«Tο πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».
Είναι τα λόγια του Πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανεμφάνισης κομμάτων τύπου Χρυσή Αυγή (βλ. Κασιδιάρη) στη Βουλή των Ελλήνων.
Η κατάθεση της τροπολογίας φέρεται να έχει δρομολογηθεί –με παράλληλη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων– και η ρύθμιση θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διατύπωση στη ρύθμιση θα είναι τέτοια που θα αποκλείει και τη χρήση των λεγόμενων αχυρανθρώπων (στην περίπτωση του καταδικασθέντος σε πρώτο βαθμό για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να βάζει ως μπροστινό τον εξάδελφό του, ο οποίος φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο).
Ειδικότερα, το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου που ανακηρύσσει τους συνδυασμούς που μετέχουν στις εκλογές θα κρίνει, με βάση τη νέα διάταξη, αν το κόμμα «υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος». Η κρίση αυτή θα βασίζεται και στην αναζήτηση της «πραγματικής ηγεσίας» του κόμματος και εφόσον το τμήμα του Αρείου Πάγου διαπιστώσει ότι αυτή ελέγχεται από πρόσωπα που έχουν καταδίκη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τότε η υπόθεση θα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα λαμβάνει την τελική απόφαση.
Ευχή του Πρωθυπουργού είναι να υπάρξει ευρεία στήριξη της τροπολογίας – σε αναζήτηση και μιας συναινετικής πρωτοβουλίας λίγο πριν από τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Εξ ου και η προτροπή του «να πρυτανεύσει η λογική και να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», παρ’ όλο που η εν λόγω ρύθμιση μπορεί να τεθεί σε ισχύ και με 151 ψήφους, δηλαδή μόνο με αυτές των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό στην κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρονται για παρέμβαση «στο παρά πέντε» ώστε «ο πιο χαϊδεμένος κρατούμενος» –όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου– Ηλίας Κασιδιάρης να μείνει εκτός νυμφώνος.
«Η κυβέρνηση, διά των αρμοδίων της, τού έδωσε πολιτική ασυλία εδώ και 2,5 χρόνια, του πρόσφερε την πολυτέλεια να ανεβάζει εκπομπές μέσα από τη φυλακή και, τώρα, στο παρά πέντε των εκλογών, ψάχνει τρόπους να του απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές», σχολίαζαν, χωρίς να διευκρινίζουν αν θα στηρίξουν ή όχι την τροπολογία.
Οπως όμως επεσήμανε η «Καθημερινή», στην περίπτωση που τελικά το κόμμα Κασιδιάρη δεν κατέλθει στις εκλογές, «ανακατεύεται και η τράπουλα» της αυτοδυναμίας. Εάν το κόμμα Κασιδιάρη κατάφερνε να μπει στη Βουλή, τότε αυτομάτως το ποσοστό των εκτός κομμάτων της Βουλής θα έπεφτε, ανεβάζοντας και άλλο τον πήχη της αυτοδυναμίας. Αντίθετα, εάν το κόμμα Κασιδιάρη έμενε σε ένα ποσοστό οριακά κάτω από το 3%, ο πήχης θα κατέβαινε. Με το κόμμα Κασιδιάρη εκτός εκλογών, το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει, καθώς κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθούν εκλογικά όσοι ψήφιζαν αυτό το μόρφωμα.
«Επιδιώκουμε τη μέγιστη συναίνεση»
«Το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση. Αυτή τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου» επεσήμαναν το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητικές πηγές με αφορμή τη ρύθμιση που δεν θα δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις επόμενες εκλογές.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ- ότι «δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει εξαντλώντας κάθε δυνατότητα».