Τα λέει «έξω από τα δόντια» χρόνια τώρα, είτε στην εκπομπή που παρουσιάζει στο BBC είτε στα social media, όμως αυτή τη φορά μια αιχμηρή του ανάρτηση στο Twitter… πάτησε τον κάλο της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, προκάλεσε χάος στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Βρετανίας και δίχασε την κοινή γνώμη.
Ο Γκάρι Λίνεκερ άσκησε κριτική στη νέα μεταναστευτική πολιτική που εξήγγειλαν οι Συντηρητικοί, με τον ίδιο καυστικό λόγο που χαρακτηρίζει τον σχολιασμό του στα σπορ. Το tweet, το οποίο πόσταρε στις 7 Μαρτίου, έγραφε: «Υποδεχόμαστε πολύ λιγότερους μετανάστες από όσους άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Πρόκειται για μια απίστευτα βάναυση πολιτική έναντι των πιο ευάλωτων ανθρώπων, όχι πολύ διαφορετική από εκείνη της Γερμανίας τη δεκαετία των ‘30s».
Η οργισμένη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης, την οποία ο Λίνεκερ κατηγόρησε, εμμέσως πλην σαφώς, για ναζιστικές πρακτικές, εκφράστηκε, κυρίως, από τη Σουέλα Μπρέιβερμαν, υπουργό Εσωτερικών, και τη Λούσι Φρέιζερ, υπουργό Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού. Εναντίον του ξεσηκώθηκε και η εβραϊκή κοινότητα, επειδή παρομοίασε τη ρητορική για τους παράτυπους μετανάστες με εκείνη των Ναζί (εναντίον των Εβραίων) στην προπολεμική Γερμανία. Του ζητήθηκε να διαγράψει την τοποθέτησή του, όμως εκείνος αρνήθηκε να το κάνει. «Ανυπομονώ να παρουσιάσω το MOTD (Match Of The Day) το Σάββατο», έγραψε σε νεώτερη ανάρτησή του, την Πέμπτη, απαντώντας στα ομαδικά πυρά κυβερνητικών βουλευτών, που απαιτούσαν να επανορθώσει.
Το BBC, όσο ανεξάρτητο από την εκάστοτε βρετανική κυβέρνηση κι αν είναι, δεν θα μπορούσε να τηρήσει στάση ουδετερότητας. Ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Λίνεκερ από την εκπομπή που παρουσίαζε τα 24 τελευταία χρόνια, μέχρι να «υπάρξει συμφωνία των δύο πλευρών σχετικά με τη χρήση των social media». Οπως εξήγησε ο βρετανικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός, ο 62χρονος υπάλληλός του «παραβίασε τις οδηγίες της εταιρείας», καθώς «όφειλε να μείνει μακριά από πολιτικά ζητήματα και κομματικές αντιπαραθέσεις».
Αυτό φαίνεται να πιστεύει και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης: ότι ο Λίνεκερ δεν έπρεπε να δημοσιοποιήσει τη γνώμη του, αλλά να την κρατήσει για τον εαυτό του. Να σεβαστεί το γεγονός ότι η τεράστια απήχηση που έχει στα social media (στα οποία είναι ιδιαιτέρως ενεργός), δεν οφείλεται μόνο στη λαμπρή του καριέρα ως ποδοσφαιριστής, αλλά -κυρίως- στο τηλεοπτικό βήμα που του έχει παραχωρήσει το BBC από το 1999. Ενα άλλο, επίσης σημαντικό, ποσοστό των πολιτών συντάσσεται με τη δήλωση του Τζόναθαν Πιρς, ενός από τους κορυφαίους σπορτκάστερ του Match Of The Day: «Μεγάλωσα σε μια δημοκρατία, στην οποία όλοι έχουν δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου». Αλλά και του συναδέλφου του, Στιβ Γουίλσον, που τόνισε πως ιδίως ο Λίνεκερ «έχει κερδίσει το δικαίωμα να έχει άποψη». Σε αυτό το debate, ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το περιεχόμενο της επίμαχης ανάρτησης, δηλαδή με το αν ο πρώην άσος της εθνικής Αγγλίας έχει δίκιο, ή όχι.
Η ανακοίνωση του BBC, το απόγευμα της Παρασκευής, ότι ο Λίνεκερ δεν θα παρουσιάσει το σημερινό MOTD, προκάλεσε χάος. Λίγη ώρα μετά, ο συμπαρουσιαστής του και παλαίμαχος στράικερ της Αρσεναλ, Ιαν Ράιτ, ήταν ο πρώτος που κοινοποίησε την απόφασή του να απέχει από την εκπομπή, σε ένδειξη συμπαράστασης στον συνάδελφό του. Ακολούθησαν, ο θρυλικός «γκολτζής», Αλαν Σίρερ, και η πρώην επαγγελματίας παίκτρια της Αρσεναλ, Αλεξ Σκοτ. Επίσης, οι σπορτκάστερ που εργάζονται στα γήπεδα. «Κατανοούμε τη θέση τους», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC, και ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι το Match Of The Day θα βγει στον «αέρα» χωρίς παρουσιαστές και χωρίς περιγραφή των αγώνων – μόνο με εικόνα από τα σαββατιάτικα ματς. Υπάρχει και μια εναλλακτική επιλογή για το BBC: να μεταδώσει τα στιγμιότυπα με τις περιγραφές που προορίζονται για τα ανά τον Κόσμο συνεργαζόμενα τηλεοπτικά δίκτυα.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η πιθανότητα, οι παίκτες και οι προπονητές των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ να μποϊκοτάρουν την εκπομπή, αρνούμενοι να παραχωρήσουν τις καθιερωμένες «μίνι» συνεντεύξεις μετά τους αγώνες. Για να δηλώσουν, έτσι, τη συμπαράστασή τους στον εξαιρετικά αγαπητό Λίνεκερ. Μάλιστα, η Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (PFA) ενημέρωσε τα μέλη της ότι θα υποστηρίξει όποιους αρνηθούν να μιλήσουν στο MOTD, σε περίπτωση που τους επιβληθεί πρόστιμο για παράβαση αυτής της συμβατικής τους υποχρέωσης.
Ο γενικός διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι, θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες, ώστε η ρήξη με τον Λίνεκερ να μη γίνει οριστική. Γιατί είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους παρουσιαστές στη μακρόχρονη ιστορία της εκπομπής, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις τηλεοπτικές οθόνες των Βρετανών τον Αύγουστο του 1964.
Ενα είναι βέβαιο: ότι ο Λίνεκερ… δεν αντέχει να μην εκφράσει αυτό που σκέφτεται, ακριβώς όπως το σκέφτεται. Ακόμη κι αν κινδυνεύει να χάσει ένα πλουσιοπάροχο συμβόλαιο, όπως αυτό με το BBC, το οποίο του αποφέρει 1,53 εκατ. ευρώ το χρόνο.