Μετά το πέρας της ενημέρωσης των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνοντας με νόημα ότι εκκρεμεί η αποδοχή της πρόσκλησής του προς τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επισκεφτεί την Αθήνα, σε ανταπόδοση της δικής του στην Αγκυρα τον περασμένο Απρίλιο.
Διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» σε ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Φωτάκη, ανέφεραν ότι η ημερομηνία που έχει προταθεί για την επίσκεψη είναι στο τέλος Μαΐου, πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, με αντίστοιχες πληροφορίες να υπάρχουν και από την Αγκυρα.
Η απάντηση ωστόσο του τούρκου ΥΠΕΞ παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μία πιθανή επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα άνοιγε τον δρόμο για τη συνάντηση κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον ερχόμενο Ιούνιο. Καθοριστικός ως προς την πραγματοποίησή της, εμφανίζεται ο ρόλος του αμερικανικού παράγοντα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη για την «Καθημερινή», οι δύο πλευρές θα έρθουν σε επαφή προκειμένου να γίνουν οι συνεννοήσεις –τόσο για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα όσο και για το ενδεχόμενο ενός τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν– μετά το Μπαϊράμι, το οποίο ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων την Τετάρτη, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στο ταξίδι του στην Αγκυρα και τις συναντήσεις του με Τσαβούσογλου και Ερντογάν, όσο και στα όσα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό, στη Γενεύη, περιγράφοντας τη στείρα στάση της τουρκικής πλευράς και την αδιαλλαξία της, που καταδίκασαν την προσπάθεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ σε –ένα ακόμη– αδιέξοδο.
Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ρωτήθηκε για το πόσο πιθανή είναι μία συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Θέση της ελληνικής πολιτείας είναι ότι οι ηγέτες γειτονικών κρατών οφείλουν να μιλούν, ωστόσο πρέπει να ικανοποιούνται ορισμένα αναγκαία προαπαιτούμενα, απάντησε με νόημα και πιο συγκεκριμένα είπε ότι χρειάζεται μια αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, αποχή από ενέργειες που δυναμιτίζουν το κλίμα και πάνω από όλα να έχει εδραιωθεί και μια σαφής ατζέντα για τα εκκρεμή ζητήματα που στην περίπτωσή Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες.
Το τελευταίο διάστημα, τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, η Τουρκία έχει επιλέξει μια ιδιαιτέρως επεκτατική πολιτική, καθώς εγκαθίσταται σε περιοχές όπου υπάρχουν προβλήματα όπως η Λιβύη, Συρία και τώρα η Παλαιστίνη. Η πολιτική αυτή, ωστόσο, δεν έχει αποδώσει, ούτε ισχυροποίησε την Τουρκία, εκτίμησε, αντίθετα, είπε, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα αντισυσπείρωσης στη χώρα και ενίσχυσε τις ελληνικές θέσεις.