Πνιγμένος στα νερά του Παλέρμο, ο Μάικ Λιντς, επιχειρηματίας υπηρεσιών κυβερνοασφαλείας, έκανε δουλειές και με μυστικές υπηρεσίες | Photo by Dan Kitwood/ Getty Images/ Ideal Image/ Creative Protagon
Επικαιρότητα

Θα φωτιστούν οι σχέσεις του Μάικ Λιντς με μυστικές υπηρεσίες;

Μήπως ο Πούτιν βύθισε το πολυτελές σκάφος στο Παλέρμο, μέσα στα χωρικά ύδατα της Κόζα Νόστρα; Ή, τάχα, ήταν η Αλ Κάιντα; Σενάρια βασισμένα στο επιχειρηματικό πάρε-δώσε του Κροίσου της τεχνολογίας και των φίλων του με τις βρετανικές, αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες
Protagon Team

Το ναυάγιο του «Bayesian» στο λιμανάκι του προαστίου του Παλέρμο αρχίζει να ξεβράζει πτώματα, οι ανακρίσεις δίνουν και παίρνουν, ο άνανδρος καπετάνιος (εγκατέλειψε το βυθιζόμενο σκάφος και τους επιβάτες του) «ξετινάζεται» όσον αφορά τα κίνητρά του. Αυτά είναι τα πραγματολογικά στοιχεία.

Η Repubblica, όμως, επανήλθε στο θέμα της ύποπτης βύθισης του «σουπεργιότ» στα χωρικά ύδατα της Κόζα Νόστρα, με εικασίες και υπονοούμενα βασισμένα στην επιχειρηματική δράση του μακαρίτη ιδιοκτήτη του σκάφους, του βρετανού μεγιστάνα Μάικ Λιντς.

Το μέσο της Ρώμης έγραψε ότι τα τεχνολογικά προϊόντα που επινόησε, κατασκεύασε και εμπορεύτηκε ο Λιντς σχετίζονται με μυστικές υπηρεσίες – της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Και ότι η εξειδικευμένη στην κυβερνοασφάλεια εταιρεία του, η Darktrace, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και μέρος του δείκτη FTSE 100, αύξησε την αξία της μετοχής της κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ακριβώς σε αυτό το σημείο εμφανίστηκε στο ρεπορτάζ και ο Πούτιν.

Ρωσικός ή τζιχαντιστικός δάκτυλος…

Ο δημοσιογράφος Τζανλούκα Ντι Φέο σημείωσε ότι η χρηματιστηριακή άνοδος της Darktrace συμπίπτει «με την προμήθεια ισχυρών μέσων κυβερνοπροστασίας σε άτομα και κυβερνήσεις». Δηλαδή, κάποια φυσικά πρόσωπα και ορισμένες εκτελεστικές εξουσίες, άνευ ονομάτων και διευθύνσεων εξυπακούεται, κατέφυγαν στα προϊόντα του Λιντς για να προστατευθούν «από την απειλή των χάκερ του Κρεμλίνου». Ο συντάκτης έδωσε και την αδιαμφισβήτητη πληροφορία ότι ο δικηγόρος του Λιντς, ο Κρίστοφερ Μορβίλο, ο οποίος πνίγηκε μαζί τον πελάτη του στο λιμανάκι, «συμμετείχε στην έρευνα για την επίθεση στους Διδύμους Πύργους», το 2001.

