Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βίκτορ Ορμπαν στον Λευκό Οίκο, το 2019 | EPA/Szilard Koszticsak HUNGARY
Επικαιρότητα

Ο Ορμπαν ζητεί από τον Τραμπ στήριξη για να μη χάσει τις εκλογές

Ο ούγγρος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την απειλή μίας ενωμένης αντιπολίτευσης και ελπίζει σε θετική απάντηση στην πρόσκλησή που απηύθυνε προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ για να κερδίσει ψήφους
Protagon Team

Μέχρι και τον Ντόναλντ Τραμπ επιστρατεύει ο Βίκτορ Ορμπαν για να μην χάσει τις εκλογές της 3ης Απριλίου στην Ουγγαρία.

Οπως ανέφερε ο Guardian, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα επανεκλεγεί, ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να επισκεφτεί τη Βουδαπέστη για να τον στηρίξει στην προεκλογική του εκστρατεία.

Την πρόσκληση απέστειλε στη Φλόριντα η δεξαμενή σκέψης Κέντρο για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, που σχετίζεται άμεσα με την ουγγρική κυβέρνηση.

Ο Ορμπαν, πρωθυπουργός εδώ και 12 χρόνια, είναι αντιμέτωπος με τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης που συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους εναντίον του.

Αν ο Τραμπ επισκεφθεί τη Βουδαπέστη, θα είναι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που έχασε τις εκλογές.

Ο Ορμπαν ήταν από το 2016 ακόμα, υποστηρικτής του Τραμπ. Οι δυο τους μίλησαν τηλεφωνικά τον Ιανουάριο και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε τη στήριξή του προς τον ούγγρο πρωθυπουργό για τις εκλογές, αλλά μία επίσκεψη από κοντά θα ήταν μεγάλο δώρο.

Πηγή του Fidesz, του κόμματος του Ορμπαν, είπε ότι η παρουσία του Τραμπ στη Βουδαπέστη θα είχε μεγάλο αντίκτυπο υπέρ του πρωθυπουργού στη συντηρητική κοινότητα της Ουγγαρίας, για την οποία ο πρώην πρόεδρος είναι «ίνδαλμα».

Η Λιζ Χάρινγκτον, εκπρόσωπος του Τραμπ, δεν σχολίασε το αίτημα των Ούγγρων, ενώ πηγή των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι δύσκολα θα ταξιδέψει λόγω του φόβου του για τον κορονοϊό.

Πιθανώς, η πρόσκληση έχει γίνει στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών, που θα γίνει 25-26 Μαρτίου στη Βουδαπέστη. Θα παραβρεθούν πολλοί αμερικανοί γερουσιαστές και ακροδεξιοί ευρωπαίοι και λατινοαμερικανοί πολιτικοί.

Ο Τραμπ μάλλον έχει κληθεί να μιλήσει στη σύνοδο μαζί με τον Ορμπαν.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός και το κόμμα του έχουν στενούς δεσμούς με τους Ρεπουμπλικανούς. Τον Σεπτέμβριο, ο Μάικ Πενς ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στη Βουδαπέστη σε σύνοδο για τις συντηρητικές κοινωνικές αξίες, υπό την αιγίδα του Ορμπαν, όπου παρέστη και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς.

Παράλληλα, ο παρουσιαστής του Fox, Τάκερ Κάρλσον, φίλος του Τραμπ, βρέθηκε στη Βουδαπέστη πριν λίγο καιρό, κάνοντας εκπομπές από εκεί, και εξυμνώντας τον «συντηρητικό παράδεισο» της Ουγγαρίας, ο οποίος «δέχεται την επίθεση» του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, κατά τα λεγόμενά του.