Στον Λευκό Οίκο μεταφέρεται την Παρασκευή η κρίσιμη συζήτηση για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος | REUTERS/Kevin Mohatt/File Photo
Επικαιρότητα

Θα πει ο Μπάιντεν το «ναι» στον Ζελένσκι για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς;

Το θέμα είναι πρώτο στην ατζέντα της συνάντησης που έχουν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του δεύτερου στον Λευκό Οίκο. Ετοιμο να ανάψει το «πράσινο φως», γράφουν οι NYT
Protagon Team

Ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να εγκρίνει για την Ουκρανία τη χρήση δυτικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, γράφουν την Παρασκευή οι New York Times.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η νεοϋορκέζικη εφημερίδα, επικαλούμενη ευρωπαίους αξιωματούχους, ο αμερικανός πρόεδρος θα δώσει το «πράσινο φως», με την προϋπόθεση να μη χρησιμοποιηθούν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, όπλα που έχουν παρασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το θέμα, το οποίο συζητείται εδώ και καιρό στον Λευκό Οίκο, βρίσκεται την Παρασκευή πρώτο στην ατζέντα της συνάντησης του Μπάιντεν με τον βρετανό πρωθυπουργό με την πρώτη επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ μόλις έχει προσγειωθεί στο αμερικανικό έδαφος για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και με φλέγον το θέμα των πυραύλων για την Ουκρανία. Stefan Rousseau/Pool via REUTERS

Η Βρετανία έχει ήδη ξεκαθαρίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» για να πλήξει ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους μακριά από τα ουκρανικά σύνορα. Θέλει όμως, συνεχίζουν οι NYT, ρητή άδεια από τον Μπάιντεν προκειμένου να επιδείξει μια συντονισμένη στρατηγική με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η οποία κατασκευάζει έναν παρόμοιο πύραυλο.

Ως την Πέμπτη, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέμεναν ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα, αν και ο αμερικανός πρόεδρος έχει αφήσει τις προηγούμενες ημέρες να εννοηθεί ότι αναμένεται να χαλαρώσουν οι σχετικοί περιορισμοί απέναντι στην Ουκρανία.

Στο παρασκήνιο, αναφέρει η εφημερίδα, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας, ιδίως ο Μιτς Μακόνελ, ηγέτης της μειοψηφίας, ζητούν μια επιθετική απάντηση, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, απέφυγε στο ντιμπέιτ της Τρίτης να δηλώσει ότι θέλει να κερδίσει η Ουκρανία ή να πει ότι η Ρωσία πρέπει να φύγει από τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει στη διάρκεια του πολέμου.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απηύθυνε συγκεκριμένη προειδοποίηση προς τη Δύση, λέγοντας πως αν οι χώρες του ΝΑΤΟ παράσχουν τεχνική βοήθεια στους Ουκρανούς για τον χειρισμό των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, «αυτό θα σημαίνει ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία». «Και αν αυτό συμβαίνει, τότε, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα δεχτούμε», συνέχισε ο Πούτιν.

Την άνοιξη, για πρώτη φορά, ο Μπάιντεν έδωσε «πράσινο φως» ώστε η Ουκρανία να βάλλει κατά του ρωσικού πυροβολικού και άλλων στόχων πάνω από τα ρωσικά σύνορα. Αλλά το χτύπημα των συνοριακών περιοχών είναι ουσιαστικά μια αμυντική επιχείρηση. Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε στους NYT ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία σχετικά με τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS για πλήγματα σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 μιλίων μέσα στη Ρωσία.

Σε απόρρητες ενημερώσεις τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, αμερικανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει τεχνολογική βοήθεια που θα επέτρεπε στο Ιράν και στις δυνάμεις του πληρεξουσίου του να επιτεθούν στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το Ιράν ότι για πρώτη φορά στέλνει πυραύλους στη Ρωσία για χρήση στον πόλεμο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε την Τετάρτη στο Κίεβο μαζί με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι όπου συζήτησαν το θέμα και με τον ίδιο τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι