Τα μεγέθη είναι δυσανάλογα του θορύβου. Η ΔΗΜΑΡ την τελευταία φορά που μετρήθηκε στην κάλπη, τον Ιανουάριο του 2015, πήρε (μαζί με τους Πράσινους) 0,48%, ψηφίστηκε από όλους κι όλους 29.820 ανθρώπους. Ομως η σύμπραξή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, λίγη ώρα πριν από τη φιέστα του Αλέξη Τσίπρα στο Γαλάτσι το Σάββατο, προκάλεσε αίσθηση. Οχι μόνο για τη μετατόπιση του εκλεγμένου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ούτε για τα ανταλλάγματα που φέρεται ότι πήρε –θέση και στο ευρωψηφοδέλτιο και στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο θόρυβος είχε να κάνει με το πώς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέβαλε τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο κόμμα του, με μεθοδεύσεις που όπως καταγγέλλεται είναι χειρότερες και από αυτές της διάσπασης του ΚΚΕ το 1968!
Εν ολίγοις, ο κ. Θεοχαρόπουλος διέγραψε 30 από τα 81 μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, ώστε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη «πλειοψηφία» υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ –αν παρέμενε η Κεντρική Επιτροπή με 81 μέλη δεν θα μπορούσε να περάσει αυτήν την απόφαση. Οι διαγραφές και όλες οι διαδικασίες έγιναν βιαστικά για να προλάβει ο ίδιος να κλείσει το προσωπικό του ντιλ με τον Αλέξη Τσίπρα και να πάει ως ομιλητής στην εκδήλωση του Γαλατσίου.
Πιο παραστατικά τα περιέγραψε η Σόνια Τσιτήλου, ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, υποψήφια βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015 και (πρώην πια) στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.
Στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση της ΚΕ του Σαββάτου, λίγες δηλαδή ώρες προτού σπεύσει ο κ. Θεοχαρόπουλος στο Μαξίμου και μετά στο Γαλάτσι, η κυρία Τσιτηλού κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι αντάλλαξε και πάλι το κόμμα με μια δική του θέση σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας, για προαποφασισμένη από το περασμένο καλοκαίρι σύμπραξη με τον κ. Τσίπρα, για σκόπιμη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ, ενώ συνέκρινε τις ενέργειές του με αυτές που συνέβησαν το 1968 στην επεισοδιακή διάσπαση του ΚΚΕ.
«Δεν είναι αυτονόητη η διαγραφή μέλους της ΚΕ, ακόμα και αν δραστηριοποιείται σε άλλο κόμμα. Σύμφωνα με το άρθρο 4, απαιτείται πλειοψηφία 4/5 της ΚΕ, πολύ περισσότερο όταν διαγράφονται συλλήβδην πάνω από 20 μέλη της, από τα 55 μετά βίας ενεργά μέλη της ΚΕ. Αυτές οι μεθοδεύσεις δεν έγιναν ούτε από τον Κολιγιάννη στη διάσπαση του ’68!» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Τσιτηλού στην παρέμβασή της, την οποία κοινοποίησε και στο Facebook. Και συμπλήρωσε: «Επρεπε όμως όλα να γίνουν έτσι βιαστικά, προκειμένου να πάει ο Θανάσης σήμερα το απόγευμα στο Γαλάτσι με μια απόφαση σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η ίδια κατηγόρησε τον κ. Θεοχαρόπουλο ότι είχε δρομολογήσει τη σύμπραξή του με τον κ. Τσίπρα εδώ και καιρό και ότι ουσιαστικά εκβίασε τη διαγραφή του από το ΚΙΝΑΛ καθώς και τις διαγραφές στο κόμμα του.
«Απόφαση για σύγκληση με τον ΣΥΡΙΖΑ από την αρχική ΚΕ δεν μπορούσε να ληφθεί. Το είχε ομολογήσει και ο ίδιος ο Θανάσης σε συζήτηση που είχαμε τον Ιούλιο του ’18, όταν του εξέφρασα την ανησυχία μου για διάφορα που λέγονταν και γράφονταν. Αυτός είναι ο λόγος που ακολουθήθηκε η τωρινή μεθόδευση» συμπλήρωσε.
«Η σύγκληση με τον ΣΥΡΙΖΑ μεθοδεύεται εδώ και πολύ καιρό. Ξέρω τα πρόσωπα, που, πότε και με ποιους έγιναν οι συναντήσεις. Η διαγραφή του Θανάση (από τη Γεννηματά) ήταν μεθοδευμένη από τον ίδιο και κάποιους άλλους και ήξεραν ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις», είπε.
