Σε μία ακόμη εκτέλεση πολέμιου του θεοκρατικού καθεστώτος των μουλάδων προχώρησε τη Δευτέρα η Τεχεράνη, στη βάση κατηγοριών για «τρομοκρατία».
Αφότου απήχθη στο Ντουμπάι, ο 69χρονος Τζασμίντ Σαρμάντ, που είχε και γερμανική υπηκοότητα, φυλακίστηκε με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική επίθεση κατά τεμένους το 2008, από την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι, και το 2023 καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν.
«Μετά τη σχετική δικαστική διαδικασία και την τελική επικύρωση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, η θανατική ποινή του Τζαμσίντ Σαρμάντ (…) εκτελέστηκε το πρωί», μετέδωσε το Mizan Online τη Δευτέρα, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις, ανάμεσά τους και αυτή του Βερολίνου.
Κατά τη σύλληψή του, το 2020, το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν τον περιέγραφε ως «ηγέτη της τρομοκρατικής ομάδας Τοντάρ, που οργάνωνε ένοπλες ενέργειες στο Ιράν από τις ΗΠΑ» (ο Σαρμάντ δήλωνε μόνιμη κατοικία στις Ηνωμένες Πολιτείες).
Σύμφωνα με την οικογένειά του, που εξαρχής απέρριπτε τις κατηγορίες σε βάρος του, διατρανώνοντας την αθωότητά του, ο Σαρμάντ απήχθη από τις ιρανικές αρχές τον Αύγουστο του 2020, ενώ διερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και μεταφέρθηκε μυστικά στο Ιράν.
Γεννημένος στην Τεχεράνη, ο Τζαμσίντ Σαρμάντ είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία τη δεκαετία του ’80 και από το 2003 ζούσε στις ΗΠΑ. Ηταν ευρέως γνωστός από τις δηλώσεις του κατά του καθεστώτος των μουλάδων, μέσω δορυφορικών τηλεοπτικών δικτυών που μεταδίδουν εκπομπές στα περσικά.
Η εκτέλεση του Σαρμάντ προκάλεσε, όπως προαναφέρθηκε, τη σφοδρή αντίδραση του Βερολίνου, με τη γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ να καταδικάζει το «απάνθρωπο καθεστώς» του Ιράν:
«Η δολοφονία του Τζαμσίντ Σαρμάντ δείχνει τι είδους απάνθρωπο καθεστώς κυβερνά στην Τεχεράνη: ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί τον θάνατο εναντίον της νεολαίας του, του ίδιου του πληθυσμού του και ξένων υπηκόων», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι το Βερολίνο είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι «η εκτέλεση γερμανού υπηκόου θα είχε σοβαρές συνέπειες».
«Αυτό υπογραμμίζει το γεγονός πως κανένας δεν είναι ασφαλής υπό τη νέα κυβέρνηση» στο Ιράν, επεσήμανε η κυρία Μπέρμποκ, αναφερόμενη στη νέα ηγεσία υπό τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο.
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη συμπάθειά της στην οικογένεια του Τζαμσίντ Σαρμάντ, με την οποία, όπως είπε, «βρισκόμασταν πάντα σε στενή επαφή».
Σημείωσε δε ότι η εκτέλεση του 69χρονου αντιφρονούντος στην Τεχεράνη έρχεται παρά τα έντονα διαβήματα του Βερολίνου, τις άοκνες προσπάθειες της γερμανικής πρεσβείας και τις διαδοχικές αποστολές ομάδων υψηλού επιπέδου στην ιρανική πρωτεύουσα.
Ο Τζαμσίντ Σαρμάντ, κατήγγειλε η Αναλένα Μπέρμποκ, «απήχθη στο Ντουμπάι και μεταφέρθηκε στο Ιράν, όπου φυλακίστηκε χωρίς να έχει δίκαιη δίκη και τώρα δολοφονήθηκε».
Την εκτέλεση του γερμανοϊρανού αντιφρονούντα στην Τεχεράνη καταδίκασαν μη κυβερνητικές οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το ιρανικό καθεστώς «δεν επέτρεψε να αποδοθεί δικαιοσύνη, ο Τζαμσίντ Σαρμάντ δεν είχε δίκαιη δίκη και ανεξάρτητη υπεράσπιση […] Η παράνομη απαγωγή του Σαρμάντ, ο βασανισμός του στη φυλακή, η δίκη του και η εκτέλεσή του αποτελούν παράδειγμα των αναρίθμητων εγκλημάτων του καθεστώτος», υπογραμμίστηκε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με στοιχεία των ΜΚΟ, από την αρχή του τρέχοντος έτους στο Ιράν έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 627 άνθρωποι.