«Δικαιωμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και για όσα έκανα. Θα μπορούσα να γίνω ήρωας για λίγες ημέρες, αλλά θα είχα ρίξει τη χώρα στα βράχια». Έτσι περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τον τρόπο που νιώθει για την στάση του μετά το δημοψήφισμα, δίνοντας ιδιαίτερα μεγάλη βάση σε αυτό το θέμα στην πρώτη προεκλογική συνέντευξή του.
Ο πρωθυπουργός άνοιξε τον χορό των εμφανίσεών του πριν η χώρα οδηγηθεί στις κάλπες, με τον ίδιο να υπερασπίζεται τις επιλογές του, αλλά να μην παραβλέπει να κάνει την αυτοκριτική του, ενώ μίλησε με φορτισμένο τρόπο για τους -πρώην- συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ που διάλεξαν άλλο δρόμο.
Ο Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους, παραδέχτηκε πως «για όλα τα δεινά δεν φταίνε οι ξένοι», αλλά «φταίμε κι εμείς». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν είναι πρόθυμος να «χρεωθεί αμαρτίες 40 ετών», κι αποκάλυψε πως έχει «όραμα οκταετίας για τη χώρα».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως δεν έχει καμία διάθεση να παραμείνει στο Μαξίμου, σε μία κυβέρνηση στην οποία θα βρίσκεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κι ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού «κάτι τέτοιο δεν θα ήταν μια Εθνική Ελλάδος, αλλά μια εθνική διαπλοκής».
«Ο Βαρουφάκης έδινε δυναμική στη διαπραγμάτευση στην αρχή, μετά έπαψε να το κάνει. Ο συγκεκριμένος έχει πει πολλά κι έχει κάνει πολλές μεταστροφές»
«Είναι στενάχωρη εξέλιξη. Είναι ένας εμφύλιος από το ίδιο μου το κόμμα. Δώσαμε μαζί μάχες, αλλά διαφώνησαν με τις βασικές μας στρατηγικές επιλογές. Με πληγώνει να βλέπω ανθρώπους που μαζί αγωνιούσαμε μην πέσει καμιά τράπεζα την περίοδο του δημοψηφίσματος τώρα να με κατηγορούν όπως κάνουν με άλλους αντιπάλους». Έτσι περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας τα συναισθήματά του για τους πρώην συντρόφους του, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί κι ονομαστικά στον Γιάνη Βαρουφάκη: «Δεν θέλω να κάνω αναφορά στην Κωνσταντοπούλου. Είναι κρίμα, πάντως, κάποιοι να ταυτίζονται με συστημικά κόμματα. Ο Βαρουφάκης έδινε δυναμική στη διαπραγμάτευση στην αρχή, μετά έπαψε να το κάνει. Ο συγκεκριμένος έχει πει πολλά κι έχει κάνει πολλές μεταστροφές. Κρίνομαι για τις επιλογές μου. Στον Τσακαλώτο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη συμφωνία».
Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως τόσο ο νυν υπουργός Οικονομικών, όσο κι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα είναι στις λίστες υποψηφίων του κόμματος.
Τι είπε αναλυτικά:
- Γιατί κάνει εκλογές: «Γιατί με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται γνήσια ο κόσμος. Δεν είχα το δικαίωμα να εξαντλήσω την εντολή που είχα πάρει τον Ιανουάριο, γιατί ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή, οδηγηθήκαμε σε μία ρήξη με τους δανειστές και τα πράγματα δεν είναι ίδια όπως με πριν. Στις 12 Ιουλίου αποφάσισα να πάμε σε εκλογές».
- Για το δημοψήφισμα: «Ήταν μια ιστορική στιγμή, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Ήταν μια στιγμή ανάτασης. Πολλές φορές το ΟΧΙ οδηγεί σε υπαναχώρηση, και το 1940 μετά το ΟΧΙ είχαμε Κατοχή. Είμαι υπερήφανος που δεν οδήγησα τη χώρα στα βράχια. Πολλοί από όσους ψήφισαν ΟΧΙ ήθελαν συμφωνία. Αν σηκωνόμουν να φύγω θα γινόμουν ήρωας και θα αποθεωνόμουν από το κόμμα μου, αλλά θα είχαμε τρομερές συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας. Θα είχαμε καταστραφεί».
- Για τη δραχμή και το ευρώ: «Η δραχμή δεν είναι η αριστερή απάντηση, είναι εσωτερική υποτίμηση. Δεν θα είμαστε καλύτερα εκτός Ευρώπης, πρέπει να μείνουμε εντός και να παλέψουμε να την αλλάξουμε. Δεν ήταν ποτέ επιλογή να φύγουμε από την ευρωζώνη».
- Για τις λάθος εκτιμήσεις του: «Δεν είχαμε υπολογίσει σωστά το μέγεθος αντίδρασης των κύκλων της Ευρώπης. Υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών. Δεν είδαμε το ντόμινο εξελίξεων που περιμέναμε. Η μεγάλη διάψευση για μένα ήρθε όταν ο Βαρουφάκης μου είπε τι του είχε πει ο Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ. Τότε είδα πως το σχέδιο κάποιων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το σχέδιο του αντιπάλου».
- Για τα capital controls: «Ήξερα πως μπορεί να γίνει, δεν περίμενα όμως οτι θα γινόταν. Ήταν πολιτική επιλογή της ΕΚΤ να μην αυξήσει τον ELA».