«Ξεχάσατε τη σύμπραξη με τον Καμμένο;»
Και σε μια ευθεία επίθεση προς εκείνους που ενέκριναν τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:
«Ξεχάσατε τόσο εύκολα τη σύμπραξη με τον Καμμένο ως χθες; Το πρώτο εξάμηνο του ΄15 που βύθισε μια χρεωκοπημένη χώρα ακόμα πιο βαθιά στην κρίση; Ξεχάσατε την παραχώρηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, μαζί και την Κνωσσό, τη Βεργίνα και πολλών άλλων, για 99 χρόνια στους ξένους , όταν κανείς άλλος δεν το τόλμησε; Ξεχάσατε τις επεμβάσεις στη δικαιοσύνη, τη διάλυση της παιδείας—εδώ έχω να πω πολλά- την ανοχή στη βία, τις φανερές και κρυφές διασυνδέσεις με όλους τους γνωστούς επιχειρηματίες; Ξεχάσατε τον Τσίπρα δίπλα στον Τραμπ, ναι στον Τραμπ, να λέει ότι “μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες” μαζί του;»
«Εγινε η ΔΗΜΑΡ κόμμα του Επικρατείας;»
Και ακολούθησε έπειτα η αιχμή για τη συνδιαλλαγή του κ. Θεοχαρόπουλου για μία ακόμη θέση σε ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
«Τα ξεχάσατε όλα αυτά που λέγαμε όλοι μαζί και διαλύσατε τη ΔΗΜΑΡ για μια έδρα στο Επικρατείας; Έγινε η ΔΗΜΑΡ το κόμμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας όπως μου είπε χθες σύντροφος μας; Δεν μπορούσε η ΔΗΜΑΡ μετά από τέσσερα χρόνια να διεκδικήσει μια έδρα με σταυρό; Χρειάζεται όμως δουλειά για αυτό. Αλήθεια τι έγινε και η δήλωση του Θανάση ότι δεν θα είναι υποψήφιος Επικρατείας κανενός κόμματος;»
Για λόγους ιστορικής καταγραφής, ιδού η ανάρτηση της κυρίας Τσιτήλου.
Η κατατοπιστικότατη ανάρτηση της κυρίας Τσιτήλου ακολούθησε κείμενο 28 πρώην πια στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς (με υπογραφή και δική της) στο οποίο εξέφρασαν το βράδυ της Κυριακής τη διαφωνία τους με την απόφαση του κόμματος να συμπορευθεί με το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογικές.
Οι 28 υπενθυμίζουν πως το Σάββατο υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μετά από πολιτική διαφωνία αλλά πέντε μελή της Κεντρικής Επιτροπής (Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας, Γ. Γεωργάτος, Χ. Γκαρμπούνης, Στ. Παναγούτσος). «Πολιτική επισήμανση. Η απόφαση πάρθηκε με 30 ψήφους. Οι διαφωνίες έχουν άθροισμα 28 + 5= 33», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους.
Το κείμενο των «28» έχει ως εξής:
«Δυστυχώς οι αξίες θυσιάζονται στο βωμό μιας σφραγίδας και προσωπικών επιδιώξεων.
Οι ανησυχίες μας και οι προειδοποιήσεις μας για τη διολίσθηση της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνονται.
Ο Τσίπρας φτιάχνει προεκλογικό τουρλού_ δημαρίτες, πασοκοθρεμμένοι, αναρχικοί, όλοι οι καλοί χωράνε
Χθες συγκλήθηκε αιφνιδίως η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία επικυρώθηκε η πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνεδρίαση αυτή έγινε με αντι-καταστατικούς όρους οι οποίοι και δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα της Ανανεωτικής Αριστεράς. Συγκεκριμένα μια περιορισμένη ηγετική ομάδα με προσωπικές στρατηγικές από τα 81 μέλη της Κ.Ε διέγραψε όσους όχι μόνο εξελέγησαν στην νέα Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ αλλά και όσους υπήρχαν «υποψίες» για συμπάθεια προς το ΚΙΝΑΛ, μειώνοντας τον αριθμό της Κ.Ε στους 51.
Στόχος ήταν να υπάρχει απαρτία και δημιουργία τεχνητής πλειοψηφίας».
«Έτσι ακυρώνεται το εγχείρημα που ξεκινήσαμε το 2015 για τη διαμόρφωση ενός Σοσιαλδημοκρατικού φορέα όπως αποφασίσαμε στην Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη», υποστηρίζουν και συμπληρώνουν: «Οι επιλογές του Θανάση Θεοχαρόπουλου βρίσκονται στον αντίποδα των διαθέσεων ευρύτερων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας που καθημερινά διαπιστώνουν τα αδιέξοδα της Κυβερνητικής πολιτικής, που δεν μπορούν να καλύψουν επικοινωνιακές φιέστες, όπως αυτή χθες στο Γαλάτσι. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα.
Είναι όμως θλιβερό γεγονός το ότι όλες αυτές οι ενέργειες ξεπερνούν και τα στοιχειώδη όρια σοβαρότητας».
1.Aναστασίου Φωτεινή
2.Βελεγράκης Μανώλης
3.Γιάνναρος Γιώργος
4.Δαρσινός Τάσος
5.Καρατέγος Κώστας
6.Καρακικές Μάκης
7.Κομματάς Κώστας
8.Κόσσυβα Κατερίνα
9.Λαμπάτος Γαβρίλης
10. Μαλέλης Σταμάτης
11. Μαργαρίτης Θόδωρος 1
12.Μοχιανάκης Κωστής
13.Μπουλαμπασάκος Γιώργος
14.Μπουρνόβα Ευγενία
15.Μώρου Ισμήνη
16.Οικονομίδης Γιώργος
17.Παγκάλου Έφη.
18.Πανδης Κώστας
19.Παπαιωάννου Αντώνης
20.Παπουτσής Αλέξανδρος
21.Πολάτος Άρης 22.Πολύμερος Χρήστος
23.Σιακαντάρης Γιώργος
24.Τζιάς Παύλος
25.Τσιτήλου Σόνια
26.Φερέτος Δημήτρης
27.Χαριζάνης Θόδωρος
28. Χεϊρ Ρικάρντο