Για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της χώρας η δημοσκοπική άνοδος ενός κόμματος πάει να συμπέσει με την αναβάθμισή του και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Ο λόγος για το ΠΑΣΟΚ που λόγω αλληλοσπαραγμού και (νέας) διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, ακόμη και εντός της ημέρας, να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Τα «φώτα» πέφτουν πάνω στη βουλευτή Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, εκ των στενότερων συνεργατών του αποπεμφθέντος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, η οποία έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της τη Δευτέρα, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι κατά πάσα πιθανότητα θα την ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές προσκείμενοι στον έκπτωτο πρόεδρο.
Με τις τέσσερις ανεξαρτητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί επισήμως: των Πέτρου Παππά, Αλέξανδρου Αυλωνίτη, Ραλλίας Χρηστίδου και Κυριακής Μάλαμα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν από 31 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, βάσει Κανονισμού της Βουλής για την περίπτωση ισοδυναμίας δύο κομμάτων, παραμένει προσώρας αξιωματική αντιπολίτευση, έχοντας λάβει τις περισσότερες ψήφους στις τελευταίες εθνικές εκλογές (του Ιουνίου 2023, από τις οποίες προήλθε η σημερινή Βουλή).
Η αριθμητική αυτή όμως (και κατ’ επέκταση η ανθρωπογεωγραφία της Βουλής) πιθανότατα θα αλλάξει στις επόμενες ώρες, μαζί και η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ένα πρώτο βήμα προς την έξοδο, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκαν από τα κοινοβουλευτικά τους αξιώματα: ο Γιώργος Γαβρήλος από τομεάρχης Εργασίας, ο Γιάννης Σαρακιώτης από τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης – Δημόσιας Τάξης – Δικαιοσύνης και η Γιώτα Πούλου από τομεάρχης Εσωτερικών και συντονίστρια του κοινοβουλευτικού έργου. Η κυρία Πούλου, πάντως, διευκρίνισε ότι δεν ανεξαρτητοποιείται, ακριβώς για να μη στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το status της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ράνια Θρασκιά που κατά δήλωσή της δυσκολεύτηκε πολύ για να εισέλθει στο συνέδριο-παρωδία του ΣΥΡΙΖΑ στο «Gazi Live», διευκρίνισε σε δηλώσεις της το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι παραμένει στο κόμμα, αφήνοντας όμως ένα τεράστιο «αλλά»…
Και όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει η κυρία Τζάκρη (η οποία ήταν έως τώρα γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ) και ίσως και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, βουλευτής Επικρατείας και τελευταίος «φρουρός» του Στέφανου Κασσελάκη που έμεινε στην Κουμουνδούρου, η Ελενα Ακρίτα (που ούτε να σκέφτεται θέλει το ενδεχόμενο να βρεθεί βουλευτής Επικρατείας, υπό τον Παύλο Πολάκη) και η Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής Β’ Πειραιώς, η οποία στο μεταξύ διέψευσε ότι πάει στο ΠΑΣΟΚ!
Τζάκρη: «Παραιτούμαι αλλά δεν φεύγω»
Η κυρία Τζάκρη, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, γνωστοποίησε πως παραιτείται από το αξίωμα της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και πως θα ενσωματωθεί στον νέο φορέα του Στέφανου Κασσελάκη, αν και παραμένει προς το παρόν εντός ΚΟ!
«Παραιτούμαι από τα αξιώματά μου, θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα ενσωματωθώ στο νέο κόμμα Κασσελάκη, όταν βγει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Θεοδώρα Τζάκρη, ξεκαθαρίζοντας προς όλους ότι δεν σκοπεύει να πάει στο ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο στον νέο φορέα όταν τον ανακοινώσει ο κ. Κασσελάκης.
Η ίδια εκτίμησε στην ίδια συνέντευξη ότι και άλλοι βουλευτές θα παραιτηθούν, προβλέποντας παράλληλα ότι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ραγδαίες.
Το μεσημέρι, η βουλευτής Πέλλας, έστειλε τη σχετική επιστολή παραίτησης προς τον Νίκο Παππά, πρόεδρο της ΚΟ:
«Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Με την παρούσα επιστολή μου σας ανακοινώνω την παραίτησή μου από τα καθήκοντα της Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς το βαρύτατο τραύμα που προκάλεσαν οι πράξεις και οι μεθοδεύσεις των αρμοδίων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος, κλόνισαν δομικά την εμπιστοσύνη μου στη βασική αρχή της συλλογικής λειτουργίας του νομιμοποιημένου από τον λαό ανώτατου οργάνου, δηλαδή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που εκπροσωπεί θεσμικά το κόμμα μας στο Κοινοβούλιο. Εκ των καθηκόντων σας παρακαλώ να ενημερώσετε άμεσα το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αμετάκλητη απόφασή μου»
Παρατηρητές εκτιμούν ότι η τελική κίνηση της κυρίας Τζάκρη και η αποχώρησή της από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει εντός των δύο επόμενων εβδομάδων, περιμένοντας κι άλλους βουλευτές, ώστε να μη χρεωθεί μόνη της την έκπτωση του κόμματος από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παράλληλα να δημιουργηθεί μια 10αδα που θα εκπροσωπεί την πλατφόρμα Κασσελάκη στη Βουλή
Αυτή τη στιγμή, άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως κοινοβουλευτικά, είναι σε ακινησία: είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΚΟ επικοινώνησε με τον Βασίλη Κόκκαλη για να του προτείνει να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ο βουλευτής Λάρισας αρνήθηκε. Αναλυτές κάνουν λόγο για μια «λευκή απεργία» βουλευτών που εμφανίζονται απρόθυμοι να καταλάβουν τα πόστα που έμειναν κενά μετά τις παραιτήσεις.
Την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Θάνος Μωραΐτης, πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, με επιστολή του στον κ. Παππά.
Στην επιστολή του, ο κ. Μωραΐτης εξέφρασε μεταξύ άλλων «την αντίθεσή του σε επιλογές και συμπεριφορές που έχουν τραυματίσει ανεπανόρθωτα την ενότητα και τις αξίες του προοδευτικού κινήματος» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα από θέση ευθύνης, συνεργαζόμενος με ανθρώπους που παραβλέπουν την πολυτιμότερη κληρονομιά του προοδευτικού χώρου: τη συλλογικότητα και τον σεβασμό στη Δημοκρατία».