Σκύλος «επισκέπτεται» τον Ναό του Δία στη Νεμέα | Shutterstock
Επικαιρότητα

Θα επιτρέπονται πλέον τα κατοικίδια σε πάνω από 120 αρχαιολογικούς χώρους

Για ποιους λόγους εξαιρούνται αρχαιολογικοί χώροι μεγάλης επισκεψιμότητας, όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός και οι Δελφοί
Protagon Team

Είναι πολύ εύκολο κανείς να βαρεθεί τη διαδρομή που κάνει βγάζοντας τον σκύλο του, ειδικά τις καθημερινές μέρες που συνήθως είναι σύντομη και διεκπεραιωτική, στριμωγμένη ανάμεσα σε δεκάδες υποχρεώσεις.

Αν ψάχνετε όμως μια μεγάλη και καινούρια διαδρομή που θα χαρείτε —μάλλον για διαφορετικούς λόγους— τόσο εσείς όσο και ο τετράποδος φίλος σας, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν από τους πάνω από 120 αρχαιολογικούς χώρους όπου επιτρέπεται πλέον η είσοδος σε κατοικίδια. Μέχρι σήμερα αυτό επιτρεπόταν μόνο σε σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η επιλογή των χώρων στους οποίους επιτρέπονται τα ζώα έγινε με βάση το μέγεθος και την επισκεψιμότητα. Παραδείγματα τέτοιων χώρων όπου θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος είναι η Βεργίνα, η Δήλος, η Αρχαία Μεσσήνη, οι Μυκήνες και οι Φίλιπποι. Ο πλήρης κατάλογος χτενίζεται για τελευταία φορά και θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα, διαβεβαιώνει το ΥΠΠΟ.

Τέτοιοι χώροι ενδείκνυνται για οικογενειακές εξορμήσεις και τα κατοικίδια, σαν επίτιμα μέλη της οικογένειας, είναι κρίμα να χάσουν την ευκαιρία να… εκτιμήσουν τον αρχαίο πολιτισμό.

Παρόλα αυτά, χώροι υψηλής επισκεψιμότητας όπως η Ακρόπολη, η Κνωσός, η Αρχαία Ολυμπία και οι Δελφοί παραμένουν απαγορευτικοί για τα ζώα συντροφιάς. Η πολυκοσμία μπορεί να πανικοβάλλει τα ζώα εξίσου με το πόσο τα ζώα μπορεί να ταράξουν ανεξοικείωτους επισκέπτες.

Μακριά από τις κουνιστές ουρές των αγαπημένων μας ζωντανών θα μείνουν, για ευνόητους λόγους, μνημεία, θέατρα, ναοί, θολωτοί τάφοι και ψηφιδωτά δάπεδα.

Για την είσοδο στους πάνω από 120 διαθέσιμους χώρους, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διαθέτουν λουρί ως 1 μ., να κρατούν το ζωντανό στην αγκαλιά τους (σε μάρσιππο) ή να τα μεταφέρουν εντός κλουβιού. Αν το ζώο είναι μεγαλόσωμο τότε θα πρέπει να φορέσει φίμωτρο για να του επιτραπεί η είσοδος.

Ακόμα, ανεξαρτήτως μεγέθους, απαιτείται η επίδειξη βιβλιαρίου υγείας του ζώου, η συνεχής επιτήρηση του και φυσικά τα απαραίτητα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου από τυχόν περιττώματά του.

Εκτός των 120 χώρων όπου επιτρέπονται οι μικροί φίλοι, το ΥΠΠΟΑ θα φροντίσει να εξοπλίσει 110 ακόμα χώρους με κλουβιά στην είσοδο, για την παραμονή των ζώων για όσο χρόνο οι συνοδοί τους θα περιηγούνται.

Αυτά τα μέτρα είναι ιδιαίτερα βοηθητικά και για όσους επισκέπτονται τη χώρα, συνοδευόμενοι από τον καλύτερο (τετράποδο) φίλο τους και θέλουν να τον έχουν μαζί τους σε μια μεγάλη ημερήσια βόλτα με ενδιάμεσες στάσεις στους αρχαιολογικούς τόπους μας.