| CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Τέλος το δωρεάν σκι για υπουργούς στην Ελβετία

Το εκλογικό σώμα ζήτησε ενίσχυση των συντάξεων προκειμένου να καλυφθεί το υψηλό κόστος διαβίωσης, αντιδρώντας με οργή στο γεγονός ότι συνταξιούχοι πολιτικοί λαμβάνουν ετήσια σύνταξη 230.000 φράγκων ισοβίως, την οποία συχνά συμπληρώνουν με θέσεις σε διοικητικά συμβούλια. Μεταξύ των υπουργικών προνομίων και η δωρεάν πρόσβαση... στο σκι
Protagon Team

Επτά κορυφαίοι ομοσπονδιακοί υπουργοί της Ελβετίας πρόκειται να χάσουν τις κάρτες για την ελεύθερη πρόσβασή τους στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, μετά την κριτική ότι το προνόμιο είναι υπερβολικό όταν πολλοί φορολογούμενοι δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Επί χρόνια τα χιονοδρομικά κέντρα στη χώρα παρείχαν δωρεάν κάρτες στους ομοσπονδιακούς υπουργούς και στις οικογένειές τους. Το προνόμιο επεκτάθηκε επίσης σε συνταξιούχους υπουργούς και πολλούς αξιωματούχους στα ελβετικά καντόνια, σύμφωνα με την Telegraph.

Οταν η ύπαρξη του προνομίου αποκαλύφθηκε από τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS και ξεκίνησαν ποινικές διαδικασίες για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, η κυβέρνηση απλώς πέρασε τον λογαριασμό –περίπου 4.234 ελβετικά φράγκα (3.200 ευρώ) ανά άτομο– στον φορολογούμενο, καλύπτοντάς τον από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς γιατί θα έπρεπε να διατηρήσει το προνόμιο, ο Κριστόφ Νταρμπελέ, υπουργός στο καντόνι του Βαλέ, προκάλεσε χλευασμό, επιμένοντας ότι οι δωρεάν κάρτες ανελκυστήρων ήταν «ένα μακροχρόνιο έθιμο, εντελώς διαφανές». Και πρόσθεσε: «Είναι ένα εργαλείο εργασίας· έχω πάρα πολλές συναντήσεις με διευθυντές εταιρειών και δημάρχους στις βουνοπλαγιές».

Τώρα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε ότι από το επόμενο έτος τα δωρεάν δελτία ανελκυστήρων θα καταργηθούν, μαζί με ένα άλλο προνόμιο που παρέχει στους δημοτικούς συμβούλους δωρεάν πρόσβαση σε ένα ειδικό θεωρείο στο δημοτικό θέατρο της Βέρνης.

Οι επικριτές είχαν επισημάνει ότι οι ομοσπονδιακοί σύμβουλοι δεν θα πρέπει να δυσκολεύονται να πληρώσουν για τις δικές τους κάρτες, δεδομένου του τεράστιου ετήσιου μισθού τους, που υπερβαίνει τα 400.000 φράγκα (περίπου 300.000 ευρώ).

Ο εθνικός σύμβουλος Τομάς Μπλασί είπε: «Σε μια περίοδο χλιδής είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στην ηγεσία του κράτους. Αλλά στην παρούσα κατάσταση θα το θεωρούσα φυσιολογικό για τους πολιτικούς μας, που αμείβονται ιδιαίτερα καλά, να κάνουν μια προσπάθεια. Δεν χρειάζεται να ξοδέψουμε χρήματα από τους φόρους για αυτό».

Η διαμάχη είχε βαθύνει μετά το δημοψήφισμα του περασμένου μήνα, στο οποίο οι ελβετοί ψηφοφόροι υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία μια πρόταση για αύξηση των συντάξεων, προσθέτοντας έναν 13ο μήνα κάθε χρόνο από το 2026 για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής. Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού αντιτάχθηκε σθεναρά στο μέτρο, όπως γράφει η Telegraph.

Η ενίσχυση των συντάξεων θα κοστίσει στο κράτος έως και 5 δισ. φράγκα ετησίως. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα τα δεξιά κόμματα και οι εργοδότες προσπάθησαν να αποτρέψουν τους Ελβετούς από το να ψηφίσουν υπέρ αυτού του «γαλλικού κρατισμού».

Επιστράτευσαν, μάλιστα, πέντε πρώην υπουργούς, δύο εκ των οποίων είναι άνω των 80 ετών και έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό από την πολιτική, για να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο μιας επικείμενης «κατάρρευσης του συστήματος».

Αλλά η στρατηγική τους προκάλεσε οργή από το εκλογικό σώμα, το οποίο αντέδρασε στις νουθεσίες από τους συνταξιούχους πολιτικούς που απολαμβάνουν ετήσια σύνταξη 230.000 φράγκων ισοβίως και συχνά τη συμπληρώνουν με θέσεις στα διοικητικά συμβούλια ορισμένων από τις πιο ισχυρές εταιρείες της χώρας. Αυτοί οι συνταξιούχοι υπουργοί είχαν επίσης δωρεάν πρόσβαση στα λιφτ του σκι.

Παρά την απώλεια των δωρεάν λιφτ του σκι, οι υπουργοί και οι προκάτοχοί τους θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ισόβια δωρεάν ταξίδια πρώτης θέσης με τρένο στην Ελβετία.