«Προτού ασκήσει τη δικηγορία, ο Μορβίλο ήταν βοηθός εισαγγελέα στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης και άσκησε ποινική δίωξη κατά του δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν». Ετσι στο σκηνικό των κατασκοπευτικών σεναρίων χώρεσε και η Αλ Κάιντα. Βέβαια ο Ντι Φέο δεν ισχυρίστηκε ότι όλα αυτά που υπενόησε είναι και αληθή. Μάλιστα αναγνώρισε το δικαίωμα στην Εισαγγελία να κάνει τη δική της έρευνα, όμως προκατέλαβε το αποτέλεσμα γράφοντας την εξής εύγλωττη πρόταση: «Τα μυστικά περί τις δραστηριότητες του Μάικ Λιντς μάλλον θα παραμείνουν μυστικά για πάντα, διότι πάνω από όλα είναι κρατικά μυστικά»

…μπίζνες στις ΗΠΑ και συμπτώσεις…

Ακολούθησε εξιστόρηση του βιογραφικού του Λιντς. «Επειτα από την αποφοίτησή του από το Κέιμπριτζ, ολόκληρη η επιτυχημένη καριέρα του βρετανού επιχειρηματία στηρίχτηκε στην τεχνολογία των πληροφοριών. Το 1996 επινόησε λογισμικό αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων και κατόπιν μετέτρεψε τους αλγορίθμους του ώστε να αναγνωρίζονται τα φωνητικά ίχνη. Δεν είναι τυχαίο ότι η δεύτερη δημιουργία του, το Autonomy, το οποίο αργότερα πουλήθηκε στη Hewlett Packard και ήταν το αντικείμενο της μακράς δίκης που έληξε με την αθώωσή του, παρήχθη μετά τις 11 Σεπτεμβρίου 2001».

Ο Ντι Φέο ανέφερε ότι τα προγράμματα του Λιντς, αφού πρώτα κατοχυρώθηκαν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, «χρησιμοποιήθηκαν για το κυνήγι των τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και επεξεργάστηκαν δισεκατομμύρια δεδομένα που είχαν συλλέξει οι μυστικοί πράκτορες των ΗΠΑ και της Βρετανίας».

Είναι, φυσικά, και οι διαβολικές συμπτώσεις που υποδαυλίζουν τη θράκα των ευφάνταστων υποθέσεων, έτσι ο ιταλός δημοσιογράφος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον Στίβεν Τσάμπερλεν, ο οποίος δεν συνόδευσε τους φίλους του στην κρουαζιέρα ώστε να πάει από πνιγμό, αλλά έμεινε στην Αγγλία να αθληθεί και να τον πατήσει αυτοκίνητο.

…και το Ισραήλ του Νετανιάχου

Τρίτο πεδίο υποθέσεων κατασκοπείας-αντικατασκοπείας και των σχετικών πάρε-δώσε, ο πόλεμος στη Γάζα. Ο Ντι Φέο διακίνησε την αόριστη και μη επαληθεύσιμη πληροφορία ότι «κάποτε» κάποιες ακατανόμαστες «δημοσιογραφικές πηγές» είχαν διασπείρει τη φήμη ότι «η Darktrace, η ηγέτιδα στα συστήματα προφίλ Τεχνητής Νοημοσύνης που εντοπίζουν πιθανούς υπόπτους αναλύοντας ατελείωτες ποσότητες πληροφοριών, πούλησε τις υπηρεσίες της σε ισραηλινούς πράκτορες για να προετοιμάσουν την επίθεση κατά της Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».

Η τελευταία φωτογραφία του «Bayesian», βράδυ Κυριακής, 18 Αυγούστου, στα ανοιχτά του Παλέρμο (Reuters)

Τέλος, επιστρέφοντας σε πιο… ακίνδυνα πεδία, το ρεπορτάζ της Repubblica ασχολήθηκε με τις ρεαλιστικές απορίες που γεννά σε κάθε αστυνομικό μυαλό η κατάληξη της κρουαζιέρας του Λιντς:

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένας τόσο πλούσιος και ισχυρός επιχειρηματίας έκανε διακοπές στη Μεσόγειο χωρίς σωματοφύλακες. Κανένας από τους επιζώντες δεν διαθέτει προσόντα αξιωματικού ασφαλείας. Είναι προβλέψιμο ότι η ανάκτηση του smartphone και του προσωπικού υπολογιστή του Λιντς θα προκαλέσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ακόμη και αν απαιτηθεί κάλυψη και προστασία από πράκτορες 007».