O Μπόρις Τζόνσον ακόμη αναρρώνει από τον κορονοϊό στην εξοχική πρωθυπουργική κατοικία στο Τσέκερς –ήταν στην εντατική του «Σεντ Τόμας» ως τις 9 Απριλίου (εδώ)– αλλά ήδη ακούγονται φωνές που απαιτούν εξηγήσεις για το πώς χειρίστηκε έως τώρα την κρίση της Covid-19.
Καθώς οι νεκροί από τον κορονοϊό στη Βρετανία έσπασαν, την Τρίτη του Πάσχα, το φράγμα των 16.000, πλέον έρχεται η ώρα του πολιτικού λογαριασμού για τον Μπόρις, ο οποίος αρχικά είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο και είχε υιοθετήσει την περιβόητη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης». Αναγκάστηκε τελικά να αναδιπλωθεί στις 23 Μαρτίου ανακοινώνοντας lockdown (εδώ), όταν όμως ήδη ήταν πολύ αργά για χιλιάδες συμπολίτες του και βεβαίως για τον ίδιο, οποίος αφού ανακοίνωσε ότι προσεβλήθη από τον ιό στις 27 Μαρτίου (εδώ) κόντεψε να χάσει τη ζωή του σε ένα δραματικό 48ωρο στη ΜΕΘ (εδώ) και σε κάθε περίπτωση βύθισε το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα χωρίς προηγούμενο κενό εξουσίας (εδώ).
Οι πρώτοι που αντέδρασαν ήταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, της ήσσονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνα για τον χειρισμό από τον Μπόρις Τζόνσον της κρίσης με τον κορονοϊό.
«Μόλις ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση, θα χρειαστεί βεβαίως να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα για να εξεταστεί επισήμως η ανταπόκριση της κυβέρνησης στην πανδημία, ώστε να μπορούμε να αντλήσουμε τα διδάγματα», δήλωσε ο Εντ Ντέιβι, ο ένας από τους δύο επικεφαλής των Lib Dems.
Αυτοί που θα διεξαγάγουν την έρευνα θα πρέπει να έχουν «τη μεγαλύτερη δυνατή εξουσιοδότηση δεδομένων των σοκαριστικών ελλείψεων σε προστατευτικό εξοπλισμό για το προσωπικό και της βραδείας ανταπόκρισης της κυβέρνησης –ώστε αυτή να φτάσει στην αλήθεια και να δώσει στον Μπόρις Τζόνσον την ευκαιρία να απαντήσει στα όλο και πιο σοβαρά ερωτήματα» που εγείρονται, σημείωσε ο Ντέιβι.
Η κυβέρνηση άργησε να ανταποκριθεί στην κρίση, έχει δηλώσει επίσης ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, σημειώνοντας και αυτός ότι κάποια στιγμή η Βρετανία θα πρέπει να επανέλθει στο θέμα αυτό.
Στο μεταξύ μια ολόκληρη προβληματική έχει αναπτυχθεί σχετικά με το αν και πότε πρέπει να αρχίσει η άρση των αυστηρών μέτρων περιορισμού στη Βρετανία. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το ήδη τεράστιο πλήγμα που έχει δεχθεί η βρετανική οικονομία, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να είναι προσεχτική σχετικά με την πρόωρη άρση των μέτρων. Η άρση των περιορισμών και το ενδεχόμενο της επιστροφής στην εφαρμογή τους, θα προκαλούσε μεγαλύτερη καταστροφή στην οικονομία, είπε ο Μπέιλι στην εφημερίδα Daily Mail.