«Δυστυχώς, το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο. Ο κόσμος δεν μπορεί να στέκεται σιωπηλός ενώ τα νοσοκομεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι ασφαλή καταφύγια, μετατρέπονται σε σκηνικά θανάτου, καταστροφής και απόγνωσης», έγραψε το βράδυ της Κυριακής στο Χ ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφερόμενος στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, το μεγαλύτερο στον παλαιστινιακό θύλακα, γύρω από το οποίο εξακολουθούν να μαίνονται σκληρές μάχες.
Σε ανάλυσή του ο Τζέισον Μπερκ, απεσταλμένος του Guardian στην Ιερουσαλήμ, γράφει πως οι Ισραηλινοί θέλουν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους για λόγους στρατιωτικούς και πολιτικούς. Το εκτεταμένο συγκρότημα δεσπόζει στο κέντρο της πόλης της Γάζας – όπου βρίσκεται επίσης μεγάλο μέρος των διοικητικών υποδομών της Χαμάς – σε κοντινή απόσταση από τον κύριο αυτοκινητόδρομο που συνδέει τον βορρά με τον νότο της Λωρίδας της Γάζας και εκτείνεται κατά μήκος της ακτής.
Η καταστροφή της ικανότητας της Χαμάς να κυβερνά τη Γάζα είναι ένας από τους δεδηλωμένους στόχους της ισραηλινής εκστρατείας. Οπως εξήγησε ο Κόμπι Μάικλ από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας του Τελ Αβίβ, πρωταρχικός στόχος του πολέμου που μαίνεται είναι η καταστροφή όλων εκείνων των στοιχείων που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Χαμάς να καταστεί εκ νέου στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ καθώς και κυρίαρχη δύναμη στη Γάζα. Ωστόσο, παρότι χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά κρίσιμη για την ασφάλεια των Ισραηλινών, η εκστρατεία στη Γάζα «είναι επίσης γεμάτη διπλωματικούς κινδύνους», γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος.
Καταρχάς το Ισραήλ δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη του πως οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν να δουν «αθώους αμάχους», ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Γάζας, να καταλήγουν εν μέσω πυρών που διασταυρώνονται, όπως επισήμανε επίσης την Κυριακή σε συνέντευξή του στο CBS News ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σημειώνοντας πως «είχαμε ιδιαίτερες συζητήσεις με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για αυτό».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν βάλλουν κατά ιατρικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο υποστηρίζουν επίσης ότι το αρχηγείο της Χαμάς βρίσκεται σε υπόγεια καταφύγια κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, κατηγορώντας, συγχρόνως την ισλαμιστική οργάνωση ότι χρησιμοποιεί ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εκτοπισμένους από τις μάχες ως «ανθρώπινες ασπίδες», το οποίο, φυσικά, η Χαμάς αρνείται.
Σε κείμενό του ο Αβι Ισαακάροφ, αρθρογράφος της ισραηλινής εφημερίδας υψηλής κυκλοφορίας εφημερίδας Yedioth Ahronoth, υποστήριξε πως, παρά τις αυξανόμενες απώλειες σε άνδρες στη Γάζα, κάτι που άρχισε ως η μεγαλύτερη στρατιωτική αποτυχία στην ιστορία του Ισραήλ, κατέστη στη συνέχεια μια σχετικά επιτυχημένη στρατιωτική εκστρατεία. Αλλά ο ισραηλινός δημοσιογράφος πρόσθεσε επίσης πως «δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι, μπροστά στα μάτια μας, αυτό μετατρέπεται σε μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές καταστροφές που έχουμε γνωρίσει ποτέ».
Οι Ισραηλινοί (πολιτικοί και στρατιωτικοί) γνωρίζουν, φυσικά, ότι οι διεθνείς πιέσεις έχουν σταματήσει ισραηλινές επιθέσεις ή αντεπιθέσεις σε μια σειρά από πολέμους κατά το παρελθόν. Ο Τζέισον Μπερκ θυμίζει σχετικά πως το 1967 και στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έσπευσαν να αυξήσουν τα όποια κέρδη τους κατά τις τελευταίες ώρες πριν την επιβολή εκεχειρίας. Και το 1982 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν είχε ζητήσει από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν να σταματήσει το σφυροκόπημα της Βηρυτού, με τα γεράκια του Ισραήλ να ισχυρίζονται, στη συνέχεια, πως οι διεθνείς πιέσεις είχαν στερήσει από τη χώρα την οριστική νίκη εναντίον της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιάσερ Αραφάτ.
Σήμερα, ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε παρόμοια παραχώρηση, απαντώντας στις εκκλήσεις των συμμάχων του Ισραήλ. Την Κυριακή ο Μουνίρ αλ Μπουρς, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ισχυρίστηκε ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές είχαν αναπτυχθεί γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, βάλλοντας ακόμη και εντός του συγκροτήματος.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα του πρόσφερε καύσιμα στο νοσοκομείο (το οποίο αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια των σκληρών μαχών με τη Χαμάς) αλλά η ισλαμιστική οργάνωση αρνήθηκε να τα παραλάβει. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκε ένας ασφαλής διάδρομος για την εκκένωση αμάχων από το Αλ Σίφα στη νότια Λωρίδα, αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται στο νοσοκομείο είπαν ότι φοβούνται να βγουν έξω.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα είπε ότι υπάρχουν ακόμη 1.500 ασθενείς στο νοσοκομείο καθώς και άλλοι τόσοι γιατροί και νοσηλευτές. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν έχουν εγκαταλείψει το Αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία ενώ τη Δευτέρα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε πως από τα 36 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, τουλάχιστον είκοσι πλέον δεν λειτουργούν. Ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος των IDF, επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο ισραηλινός στρατός δεν στόχευε νοσοκομεία. Δεν παρέλειψε, όμως, να σημειώσει πως εάν δούμε «έναν τρομοκράτη της Χαμάς, θα τον σκοτώσουμε».