Ενα παγόβουνο είναι σχεδόν έτοιμο να αποκολληθεί από την Ανταρκτική, λένε οι επιστήμονες. Για πρώτη φορά είχε υπάρξει συγκεκριμένη ανησυχητική αναφορά για το συγκεκριμένο παγόβουνο στις 10 Νοεμβρίου 2016. Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην αποστολή IceBridge της NASA φωτογράφισαν μια πλάγια όψη του τεράστιου ρήγματος στον παγετώνα Larsen C της Ανταρκτικής χερσονήσου, έναν από τους μεγαλύτερους παγετώνες στην περιοχή.
Η φωτογραφία ήταν εντυπωσιακή και ταυτόχρονα τρομακτική, προκαλώντας τους επιστήμονες να προχωρήσουν σε στενότερη παρατήρηση. Σήμερα, οι επιστήμονες που μιλούν στο BBC, εμφανίζονται βέβαιοι πως η αποκόλληση θα γίνει πιο σύντομα από το αναμενόμενο.
Το ρήγμα στην κρηπίδα πάγου Larson C αυξήθηκε απότομα τον Δεκέμβριο και τώρα μόλις 20 χιλιόμετρα πάγου συγκρατούν το 5.000 km² παγόβουνο από το να αρχίσει να πλέει στον ωκεανό. Δηλαδή, μιλάμε για πέντε εκατομμύρια στρέμματα.
Το ρήγμα φτάνει σε κάποια σημεία τα 100 μέτρα πλάτος, αλλά εκτιμάται ότι έχει βάθος ένα χιλιόμετρο. «Θα εκπλαγούμε αν δεν αποκολληθεί στους επόμενους μήνες», αναφέρει στο BBC News ο επικεφαλής του προγράμματος καθηγητής Αντριαν Λάκμαν, από το Πανεπιστήμιο του Swansea. Ο ερευνητής δηλώνει πως ο διαχωρισμός είναι αναπόφευκτος και μη αναστρέψιμος. Οταν αυτό θα γίνει θα έχουμε τη γέννηση ενός εκ των δέκα μεγαλύτερων παγόβουνων που έχουν καταγραφεί ποτέ. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θεωρείται επισήμως γεωγραφικό γεγονός και όχι κλιματικό.
Το ρήγμα έχει παρουσιαστεί εδώ και δεκαετίες, λένε, αλλά η δραστηριότητα επιταχύνθηκε τον τελευταίο καιρό. Πιστεύουν πως η κλιματική αλλαγή έχει επιταχύνει τον διαχωρισμό του παγόβουνου, αλλά δεν έχουν καμία άμεση απόδειξη για να το υποστηρίξουν. Ωστόσο, ανησυχούν για το πώς η αποκόλληση θα επηρεάσει το υπόλοιπο του πάγου, δεδομένου ότι ο «γείτονας» του συγκεκριμένου τμήματος, Larsen B, αποσυντέθηκε θεαματικά το 2002 μετά μια παρόμοια μεγάλη αποκόλληση. Αυτό που στην πραγματικότητα είναι πιο ανησυχητικό δεν θα είναι το νέο παγόβουνο, αλλά αυτό που θα μείνει πίσω του.
«Είμαστε πεπεισμένοι, ότι το υπόλοιπο κομμάτι πάγου θα αποσταθεροποιηθεί», δήλωσε ο καθηγητής Λάκμαν. «Θα περιμένουμε περαιτέρω γεγονότα τους επόμενους μήνες και χρόνια και ίσως μια ενδεχόμενη κατάρρευση – αλλά είναι κάτι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί», προσθέτει.
Καθώς το νέο παγόβουνο θα επιπλέει στη θάλασσα, δεν θα αυξήσει τα επίπεδα της θάλασσας. Αλλά αν ο πάγος πίσω του σπάσει ακόμα περισσότερο, θα μπορούσε να οδηγήσει τους παγετώνες που ρέουν πίσω του να επιταχύνουν τη μετάβασή τους προς τον ωκεανό. Αυτό ακριβώς το μέρος θα έχει αντίκτυπο στα επίπεδα της θάλασσας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα επιστημονικά μοντέλα πρόβλεψης, αν όλος ο πάγος από τον Larsen C εισέλθει στη θάλασσα, η αύξηση της στάθμης των υδάτων, παγκοσμίως, μπορεί να είναι έως και 10 εκατοστά.
Αυτό είναι μέγεθος ανησυχητικά μεγάλο για το μέλλον…