Η θητεία της επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ αποδείχθηκε όχι μόνο βραχύβια, αλλά και… λίγη.
Αδυνατώντας να βρει την απαιτούμενη εσωκομματική στήριξη, η (εξαιρετικά προσωρινή) διάδοχος της Ανγκελα Μέρκελ εξωθήθηκε σε παραίτηση, με τη συντηρητική παράταξη να αναζητά τώρα τη διάδοχη κατάσταση για την ηγεσία της.
Οπως τονίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, τέσσερις είναι οι πιθανότεροι υποψήφιοι για τον επίζηλο θώκο του ηγέτη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.
Πρόκειται για τους Αρμιν Λάσετ, Φρίντριχ Μερτς και Γενς Σπαν που προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας καθώς και τον Μάρκους Σέντερ, πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής του «αδελφού» κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών.
Οποιος εκλεγεί, θα είναι ταυτόχρονα και υποψήφιος καγκελάριος στις επόμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία.
Κατά τον Μάνφρεντ Γκίλνερ του Ινστιτούτου Ερευνών Forsa, ο Λάσετ, νυν πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, είναι ο υποψήφιος με τις καλύτερες προοπτικές να εκλεγεί καγκελάριος, αφού είναι αυτός ο οποίος μπορεί να φέρει πίσω όσους ψήφισαν τους Πράσινους και να σταματήσει τις περαιτέρω διαρροές Χριστιανοδημοκρατών προς αυτούς.
Ο 59χρονος Λάσετ, που εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών, όπως η Κραμπ-Καρενμπάουερ, θεωρείται αφοσιωμένος υποστηρικτής της Μέρκελ, ειδικά από το 2015, όταν δέχθηκε μαζικά πυρά για την πολιτική της στο Προσφυγικό.
Υπάρχει όμως, όπως τονίζουν οι αναλυτές, και ένα αρνητικό στην περίπτωση του:
Αν εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος, θα πρέπει να βρίσκεται πολύ συχνά στο Βερολίνο, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την κατάσταση εντός του κρατιδίου του, ειδικά καθώς δεν υπάρχει στον ορίζοντα ο διάδοχός του στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Κύριος αντίπαλός του φέρεται να είναι ο 64χρονος δικηγόρος Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος είχε εγκαταλείψει την πολιτική εδώ και καιρό.
Μέχρι το 2002 ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, αλλά τον αντικατέστησε η νυν καγκελάριος Μέρκελ.
Επανεμφανίστηκε ξαφνικά στο πολιτικό προσκήνιο όταν η Μέρκελ αποφάσισε να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος, αλλά δεν κατάφερε να υπερισχύσει της Κραμπ-Καρενμπάουερ και να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος.
Οι οικονομικά νεοφιλελεύθερες απόψεις του και η γενικότερη συντηρητική στάση του σε άλλα θέματα βρίσκουν μεγάλη απήχηση στη βάση των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ για τον ίδιο μετράει και η στενή και πολύχρονη φιλία του με το πολιτικό «τοτέμ» του CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο τρίτος υποψήφιος, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εδώ και καιρό έχει φιλοδοξίες για την καγκελαρία, ωστόσο δεν έχει και τη μεγαλύτερη απήχηση στην, κατά βάση, συντηρητική εκλογική βάση του κόμματος.
Ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ο Σπαν αντιμετωπίζει μια επιπλέον πρόκληση: να πάει κόντρα στην υποβόσκουσα ομοφοβία σε μια χώρα, η οποία νομιμοποίησε μόλις πρόσφατα τους γάμους μεταξύ ομοφύλων.
«Δεν θεωρώ ότι αυτό το συντηρητικό κόμμα είναι έτοιμο να προτείνει έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο καγκελάριο ή επικεφαλής του κόμματος», είπε στο Reuters ο Χέλμουτ Μέτζνερ, ένα μέλος του συμβουλίου του LSVD, της μεγαλύτερης ομοσπονδιακής οργάνωσης ΛΟΑΤΚΙ της Γερμανίας.
Ο ίδιος πάντως όπου σταθεί και όπου βρεθεί διακηρύσσει ότι στη ζωή του πορεύεται με βάση «τις αξίες του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών» και δεν μετακινείται από την αγαπημένη του (βαθιά) Δεξιά –ίσως και προς άγρα εσωκομματικής υποστήριξης.
Πάντως, στις πρόσφατες εκλογές για νέο επικεφαλής του κόμματος, ήρθε τρίτος μετά την Κραμπ- Καρενμπάουερ και τον Μερτς.
Τέλος, υπάρχει και ο Μάρκους Ζέντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU, όμως άλλα στελέχη του κόμματος τον διαφημίζουν ως τον πλέον κατάλληλο.
Του αρέσει πάντως να «ντύνεται» στο καρναβάλι και έχει κάνει εμφανίσεις ως Σρεκ, Μαχάτμα Γκάντι, Χόμερ Σίμπσον και… Μονρόε, κάτι που έως τώρα δεν του έκανε κακό στην πολιτική καριέρα του.
Ο Σέντερ πάντως είναι για πολλούς συντηρητικούς Γερμανούς ο πλέον κατάλληλος για να τους οδηγήσει ξανά στη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Οπως τονίζουν τα γερμανικά ΜΜΕ, μια νίκη του Μερτς ή του Σπαν, που είναι αμφότεροι συντηρητικοί, θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την CDU, που μετακινήθηκε επί των ημερών της Μέρκελ προς τον κεντρώο χώρο.
Δεν είναι λίγοι οι Χριστιανοδημοκράτες που θα ήθελαν το κόμμα τους να επιστρέψει ξανά στη δεξιά πλευρά του πολιτικού τόξου.
Αν, ωστόσο, επικρατήσει στην κούρσα ο Μερτς, πολλοί στο Βερολίνο φοβούνται ότι το CDU θα μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο προς τα –πολύ πιο– δεξιά.
Και τελικά, η μάχη για την ηγεσία του κόμματος θα εξελιχθεί σε μάχη για την ίδια τη μελλοντική πολιτική του κατεύθυνση.
Πολλοί θεωρούν ότι αν νικήσει ο Μερτς, το CDU σύντομα θα κάνει συνασπισμό με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), κάτι που διαφάνηκε και από το πρόσφατο φιάσκο στη Θουριγγία.
Η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών και η ανάδειξη υποψήφιου καγκελάριου θα ολοκληρωθεί μάλλον ως το καλοκαίρι, αν και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο θα διεξαχθεί τότε το κομματικό συνέδριο, που είναι προγραμματισμένο για το Δεκέμβριο.