Το Ιράν κοχλάζει εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει στην κοινωνία του η κυβερνώσα ισλαμοκρατία. Το καπάκι τινάχτηκε με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία που χρεώθηκε το κράτος, όμως οι αιτίες του αναβρασμού είναι βαθιές και αφορούν τη συνολική πολιτική και κοινωνική καταπίεση του λαού συνολικά. Ετσι, μετά τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μάχσα Αμινί στα χέρια των «χωροφυλάκων της ηθικής», προ ημερών στην Τεχεράνη, πλέον οι διαδηλώσεις μαίνονται σε όλο το Ιράν και δονούνται από το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα!» (που αφορά τον θρησκευτικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ). Οι Ιρανές δίνουν κατά κύριο λόγο τον τόνο βέβαια, καίγοντας τα μισητά σύμβολα του καθεστώτος των μουλάδων, τα χιτζάμπ και τα τσαντόρ που εξαναγκάζονται οι ίδιες να φορούν. Το σκηνικό είναι βίαιο.
Οπως έγραψε η Washington Post, οι ΜΚΟ εκτιμούν ότι τουλάχιστον 31 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, τις μεγαλύτερες στο Ιράν από το 2019, όταν η αφορμή ήταν η περικοπή των επιδοτήσεων στα καύσιμα. Τώρα οι ιρανικές αρχές αντέδρασαν αστραπιαία: διέκοψαν τη λειτουργία του web και κατέφυγαν σε κάποιες περιπτώσεις σε ακραία βία, δηλαδή χρησιμοποίησαν κανονικά πυρομαχικά. Παρά ταύτα, κυκλοφόρησαν ορισμένα βίντεο που δείχνουν Κούρδους να ξεχύνονται στους δρόμους συνοριακών πόλεων, όπως το Καμιαράν και το Αμπντανάν της ιρανοϊρακινής μεθορίου, και άλλα που δείχνουν ανάλογες σκηνές στο δυτικό μέρος του Ιράν, απ’ όπου καταγόταν και η άτυχη κοπέλα. Οι ενδομουσουλμανικές αντιθέσεις παίζουν και αυτές τον ρόλο τους στην ιστορία, καθώς οι Κούρδοι νιώθουν παραμελημένοι από το ιρανικό κράτος επειδή είναι σουνίτες σε ένα σιιτικό περιβάλλον.
Αλλά και στις σιιτικές «ιερές πόλεις», όπως η Κομ και το Μασάντ, ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις, όπως και στην Τεχεράνη την ίδια. Στην πρωτεύουσα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μία μεγάλη κεντρική πλατεία και δέχθηκαν τις περιποιήσεις της αστυνομίας. Το «Θάνατος στον δικτάτορα!» ακούστηκε και στην Τεχεράνη, μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο. Οι φοιτητές είναι εξαγριωμένοι τους τελευταίους μήνες, ιδίως οι φοιτήτριες που υφίστανται την όλο και αυστηρότερη επιβολή του «χιτζάμπ». Αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι νεολαίοι κινδυνεύουν να συλληφθούν και οπωσδήποτε ρισκάρουν την επιστημονική σταδιοδρομία τους. Διαδηλώσεις γίνονται επίσης στις πόλεις Κερμάν, στον Νότο, αλλά και στο Σάρι του Βορρά. Σε ένα βίντεο από το Κερμάν μία κοπέλα κόβει τα μαλλιά της εν μέσω αλαλαγμών του πλήθους: «Καλύτερα θάνατος, παρά καταπίεση!» Ενα άλλο βίντεο δείχνει βιαιότητες στην πόλη Ραστ, βορείως της Τεχεράνης.
Τη ίδια ώρα που το Ιράν βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση της γενικευμένης αναταραχής και το καθεστώς κατέφευγε στη βία για να συγκρατήσει το πλήθος, στη Νέα Υόρκη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωνε ότι «υπερασπίζεται τα δικαιώματα του ιρανικού λαού» στο εσωτερικό της χώρας, και στο εξωτερικό «το δίκιο, που βάλλεται από την επίθεση και τον μιλιταρισμό που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ». Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση λίγες ώρες μετά τον Ραΐσι, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε «τους γενναίους άνδρες και τις γενναίες γυναίκες του Ιράν, που αυτή τη στιγμή διαδηλώνουν για να εξασφαλίσουν τα βασικά δικαιώματά τους».