H 41χρονη Μπρνάμπιτς, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, η οποία έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη, σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σερβίας.
«Πιστεύω ότι η Ανα Μπρνάμπιτς έχει όλες τις προσωπικές ικανότητες και εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί σκληρά, θα επιδείξει σεβασμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα εργαστεί με τους υπουργούς προς όφελος της Σερβίας», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος αυτής της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε δημοσιογράφους. «Οι προσωπικές επιλογές της δεν με ενδιαφέρουν, είναι ευπρόσδεκτη στη σερβική κυβέρνηση», σημείωσε ο Βούτσιτς, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα. «Της είπα ότι αυτό που με ενδιαφέρει είναι η δουλειά που μπορεί να κάνει», πρόσθεσε.
Η απόφασή του, ωστόσο, θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.
Η Μπρνάμπιτς είχε στο παρελθόν ανακηρυχθεί «επιχειρηματίας της χρονιάς» στη Σερβία και έχει λάβει εκπαίδευση τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο -απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Hull- όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μιλάει Αγγλικά και Ρωσικά.
Επίσης, έχει εργαστεί ως επικεφαλής της Εθνικής Συμμαχίας για την Τοπική Οικονομική Ανάπτυξη, μιας δημόσιας και ιδιωτικής ένωσης -με την επωνυμία «Naled»- που έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Κι όλα αυτά ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει τη Σερβία ως μια από τις χώρες όπου υπάρχει έντονη έλλειψη βούλησης για την αντιμετώπιση της ομοφοβίας. Η Σερβία δέχεται πιέσεις από την ΕΕ να βελτιώσει την προστασία των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της LGBT κοινότητας.
Επίσης, σύμφωνα με ακτιβιστές και ΜΚΟ, τα μέλη της εν λόγω κοινότητας συνεχίζουν να υφίσταται διώξεις, διακρίσεις και βία.
Τα νοικοκυριά των ομοφυλοφίλων ζευγαριών εκεί δεν έχουν την ίδια νομική προστασία που παρέχεται σε ζευγάρια του αντίθετου φύλου.
Στο Gay Pride του Βελιγραδίου το 2010, σκληροπυρηνικοί εθνικιστές είχαν επιτεθεί σε συμμετέχοντες και είχαν συγκρουστεί με την Αστυνομία, τραυματίζοντας 150 άτομα. Προέτρεπαν, επίσης, τους αρμόδιους να απαγορεύσουν τη διοργάνωση τα επόμενα χρόνια. Ο Γκόραν Μίλετιτς, ένας ακτιβιστής για τα δικαιώματα των πολιτών και ο διοργανωτής του Pride Βελιγραδίου, δήλωσε: «Ακόμη και σε ορισμένες δυτικές χώρες θα ήταν μεγάλη είδηση και ένα θετικό μήνυμα εάν ένας ομοφυλόφιλος ή λεσβία γινόταν πρωθυπουργός ή υπουργός. Είναι, όμως, ακόμη πιο σημαντικό για μια χώρα όπου το 65% πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία είναι ασθένεια και το 78% πιστεύει ότι η ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να εκφράζεται εκτός σπιτιού. Ο ορισμός μιας λεσβίας ως πρωθυπουργού μπορεί να είναι μόνο ένα θετικό μήνυμα».
Πέραν των λογικών πανηγυρισμών, η Μπρνάμπιτς θα αναλάβει την πρωθυπουργία καθώς η Σερβία θα περάσει κρίσιμα χρόνια: η χώρα προετοιμάζεται για ένταξη – το 2020- στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διατηρώντας παράλληλα τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσία και καλλιεργώντας τη φιλία που ήδη υπάρχει με το Πεκίνο. Με όλες, δηλαδή, τις συνέπειες που μπορεί να κυοφορεί κάτι τέτοιο…