| INTIMEnews
Επικαιρότητα

Τέλος στις πολλαπλές αναβολές δικηγόρων με νέα διάταξη για τις ποινικές δίκες

Σφοδρές αντιδράσεις από τους δικηγόρους που ζητούν την άμεση απόσυρσή της και την εκκίνηση διαλόγου από μηδενική βάση
Protagon Team

Οριο στις αναβολές που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια σε λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του δικηγόρου, θέτει διάταξη – προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας.

Συμφωνα με τη νέα διάταξη οι αναβολές δεν θα είναι πια απεριόριστες, αλλά θα δίδεται η δυνατότητα μόνο μίας σε κάθε πλευρά (υπεράσπιση, πολιτική αγωγή).

Η διάταξη που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης βάζοντας τέλος στην παρωδία των πολλαπλών αναβολών, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικηγόρων που ζήτησαν την άμεση απόσυρσή της και την εκκίνηση διαλόγου από μηδενική βάση με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις για να ακυρώσουν στην πράξη την επίμαχη διάταξη.

Συγκεκριμένα, τροποποιείται  το άρθρο 349 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και προβλέπεται ότι:

-Η αναβολή της δίκης για σοβαρούς λόγους υγείας, προϋποθέτει απόδειξη με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο. Η αναβολή  δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες. Και το δικαστήριο πριν διατάξει την αναβολή υποχρεούται να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης.  

-Ο λόγος αναβολής για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία φορά. Αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής.

Σημειώνεται ότι η αναβολή γίνεται σε ρητή δικάσιμο, την οποία το δικαστήριο ανακοινώνει στους παρόντες διαδίκους, μάρτυρες και πραγματογνώμονες και σε αυτήν κλητεύονται μόνο οι απόντες.