Την διάθεση της γερμανικής κυβέρνησης να στηρίξει την ελληνική στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης επιβεβαίωσε προς τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Ασφαλείς πληροφορίες από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να στηρίξει την ελληνική, παρά τις παρατηρήσεις των θεσμών – και ειδικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – για τα νούμερα που «δεν βγαίνουν». Μάλιστα ακόμα και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο «κουαρτέτο» αμφιβάλλει για τη βιωσιμότητα των ελληνικών προτάσεων, ωστόσο αναμένεται να λάβει πολιτικές οδηγίες και να παραμείνει σιωπηρός.
Τι ζητάει το Βερολίνο
Τι ζητάει όμως το Βερολίνο; Η Αθήνα να λάβει άμεσα και «σκληρά» μέτρα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και φυσικά να ανεχθεί «προσωρινό» κλείσιμο συνόρων. Αλλωστε για κάτι τέτοιο ήδη η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη. Παράλληλα τις τελευταίες μέρες δεν τοποθετείται στα έγγραφα των προσφύγων η σφραγίδα «επιθυμεί να μεταβεί στη Γερμανία», ενώ η ΠΓΔΜ προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τους πρόσφυγες ως να μην έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, κάτι που δείχνει ότι η ελληνική διαχείριση θεωρείται αναξιόπιστη.
Η Αθήνα ελπίζει ότι το «κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου» θα στείλει «σήμα» στους πρόσφυγες ότι ο δρόμος δεν περνάει πλέον από την Ελλάδα. Λογικά οι πρόσφυγες θα αλλάξουν δρόμο. Το κρίσιμο θέμα είναι πόσοι θα έχουν μείνει μέσα στο ελληνικό μπουκάλι. Αυτούς θα τους αναλάβει η χώρα μας.
Για αυτό ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής παρακάλεσε τους δημάρχους να αναζητήσουν και πέραν του Σχιστού δεύτερο χώρο στην Αττική. Πόσος καιρός θα χρειασθεί για να εκδηλωθεί η νέα ευρωπαϊκή πολιτική με τη σιωπηρή ανοχή της Αθήνας; Τουλάχιστον όσο χρειασθεί μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση.