Το ζήτημα είναι πού βρίσκεις σήμερα Σαραβάκους, πού βρίσκεις Δεληκάρηδες, Κούδες, Σαβέφσκι, Μπάγεβιτς, Ρότσα, Δομάζους, Χατζηπαναγήδες, κ.λπ. Δεν τους βρίσκεις, ε; Τότε πήγαινε στην Τεχνητή Νοημοσύνη να σου εξηγήσει πώς παίζεται το τόπι. Σε αυτά τα… ουσιώδη συνοψίζεται η είδηση που έρχεται από την επιθεώρηση Nature και αφορά τη διαπλοκή του ποδοσφαίρου με τους αλγορίθμους.
Το TacticAI είναι ένας ρομποτικός βοηθός τακτικής ποδοσφαίρου που αναπτύχθηκε από την DeepMind, έναν κλάδο της Google, και αξιολογήθηκε σε στενή συνεργασία με ειδικούς της αγγλικής ομάδας Λίβερπουλ, έγραψε η Corriere della Sera – όχι, δεν είναι ανέκδοτο, πλέον έχει και η μπάλα τους κανονικούς επιστήμονές της.
Δουλειά του TacticAI είναι να αναλύει τις στημένες φάσεις από τις οποίες πλέον μπαίνουν τα περισσότερα γκολ (ελλείψει των μπαλαδόρων που προαναφέραμε). Ο αλγόριθμος ξεκίνησε με την ανάλυση των κόρνερ, ώστε να προσφέρει λύσεις στους προπονητές, τόσο για το χτύπημα του κόρνερ όσο και για το στήσιμο των υπολοίπων παικτών, επιθετικών και αμυντικών, στη μικρή περιοχή.
Η Λίβερπουλ συμμετείχε με ενθουσιασμό στο πρόγραμμα και οι άνθρωποί της έδωσαν ευχαρίστως την τεχνογνωσία τους, βασικά επειδή η μελέτη των 7.176 χτυπημάτων κόρνερ με τα οποία ασχολήθηκε ο αλγόριθμος αφορούσε αποκλειστικά την πρώτη κατηγορία Αγγλίας και τις σεζόν του 2020 και του 2021. Αν κάποια ωραία πρωία ο αλγόριθμος θα φάει το ψωμί του προπονητή είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, όμως το θέμα είναι να μη φάει και τους παίκτες και το ποδόσφαιρο το ίδιο…
Οι Ιταλοί δεν θυμήθηκαν τους Ματσόλα, πατέρα και υιούς, ούτε τον Τζίτζι Ρίβα ή έστω τον Αλεσάντρο ντελ Πιέρο, ώστε να κάνουν ένα γλυκό φινάλε στο κομμάτι τους. Εγραψαν μόνο ότι «ο αγγλικός σύλλογος ρωτήθηκε μεν, ωστόσο δεν αποκάλυψε αν ο προπονητής της Λίβερπουλ, ο Γερμανός Γιούργκεν Κλοπ, κάνει ήδη πράξη τις συμβουλές της Τεχνητής Νοημοσύνης»…
Ακολουθεί βίντεο από τον αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με αντίπαλο τη Δυτική Γερμανία, στο παλιό «Καραϊσκάκης», το μακρινό 1974. Ο «στρατηγός» Μίμης Δομάζος σεντράρισε μόλις έλαβε την πάσα, ένα μέτρο μακριά από το κόρνερ. Ο,τι ακολούθησε φέρει την υπογραφή του Γιώργου Δεληκάρη – ενός ποδοσφαιριστή που, εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον, δεν είχε ανάγκη τον κανονικό προπονητή του, πόσο μάλλον τις στατιστικές αλχημείες του αλγορίθμου. Ακόμα τον θυμούνται οι Γερμανοί και κλαίνε…