Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ βρίσκεται τώρα σε δύσκολη θέση | INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Θα αντέξει ο Μπομπ Μενέντεζ την πίεση για τα «τουρκικά» F-16;  

Σε τροχιά σύγκρουσης με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην πώληση νέων μαχητικών στην Αγκυρα, τονίζοντας την αυταρχική συμπεριφορά του Ερντογάν. Παράλληλα, ελληνοαμερικανοί βουλευτές λένε ότι με τα νέα όπλα θα συνεχίσει να εκφοβίζει Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ
Protagon Team

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε δημόσια την Πέμπτη ότι υποστηρίζει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία, η μπάλα πέρασε στο γήπεδο του Κογκρέσου, με τα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως το Politico, να υπενθυμίζουν ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, έχει αντιταχθεί χωρίς περιστροφές σε αυτή την προμήθεια νέων μαχητικών στην Τουρκία. Παράλληλα, οι ομογενείς Ρεπουμπλικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη εξέδωσαν χθες μια σκληρή ανακοίνωση για τις δηλώσεις Μπάιντεν.

Ο Μενέντεζ, όπως αναφέρει το Politico, θέλει να τιμωρήσει τov Ερντογάν για την αυταρχική άσκηση εξουσίας, αλλά και για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Ακόμη και όταν η Τουρκία απείλησε ότι θα αγοράσει ρωσικά μαχητικά, σε περίπτωση που δεν της δοθούν τα F-16, ήταν αμετακίνητος, θεωρώντας –και πολύ σωστά– ότι οι Τούρκοι μπλόφαραν.

«Δεν με πτοεί ότι μπορεί να πάνε κάπου αλλού», δήλωσε ο Μενέντεζ τον Νοέμβριο. «Αν το κάνουν, τότε, ξέρετε, η διαλειτουργικότητα στο ΝΑΤΟ μειώνεται δραματικά και δυσχεραίνουν περαιτέρω τη θέση τους». Ο ίδιος έχει θέσει τις «κόκκινες γραμμές» της Γερουσίας ήδη από το 2020, επί Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν όπλα σε Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία, καταγράφοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις δύο αυτές χώρες. Εκτοτε η θέση του υπήρξε αμετακίνητη –σταθερά κατά της Αγκυρας (και εμμέσως υπέρ της Ελλάδας). 

Η αμερικανική έκδοση του Politico εκτιμά ότι η διοίκηση Μπάιντεν μόλις μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για το θέμα πώλησης των F-16 στην Τουρκία. Στο αμερικανοτουρκικό deal εναντιώνονται δύο κορυφαία μέλη της Επιτροπής και ο ιστότοπος σημειώνει ότι είναι τουλάχιστον περίεργη η χρονική συγκυρία κατά την οποία ανακοινώθηκε η πώληση, υπονοώντας ότι αποτέλεσε αντάλλαγμα για να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας στην είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Το έτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που είχε εκφράσει αντιρρήσεις είναι ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ριτς, ωστόσο το Politico εκτιμά ότι αυτές μπορεί να καμφθούν ολοκληρωτικά εφόσον και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι «είμαι θετικά διακείμενος προς αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ.: της πώλησης) αλλά δεν έχω φτάσει ακόμα εκεί». Το ερώτημα που θέτει το Politico είναι κατά πόσο οι γερουσιαστές θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη στάση τους τώρα που η ομάδα του προέδρου Μπάιντεν θέλει μια συμφωνία πώλησης των F-16 στην Τουρκία, καθώς η τελευταία, με έναν «περίπλοκο και ιδιοτελή τρόπο, έκανε αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ».  

«Σοκαριστικό ότι πουλάει F-16 στην Τουρκία»  

Εν τω μεταξύ, σκληρή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη, μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν, οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και κόρη έλληνα μετανάστη. 

«Είναι σοκαριστικό ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού των ΗΠΑ στην Τουρκία, αφού προηγουμένως άκουσε τις ανησυχίες για τουρκική επιθετικότητα απευθείας από τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα» ανέφεραν.

♦ Διαβάστε: Τι πήρε και τι δεν πήρε ο Ερντογάν

Και πρόσθεσαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πώληση στην Τουρκία θα χρησιμοποιηθεί για να συνεχίσει να εκφοβίζει άλλα μικρότερα έθνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την Πέμπτη στη Μαδρίτη, ο Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση που δέχτηκε για την πώληση F-16 στην Τουρκία, απάντησε πως είπε στον Ερντογάν ότι «τα F-16 πρέπει να πωληθούν, αλλά πρέπει να αποφασίσει το Κογκρέσο. Νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε».