Οι σπουδές του στη γνωσιακή ψυχολογία και την επιστήμη των υπολογιστών κατέστησαν τον βρετανό Τζέφρι Χίντον ιδανικό ερευνητή στον υπό ανάπτυξη τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης πριν από μερικές δεκαετίες.
Ο Χίντον ξεχώρισε για το ερευνητικό έργο του και η παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα, αναγνωρίζοντάς τον ως έναν από τους πρωτοπόρους στην ανάπτυξη ΤΝ, τον χαρακτήρισε «νονό» της. Με διαδοχικές συνεντεύξεις και δηλώσεις του τα τελευταία 24ωρα σε μεγάλα διεθνή media όπως οι New York Times και το BBC, ο 75χρονος Χίντον εξηγεί γιατί αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου που κατείχε στην Google, στο τμήμα μηχανικών του αμερικανικού κολοσσού ιντερνετικών υπηρεσιών. Οπως εξομολογείται, έλαβε την απόφαση υπό την επήρεια του φόβου που νιώθει πλέον για την ΤΝ, όπως αυτή εξελίσσεται, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, ο Χίντον προειδοποιεί με την αποχώρησή του από την Google, αλλά και την έρευνα γενικότερα, για τους κινδύνους που πιστεύει ότι ελλοχεύουν από την ανεξέλεγκτη κατά την γνώμη του ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
«Δείτε πώς ήταν η ΤΝ πριν από πέντε χρόνια και πώς είναι τώρα. Πάρτε τη διαφορά και πολλαπλασιάστε. Είναι τρομακτικό. Εφυγα για να μιλήσω για τους κινδύνους, χωρίς να σκεφτώ πώς αυτό επηρεάζει την Google, η οποία, οφείλω να ομολογήσω, ενεργεί πολύ υπεύθυνα σε αυτό τον τομέα» αναφέρει ο Χίντον που λέει επίσης ότι μετέβαλε την άποψη που είχε ότι θα περνούσε αρκετός καιρός μέχρι η ΤΝ να γίνει πιο έξυπνη από τα ανθρώπινα όντα.
«Λίγοι πίστευαν ότι αυτά τα πράγματα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους Οι περισσότεροι νόμιζαν ότι ήταν πολύ μακριά αυτό το ενδεχόμενο – και εγώ επίσης. Νόμιζα ότι απείχε κατά 30 με 50 χρόνια ή και περισσότερο. Προφανώς, δεν το σκέφτομαι πια αυτό. Ισως αυτό που συμβαίνει σε αυτά τα συστήματα… είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερο από αυτό που συμβαίνει στον εγκέφαλο».
Ο έλεγχος
Ο Χίντον, που μεταξύ άλλων έχει λάβει το διάσημο Βραβείο Τούρινγκ για τη συνεισφορά του στον τομέα της ανάπτυξης προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων, υποστηρίζει την πρόσφατη έκκληση κορυφαίων ειδικών και στελεχών της βιομηχανίας της τεχνολογίας να υπάρξει μια εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη τεχνολογιών ΤΝ σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρις ότου υπάρξει μια οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια λήψης κοινών αποφάσεων για τη δημιουργία δικλίδων ασφαλείας και ελέγχων.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας μέχρι να καταλάβουν αν μπορούν να το ελέγξουν και θα πρέπει κορυφαίοι επιστήμονες να συνεργαστούν για τον έλεγχο της» λέει ο διαπρεπής επιστήμονας, η εργασία του οποίου σε νευρωνικά δίκτυα αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των νέων προηγμένων συστημάτων ΤΝ.
Ο Χίντον ανέπτυξε μια θεμελιώδη τεχνική η οποία επιτρέπει στα δίκτυα να μαθαίνουν και να δημιουργούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναγνωρίζει εικόνες.
Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους φοιτητές που συνεργάστηκαν με τον Χίντον στην ανάπτυξη τεχνολογίας ΤΝ αναγνώρισης εικόνων είναι τώρα επικεφαλής επιστήμονας στην αμερικανική εταιρεία Open AI, η οποία δημιούργησε το διάσημο πρόγραμμα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.