Χάρις και Λίχτμαν: τα «κλειδιά» του καθηγητή έδειξαν ότι στις ΗΠΑ πλειονοψηφούν πλέον οι μειονότητες, οι οποίες και θα υπερψηφίσουν την αφροασιάτισσα υποψήφια πρόεδρο | REUTERS/Evelyn Hockstein και You Tu
Επικαιρότητα

«Θα κερδίσει η Χάρις» είπε ο αμερικανός εκλογοπροφήτης

Ο 77χρονος πανεπιστημιακός Αλαν Λίχτμαν, που είχε προβλέψει τη νίκη του Τραμπ το 2016, τώρα λέει ότι στον Λευκό Οίκο θα πάει ως πρόεδρος γυναίκα και μάλιστα αφροασιατικής καταγωγής, διότι οι λευκοί άνδρες και ιδίως οι ηλικιωμένοι συνιστούν την παρακμή των ΗΠΑ
Protagon Team

«Θα κερδίσει η Κάμαλα Χάρις!» Ο αμερικανός πανεπιστημιακός Αλαν Λίχτμαν, 77 ετών, καθηγητής Ιστορίας αλλά και διάσημος «προφήτης» εκλογικών αποτελεσμάτων, είναι σίγουρος για τη μαντεψιά του. Και εφ’ όσον το λέει αυτός, μάλλον έτσι θα γίνει κιόλας. Διότι από 1984 έχει πετύχει τα αποτελέσματα όλων των αμερικανικών προεδρικών εκλογών εκτός από μία, το 2000, όταν προφήτευσε Αλ Γκορ και του προέκυψε (μάλιστα με δικαστική απόφαση) Τζορτζ Μπους.

Την εκλογή του Τραμπ, το 2016, τη μάντεψε μεν (και έλαβε και ευχαριστήριο γράμμα από τον Τραμπ), ωστόσο δεν απέφυγε ορισμένα μπλεξίματα. «Αυτή η προφητεία δεν με έκανε και πολύ δημοφιλή στην Ουάσινγκτον, όπου διδάσκω στο πανεπιστήμιο. Μου προκάλεσε πολλούς μπελάδες, όχι όμως σαν το τωρινό κύμα μίσους και λεκτικής βίας που υφίσταμαι, απότοκο του τοξικού κλίματος που έχει δημιουργήσει στην Αμερική ο Τραμπ» είπε ο ίδιος ο Λίχτμαν στην Corriere della Sera.

Το μιλανέζικο μέσο εξήγησε ότι ο καθηγητής βασίζει τις προβλέψεις του σε ένα σύστημα 13 ερωτήσεων «αλήθειας/ψεύδους», το οποίο ανέπτυξε το 1981 από κοινού με τον ρώσο επιστήμονα Βλαντίμιρ Κέιλις Μπόροκ, έναν παγκοσμίως καταξιωμένο ειδικό στην πρόβλεψη των σεισμών. Οι δύο καθηγητές ανέλυσαν μαζί όλες τις εκλογές από το 1860 έως το 1980, αλλά με με γεωφυσικούς όρους. Υπάρχει σταθερότητα αν το κυβερνών κόμμα διατηρήσει την προεδρία, κατέληξαν, γίνεται σεισμός αν χάσει την εξουσία.

«Τα 13 ‘‘κλειδιά’’ για τον Λευκό Οίκο έχουν αντικειμενικές απαντήσεις. Αν τουλάχιστον έξι από αυτές είναι ‘‘ψεύδη’’, τότε γίνεται σεισμός» είπε ο Λίχτμαν. «Κατά των Δημοκρατικών και της Χάρις εφέτος μετράω μόνο τέσσερις ‘‘ψευδείς’’ απαντήσεις. Εχασαν έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές, ο νυν πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν, δεν είναι υποψήφιος, η υποψήφια δεν έχει το χάρισμα ιστορικών προσωπικοτήτων τύπου Φραγκλίνου Ρούζβελτ και Ρόναλντ Ρίγκαν, η διοίκηση έχει αποτύχει στην εξωτερική πολιτική και στην άμυνα, δεδομένου ότι εμπλέκεται στην καταστροφή που συντελείται στη Μέση Ανατολή, ωστόσο λείπουν άλλα δύο ‘‘ψεύδη’’ για να κατακτήσει τη νίκη ο Τραμπ».

«Ημουν πολύ επικριτικός για τη λειτουργία των Δημοκρατικών, αφού κατεδάφισαν ανοιχτά και βάναυσα τον πρόεδρό τους» σχολίασε ο Λίχτμαν. «Στην αμερικανική πολιτική δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καταστροφή. Αλλά κατάφεραν να την αποφύγουν καθώς συνασπίστηκαν πίσω από τη Χάρις». Ο Λίχτμαν δεν έχει καμία αμφιβολία για την τελική επικράτηση της υποψήφιας των Δημοκρατικών και δεν αλλάζει με τίποτα την πρόβλεψή του, έγραψαν οι Ιταλοί. Οσον αφορά τα ‘‘ψεύδη’’ στα ‘‘κλειδιά’’ του Τραμπ, ο καθηγητής είπε ότι δεν είναι υποψήφιος που μπορεί να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους και των δύο κομμάτων, συνεπώς δεν έχει διευρυμένη επιρροή.

Τα «κλειδιά» μου, συνέχισε ο Λίχτμαν, τα ανέπτυξα εμπειρικά, μελετώντας 160 χρόνια αμερικανικής πολιτικής. Εχουν ένα μυστικό. Ο τρόπος που κυβερνάς μετράει, όχι ο τρόπος της προεκλογικής καμπάνιας σου. Δεν είναι σαν τις δημοσκοπήσεις, αλλά μετρούν το κόμμα στον Λευκό Οίκο, δηλαδή τα πεπραγμένα του. Η πρόβλεψή μου δεν βασίζεται στη Χάρις, αλλά στις ενέργειες της κυβέρνησης των Δημοκρατικών.

Δεν μου αρέσει να το λέω, επειδή είμαι και εγώ ηλικιωμένος, όμως τελικά οι ψηφοφόροι δεν αναγκάστηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο γερασμένους λευκούς. Τα «κλειδιά», κατέληξε ο καθηγητής, προβλέπουν τη νίκη της πρώτης γυναίκας προέδρου, αφροασιατικής καταγωγής κιόλας, και υποδεικνύουν τον δρόμο που έχει πάρει η Αμερική: γινόμαστε ταχέως χώρα όπου πλειονοψηφούν οι μειονότητες, ενώ οι λευκοί άνδρες και δη οι ηλικιωμένοι συνιστούν την παρακμή.