To σενάριο να προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία –και να αποδεχτούν τα άλλα κόμματα– να παραμείνουν ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ως υπηρεσιακοί υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας αντίστοιχα, στην προεξοφλημένη περίοδο ακυβερνησίας που θα προκύψει μετά τις πρώτες κάλπες λόγω της απλής αναλογικής, φαίνεται ότι καίγεται.
Μολονότι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου το είχε αφήσει ανοιχτό, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 στις 9 Ιανουαρίου, λόγω της υπαρκτής ανησυχίας μιας επιθετικής κίνησης από πλευράς Τουρκίας την περίοδο που η Ελλάδα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση, και παρότι υπήρξαν θετικές σκέψεις και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως για παραμονή του κ. Δένδια στο υπ. Εξωτερικών, δύο παράλληλα –και πιθανότατα από την ίδια πηγή– δημοσιεύματα στον Τύπο της Παρασκευής δείχνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον από πλευράς του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα» έγραψε:
«Σας έγραφα προσφάτως για την άποψη που έχει διατυπωθεί υπέρ της παραμονής του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών (όπως και του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Αμυνας) και προεκλογικά, προκειμένου να διατηρηθεί η συνέχεια εν τω μέσω των αναταράξεων στις σχέσεις με την Τουρκία. Ανθρωποι που έχουν συζητήσει μαζί του, πάντως, μου λένε ότι ο ίδιος δεν είναι οπαδός της ιδέας αυτής, ούτε βλέπει εαυτόν ως υπηρεσιακό, και θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλεψη για αυτή την περίοδο που πρέπει να τηρηθεί».
Και το «Θεωρείο» στην «Καθημερινή» συμπλήρωσε:
«Οριστικό τέλος στο σενάριο περί διατήρησης των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας στα πόστα τους ανάμεσα στις πρώτες και στις δεύτερες εκλογές δίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Δένδια να μην είναι θετικά διακείμενος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε θετικά το ενδεχόμενο παραμονής του Νίκου Δένδια στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, αντιτίθετο στην πιθανότητα να μείναι στη θέση του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ενδεχομένως ζυγίζοντας κάτι τέτοιο, ο υπ. Εξωτερικών φέρεται να έχει απαντήσει αρμοδίως ότι υπάρχουν θεσμικές προβλέψεις για τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται να αμφισβητηθούν».