Ο Τζο Μπάιντεν επιστρέφει στην Ουάσινγκτον, από το Ντέλαγουεαρ, την Τρίτη | REUTERS/Ken Cedeno
Επικαιρότητα

Θα δίνει κανείς σημασία στον Μπάιντεν το τελευταίο του εξάμηνο;

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει φιλόδοξους στόχους μέχρι τον Ιανουάριο, από την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και μία συμφωνία Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας, μέχρι την ήττα του Βλαντίμιρ Πούτιν και ένα σωρό εσωτερικά ζητήματα. Τώρα όμως που όλοι ξέρουν ότι η θητεία του δύει, το έργο του δυσκολεύει πολύ
Protagon Team

Οταν ο Τζο Μπάιντεν επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη, μετά την ανάρρωσή του από Covid, το σκηνικό των προεδρικών εκλογών αλλά και της ίδιας του της προεδρίας, είχε αλλάξει ριζικά.

Ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται πια έξι μήνες πριν το τέλος της θητείας του στον Λευκό Οίκο και όπως σημειώνουν οι New York Times, αναμένεται να είναι μία δύσκολη και άχαρη περίοδος για αυτόν.

Είναι ένας ηλικιωμένος «αρχιστράτηγος» στη δύση της θητείας του που πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι ο κόσμος προχωρά ερήμην του.

Αυτοί οι μήνες συνήθως είναι η πιο απογοητευτική περίοδος για έναν πρόεδρο που ξέρει ότι δεν θα επιστρέψει στην εξουσία, γράφει ο Πίτερ Μπέικερ των NYT.

Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται προς τους πιθανούς διαδόχους του και όλοι ασχολούνται με την προεκλογική εκστρατεία, από τους νομοθέτες μέχρι τους διεθνείς ηγέτες.

«Σκεφτείτε πόσο απογοητευμένος πρέπει να είναι ο πρόεδρος Μπάιντεν», επισήμανε η Μπάρμπαρα Α. Πέρι, η συμπρόεδρος του Προεδρικού Προγράμματος Προφορικής Ιστορίας στο Κέντρο Μίλερ του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια.

Αναγκάστηκε «να εγκαταλείψει έναν αγώνα που του άρεσε, ενάντια στον εχθρό του, βλέποντας και νιώθοντας τον εαυτό του να γερνά, από το επάγγελμα στο οποίο έχει αφιερώσει ολόκληρη την ενήλικη ζωή του και γνωρίζοντας πως ό,τι λίγη δύναμη του είχε απομείνει στη θητεία του, την θυσίασε αποχωρώντας από την κούρσα», είπε η ίδια.

Ο Μπάιντεν έχει ήδη ορκιστεί να μην μείνει στο περιθώριο, κάτι που επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στο αμερικανικό έθνος από το Οβάλ Γραφείο.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές του

Μιλώντας στο προσωπικό της προεκλογικής του εκστρατείας, ανέφερε ότι, «μου απομένουν έξι μήνες στην προεδρία μου και είμαι αποφασισμένος να κάνω όσα περισσότερα μπορώ, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πολιτική», είπε, αναφέροντας πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της ένοπλης βίας, την επέκταση της φροντίδας των παιδιών και των ηλικιωμένων, μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής.

Ανέφερε επίσης τις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μπορεί να γίνει σύντομα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα», είπε ο Μπάιντεν. «Θα συνεργαστώ πολύ στενά με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους για να προσπαθήσουμε να βρούμε πώς μπορούμε να τερματίσουμε τον πόλεμο στη Γάζα, να φέρουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να γυρίσουμε όλους αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους. Νομίζω ότι είμαστε στα πρόθυρα να το κάνουμε».

Την Πέμπτη θα συναντούσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τώρα που ξέρει ότι ο Μπάιντεν θα φύγει, αναμένεται να μην δεχθεί να υποχωρήσει από τις σκληρές του θέσεις, σημείωσαν οι NYT.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός μπορεί να θεωρεί ότι σε περίπτωση που θα εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, θα πετύχει καλύτερη συμφωνία.

Παράλληλα, καθώς θεωρείται απίθανο να περάσει νέους νόμους στο Κογκρέσο, ο Μπάιντεν μπορεί να καταφύγει σε εκτελεστικά διατάγματα, όπως αυτό που ετοιμάζει για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όμως αυτά μπορούν να ανατραπούν εύκολα από τον επόμενο πρόεδρο.

«Οι νομοθετικές ευκαιρίες για τον Μπάιντεν δεν υπάρχουν πλέον, αλλά θα είναι σε θέση να επικεντρωθεί πλήρως στην επιτάχυνση της εφαρμογής των πολιτικών και των επενδύσεων όλων των υπογεγραμμένων επιτευγμάτων του», δήλωσε ο Τζόελ Π. Τζόνσον, ο οποίος ήταν ανώτερος σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον.

Ο Μπάιντεν πάντως θέλει να φέρει κοντά το Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και για αυτό εργάζεται εδώ και χρόνια. Οι δύο χώρες ήταν κοντά σε συμφωνία πριν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς.

Φιλοδοξία του αμερικανού προέδρου είναι να συμβάλει στην αναδιάταξη της Μέσης Ανατολής, όπου η Σαουδική Αραβία θα αναγνωρίσει το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για μια πορεία προς ένα παλαιστινιακό κράτος και επεκτατικές συμφωνίες ασφάλειας και πυρηνικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια τέτοια συμφωνία είναι ο μεγάλος στόχος του Μπάιντεν, του Αντονι Μπλίνκεν και του Τζέικ Σάλιβαν. Τον τελευταίο μήνα, όπως ανέφεραν οι New York Times, η προσπάθειά τους έχει αναβιώσει στο παρασκήνιο.

Οσον αφορά το άλλο μεγάλο μέτωπο, της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αμφίβολο ότι θα επιδιώξει οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με το Κίεβο χωρίς να περιμένει το εκλογικό αποτέλεσμα του Νοεμβρίου.