρά που του έλεγε πάντα την παροιμία “Ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”. «Πιστεύω ότι ο ομόλογος μου Αλέξης Τσίπρας και εγώ αλλά και οι συνεργάτες μας αποδειχθήκαμε ως καλοί καπετάνιοι», ενώ ανέφερε ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων δημιουργήθηκαν σχέσεις προσωπικής φιλίας με τον έλληνα πρωθυπουργό. «Στο πρόσωπο του Τσίπρα βρήκα έναν καλό φίλο και η χώρα μου απέκτησε μία φίλη χώρα, την Ελλάδα», δήλωσε.
Συνομιλώντας με τον Γιώργο Καμίνη, ο κ. Ζάεφ δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του. «Ας δώσουμε ελπίδα για το μέλλον των επόμενων γενεών. Μου αρέσει να εργάζομαι για το μέλλον των πολιτών. Είτε ως πρωθυπουργός είτε ως δήμαρχος. Ήμουν 12 χρόνια δήμαρχος σε ένα δήμο στα σύνορα με την Ελλάδα» (σσ. στη Στρόμνιτσα), είπε γυρίζοντας προς εμένα. «Και πολύ επιτυχημένος», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνης.
Οταν το Γραφείο Δοξιάδη σχεδίασε τα νέα Σκόπια μετά τον σεισμό του 1963
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η συμβολή του αρχιτεκτονικού γραφείου Δοξιάδη στον σχεδιασμό της σύγχρονης πόλης των Σκοπίων, κάτι που αποτέλεσε την αφορμή για την πρόσκληση στο δήμαρχο Αθηναίων. Τα ξημερώματα της 26ης Ιουλίου 1963 ένας σεισμός 6,1 Ρίχτερ κατέστρεψε το 75% της πόλης, αφήνοντας 1.070 νεκρούς, 3.000 τραυματίες και 200.000 αστέγους. Όπως γράφει ο Τάσος Τέλογλου στην «Καθημερινή» στις 25/12/2017, «τα Ηνωμένα Εθνη δημιούργησαν τότε ειδικό ταμείο με επικεφαλής τον Αντολφ Τσιμπρόφσκι και τον Νοέμβριο του 1964 συμφώνησαν με το Γραφείο Δοξιάδη στις λεπτομέρειες της εμπλοκής του τελευταίου στον σχεδιασμό των νέων Σκοπίων. Συνολικά, το Γραφείο Δοξιάδη απέστειλε 21 ειδικούς στα Σκόπια (μηχανικούς, συγκοινωνιολόγους, αρχιτέκτονες, ειδικούς στα υδραυλικά έργα) με επικεφαλής τον Περικλή Παπαματθαίου». Το γραφείο Δοξιάδη αντεπεξήλθε άψογα στις δύσκολες συνθήκες εργασίας, σε μια χώρα χωρίς στοιχειώδη υποδομή. Για παράδειγμα, δεν υπήρχαν δακτυλογράφοι που να γνωρίζουν αγγλικά, και «επιστρατεύτηκαν» από την Αθήνα. Το 1966 η εργασία ολοκληρώθηκε, οι Γιουγκοσλάβοι ευχαρίστησαν και παρασημοφόρησαν τους πρωτεργάτες της προσπάθειας και την υλοποίηση των σχεδίων ανέλαβε ο διάσημος ιάπωνας αρχιτέκτονας Κένζο Τάνγκε, φίλος του Κωνσταντίνου Δοξιάδη.