Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και αυτή με τη σειρά της την απαγόρευση -με άμεση ισχύ- του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, ακολουθώντας παρόμοιες αποφάσεις της Κομισιόν, των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ πρώτη από όλους, το 2020, είχε πάρει αυτό το μέτρο η Ινδία.
«Προχωρούμε σε ένα σύστημα όπου οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων μερών που περιλαμβάνονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα», δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο υπουργός Επικρατείας Oλιβερ Ντάουντεν, του οποίου το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
«Aπαγορεύουμε τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές με άμεση ισχύ», τόνισε, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ευαίσθητα δεδομένα σε ορισμένες πλατφόρμες.
«Η ασφάλεια ευαίσθητων κυβερνητικών πληροφοριών πρέπει να είναι πρώτιστη, επομένως σήμερα απαγορεύουμε αυτήν την εφαρμογή σε κυβερνητικές συσκευές. Η χρήση άλλων εφαρμογών εξαγωγής δεδομένων θα ελέγχεται», ανέφερε ο Ντάουντεν σε ανακοίνωσή του.
Η βρετανική κυβέρνηση είχε ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας να εξετάσει την πιθανή ευαλωτότητα κυβερνητικών δεδομένων από τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης και τους κινδύνους σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και χρήσης ευαίσθητων πληροφοριών.
Η απαγόρευση του TikTok δεν περιλαμβάνει προσωπικές συσκευές κυβερνητικών υπαλλήλων ή υπουργών και θα υπάρχουν περιορισμένες εξαιρέσεις όπου το TikTok είναι αναγκαίο σε κρατικές συσκευές για επαγγελματικούς σκοπούς, συμλπήρωσε ο υπουργός.
Ακολούθησε η Νέα Ζηλανδία
Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησε και η Νέα Ζηλανδία με δική της απόφαση για απαγόρευση του TikTok.
Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει την εφαρμογή και την πρόσβαση στις υπηρεσίες της πλατφόρμας στα μέλη του Κοινοβουλίου, κάτι που έχουν κάνει και οι ΗΠΑ.
Η απαγόρευση αφορά όλες τις συσκευές με πρόσβαση στο δίκτυο του νεοζηλανδικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ο Ραφαέλ Γκονσάλες-Μοντέρο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής υπηρεσίας και θα ισχύσει από το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τον Γκονσάλες-Μοντέρο, οι κίνδυνοι που εγείρει η χρήση της πλατφόρμας «δεν είναι αποδεκτοί στο τρέχον κοινοβουλευτικό περιβάλλον στη Νέα Ζηλανδία».
«Η απόφαση ελήφθη στη βάση αναλύσεων δικών μας ειδικών, έπειτα από συζήτηση με συναδέλφους μας στην κυβέρνηση και στο εξωτερικό», πρόσθεσε.
Η αντίδραση του TikTok
Το TikTok βρίσκεται υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο λόγω φόβων ότι τα δεδομένα χρηστών από την εφαρμογή που ανήκει στην εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο, θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης, υπονομεύοντας τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας, κάτι που η εταιρεία φυσικά διαψεύδει.
Στην αντίδρασή του για την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης το TikTok εξέφρασε την απογοήτευσή του, αναφέροντας ότι έχει ήδη αρχίσει να λαμβάνει μέτρα για την περαιτέρω προστασία των δεδομένων ευρωπαίων χρηστών.
«Πιστεύουμε ότι αυτές οι απαγορεύσεις βασίζονται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις και οδηγούνται από μια ευρύτερη γεωπολιτική, στην οποία το TikTok και τα εκατομμύρια των χρηστών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν παίζουν κανένα ρόλο», τόνισε εκπρόσωπος της πλατφόρμας.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην συνεργασία με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών, αλλά θα πρέπει να κριθούμε βάσει γεγονότων και να να έχουμε ισότιμη μεταχείριση με τους ανταγωνιστές μας».