Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία και να αφήσει τους Κούρδους έρμαιο στους Τούρκους, ξάφνιασε και ανησύχησε τους συμμάχους των Αμερικανών – και όχι μόνο. Οι Times αναλύουν τα πιθανά σενάρια από δω και πέρα.
Γιατί ο Τραμπ ενέδωσε στις απαιτήσεις της Τουρκίας;
Από την εκλογή του ακόμα, ο αμερικανός πρόεδρος έχει πει ότι θέλει οι ΗΠΑ να μείνουν έξω από τους πολέμους άλλων λαών και να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή. Ο τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι η στήριξη των αμερικανικών στρατευμάτων στους Κούρδους και άλλες τοπικές αραβικές ομάδες στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, βοηθά την Κουρδική Πολιτοφυλακή (YPG), να δημιουργήσουν έναν ημι-αυτόνομο θύλακα στα σύνορα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν υπενθύμιζε στον Τραμπ τις δικές τους υποσχέσεις περί απόσυρσης των στρατευμάτων, για να έχει το ελεύθερο να «ασχοληθεί» με τους Κούρδους. Οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας δεν εμπιστεύονται τον Ερντογάν, αλλά είναι το είδος του «ισχυρού ηγέτη» με τον οποίο ο Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να έλθει σε συμφωνία – αν και δεν είναι ξεκάθαρο τι θα κερδίσουν οι ΗΠΑ από αυτή την σημαντική παραχώρηση.
Θα εισβάλει τώρα η Τουρκία στη Συρία;
Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Ο Ερντογάν έχει απειλήσει επανειλημμένα με εισβολή στη Συρία για να δημιουργήσει μία «ασφαλή ζώνη», όμως αυτό το έλεγε εκ του ασφαλούς, όταν ήταν ακόμα οι ΗΠΑ στην περιοχή. Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν. Η Τουρκία θα πρέπει να εισβάλει σε μία έκταση μήκους 450 χλμ και βάθους 30 χλμ, εκεί όπου ο Ευφράτης ποταμός συναντά το Ιράκ, σε μία περιοχή με ισχυρή άμυνα. Η Κουρδική Πολιτοφυλακή θα πολεμήσει σκληρά, έχει ήδη εξοπλιστεί από τους Αμερικανούς όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία, δεν διαθέτουν και την αυστηρότερη πειθαρχία.
Τι θα κάνει το συριακό καθεστώς;
Η Συρία θα αντισταθεί σθεναρά σε μία τουρκική εισβολή. Ηδη, υπάρχουν θύλακες του καθεστώτος στις πόλεις Καμίσλι και Χασάκα, μέσα στην κουρδική ζώνη, έπειτα από συμφωνία των δύο πλευρών. Η YPG θα προτιμήσει τον στρατό του Ασαντ από τους Τούρκους και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε συμφωνία μαζί του για να πολεμήσει στο πλάι τους. Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει όταν ο τουρκικός στρατός και οι σύμμαχοί του είχαν καταλάβει την πόλη Αφρίν, έναν κουρδικό θύλακα στα βορειοδυτικά σύνορα Συρίας – Τουρκίας.
Αν ο Ερντογάν δεν πραγματοποιήσει τις απειλές του, έχει κάποιο Σχέδιο Β;
Η υποχώρηση για τον τούρκο πρόεδρο ισοδυναμεί με ταπείνωση. Ομως, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι τελικά θα προτιμήσει μία πολύ μικρότερη πολεμική επιχείρηση παρά ολοκληρωτική εισβολή. Υπάρχουν δύο συριακές πόλεις στα σύνορα, οι Ταλ Αμπιάντ και η Ρας αλ-Αϊν. Και οι δύο έχουν μεγάλους αραβικούς πληθυσμούς και βρίσκονται υπό τον έλεγχο της YPG. Από εκεί, οι Αμερικανοί απέσυραν στρατεύματα εν μία νυκτί, και έτσι μπορεί να είναι στόχοι μίας πολύ μικρότερης επιχείρησης, κατά την οποία η τοπική αντίσταση δεν θα ήταν ισχυρή και έτσι ο Ερντογάν θα μπορούσε να πετύχει μία «ηθική» νίκη.
Τι σημαίνει αυτό για τους φυλακισμένους τζιχαντιστές του ISIS που κρατούνται σε κουρδικές φυλακές;
Εδώ, το τοπίο είναι πολύ θολό. Ο Τραμπ λέει ότι οι ΗΠΑ μετακινούν την ευθύνη της διαχείρισής τους στους Τούρκους. Αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ασφαλής και με τάξη μεταφορά των φυλακισμένων, κάποιοι από τους οποίους είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι, από τους Κούρδους στους Τούρκους. Επιπλέον, το τεράστιο στρατόπεδο αλ-Χάουλ, όπου κρατούνται δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, βρίσκεται πολύ πιο νότια από την περιοχή της «ασφαλούς ζώνης» που οι Τούρκοι θέλουν να ελέγχουν. Ο Τραμπ μπορεί να το είπε ως απειλή για τους συμμάχους των Αμερικανών, (κυρίως τους Ευρωπαίους) που αρνούνται να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους από αυτές τις φυλακές και τα στρατόπεδα.