Οι ΗΠΑ πιέζουν για την άμεση και καλύτερη αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα | REUTERS/Mohammed Salem
Επικαιρότητα

Θα πετύχει η τακτική του Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή;

Ο Μπάιντεν επιδιώκει να αποφύγει την περιφερειακή σύγκρουση αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, αλλά θεωρείται απίθανο να περιορίσει τη στρατιωτική υποστήριξη προς το Ισραήλ, αν αυτό κλιμακώσει τη σύγκρουση με το Ιράν
Protagon Team

Στο «τελευταίο μίλι» της θητείας του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φαίνεται να αυξάνει την εμπλοκή της Ουάσινγκτον στη λήψη από το Ισραήλ. Κι ενώ από τη μια πιέζει το Ισραήλ να διαχειριστεί καλύτερα την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, από την άλλη δεν φαίνεται διατεθειμένος να μειώσει την στρατιωτική υποστήριξη, ακόμη και αν το Ισραήλ κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την σύγκρουση με το Ιράν.

Αυτή η τακτική «καρότο και μαστίγιο», όπως την περιγράφει το Reuters, δεν είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει περίπου 100 στρατιώτες στο Ισραήλ μαζί με ένα προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, μια κίνηση που το Reuters χαρακτηρίζει σπάνια και μάλιστα στη στιγμή που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «ζυγίζει» τα αντίποια εναντίον του Ιράν.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ με επιστολή προς τον ισραηλινό πρωθυπουργό ζητούν άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, το Ισραήλ πιθανώς θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η επιστολή για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν είχε «σκοπό να απειλήσει». Σύμφωνα πάντα με το Reuters, o Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Δημόσια, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, οι αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι φαινομενικά αντίθετες αυτές κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής που έχει ως στόχο τόσο να διασφαλίσει την άμυνα του Ισραήλ όσο και να υποστηρίξει την προστασία των αμάχων στον πολυετή πόλεμο στη Γάζα.

Αλλά νυν και πρώην αξιωματούχοι αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν ότι με τον τρόπο αυτό οι ΗΠΑ εμπλέκονται περισσότερο στην ισραηλινή στρατηγική.

Ο Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε στο Reuters ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης με το καρότο και το μαστίγιο έχει ως στόχο να δηλώσει -και προς το εσωτερικό- ότι ο Λευκός Οίκος σκέφτεται και ενεργεί ξεκάθαρα.

Ο ίδιος πάντως θεωρεί απίθανο ότι η Ουάσινγκτον όντως θα μειώσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς το Ισραήλ εάν η σύγκρουση με το Ιράν βαθύνει. «Είναι σχεδόν αδιανόητο για μένα, καθώς πλησιάζουμε στην πιθανότητα μιας σοβαρής και σοβαρής κλιμάκωσης ότι αυτή η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξετάσει οτιδήποτε σαν σοβαρό περιορισμό ή κλιμάκωση των στρατιωτικών συστημάτων», είπε ο Μίλερ.

Η απόφαση για την αποστολή του πανάκριβου συστήματος Terminal High Altitude Area Defense, ή THAAD, ερμηνεύεται ως μια ακόμη κίνηση βαθύτερης αμερικανικής εμπλοκής αλλά και ως μια προσπάθεια των Αμερικανών να «καλοπιάσουν» το Ισραήλ ώστε να μην περιλάβει πυρηνικούς ή πετρελαϊκούς στόχους στα αντίποινα. «Αυτό είναι πιθανότατα ένα καρότο για να προσπαθήσει να καλοπιάσει τους Ισραηλινούς να μην κάνουν το μεγάλο βήμα», δήλωσε στο Reuters ο Τόμας Καράκο, διευθυντής του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε ερώτηση του δικτύυ σχετικά με το αν η αποστολή του THAAD στο Ισραήλ μπορεί να αποτελούσε μέρος μιας συμφωνίας για να συμφωνήσουν οι Ισραηλινοί να μην πλήξουν ιρανικές πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.