Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες έφτασαν τις 18 ώρες, διακόπηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας και θα συνεχιστούν το μεσημέρι της Τρίτης.
Οι ηγέτες της ΕΕ , ανέφεραν οι πληροφορίες του Reuters το μεσημέρι της Δευτέρας, πλησίασαν σε συμφωνία για να διορίσουν τον σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σε αντάλλαγμα η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, από τη Βουλγαρία, εμφανίστηκε ως η επικρατέστερη για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλέστηκε το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ αναφέρθηκαν ως οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, θέση που έως τώρα κρατά η Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, τον οποίο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ήθελε να ηγηθεί της Κομισιόν, φαίνεται πως θα είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται να μοιραστεί το πόστο με τον Γκι Φέρχοφσταντ.
Τελικά, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Ντόναλντ Τουσκ, αποφάσισε τη διακοπή της Συνόδου, μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Το δείπνο των ηγετών στη σύνοδο που ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής, διήρκεσε 12 ώρες, όμως, από αυτές, μόνο τις δύο ώρες κάθησαν όλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι. Τις υπόλοιπες, συζητούσαν κατά ομάδες ή δυάδες. Μετά από ένα σύντομα διάλειμμα για ξεκούραση, ξεκίνησε το πρωινό γεύμα των ηγετών, στις 7 το πρωί της Δευτέρας.
Το βράδυ της Κυριακής και τα ξημερώματα της Δευτέρας, το θρίλερ των Βρυξελλών, διαδραματίστηκε σε τέσσερις πράξεις, σύμφωνα με τους Financial Times:
1. Η Μέρκελ έπεσε πάνω σε «τοίχο»
Η Μέρκελ συνάντησε απρόσμενα μεγάλη αντίδραση από την κεντροδεξιά πτέρυγα στην υποχώρησή της όσον αφορά την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Η γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε να μην υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΕΛΚ και να μην φέρει αντίρρηση στην εκλογή του σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς.
Αυτή ήταν η συμφωνία ανάμεσα σε Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία και Γερμανία στη συνάντηση της Οζάκα. Το ΕΛΚ όμως αντέδρασε γιατί θα έχανε τα δύο κορυφαία πόστα της ΕΕ, παρόλο που πρώτευσε στις ευρωεκλογές.
Ο Λίο Βαράντκαρ, πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι πρέπει να παραδώσουν την ηγεσία της Κομισιόν «τόσο εύκολα χωρίς μάχη», ενώ ο Μπόικο Μπορίσοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ήταν κατηγορηματικός: «Η Μέρκελ ηγείται του CDU, όχι του ΕΛΚ».
2. Ο Τουσκ «έριξε άδεια» αλλά δεν… έπιασε γεμάτα
Ο Ντόναλντ Τουσκ επιχείρησε να βρει άλλο όνομα από το ΕΛΚ για πρόεδρο της Κομισιόν και έτσι πέρασε πέντε ώρες, δοκιμάζοντας τις αντιδράσεις των υπολοίπων. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έριξε στο τραπέζι τον Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτή του Brexit, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και τον Βαράντκαρ. Για κανέναν δεν συμφώνησαν οι αντίπαλες πλευρές. Οι σοσιαλιστές και η Μέρκελ επέμεναν στον Τίμερμανς, οι φιλελεύθεροι στην Βεστάγκερ. Και έτσι ξαναγύρισαν όλοι στο μεγάλο τραπέζι.
3. Η αντεπίθεση του Τίμερμανς
Ο ολλανδός πολιτικός συνομίλησε με πολλούς ηγέτες κατ΄ιδίαν, προσπαθώντας να τους πείσει να τον προτιμήσουν. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας άφησε τη σύνοδο και πήγε στην βουλγαρική πρεσβεία για να τον συναντήσει.
Το έργο του Τίμερμανς ήταν δύσκολο, καθώς υπήρχαν τουλάχιστον εννέα χώρες που έφεραν αντίρρηση στην υποψηφιότητά του. Στις 7 το πρωί όμως, είχαν μειωθεί στις τρεις: Ιρλανδία, Κροατία και Λετονία.
4. Η μάχη για τις υπόλοιπες θέσεις
Γύρω στις τέσσερις το πρωί, η προσοχή στράφηκε στη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καθώς δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν, ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία για το συμβούλιο και τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. Ετσι και αλλιώς, έχουν περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο για να πληρώσουν αυτές τις θέσεις.
Την Τετάρτη πάντως, θα έχει εκλεγεί, ο κόσμος να χαλάσει, ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.