Την πρόθεσή της να απαγορεύσει την διάθεση κρέατος σκύλου από εκτροφείο εξέφρασε η Κίνα, πρακτική που είχαν καταδικάσει διεθνείς φορείς.
Την Πέμπτη κυκλοφόρησε προσχέδιο νέας πολιτικής από το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας, στην οποία περιλαμβάνεται η απαγόρευση.
Το υπουργείο επικαλείται την «πρόοδο του ανθρώπινου πολιτισμού», την προστασία των ζώων αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους. Επιπλέον, οι σκύλοι θεωρούνται «ειδικά ζώα συνοδείας» και όχι, σε διεθνές επίπεδο, ζώα που μπορεί να καταναλωθούν.
Αν και στην πράξη δεν απαγορεύεται η ίδια η κατανάλωση του κρέατος του σκύλου, η νέα πολιτική θεωρείται μείζονος σημασίας αλλαγή παρότι σχετικά λίγοι είναι αυτοί στην Κίνα που τρώνε σκύλους ή γάτες.
Πρώτη η πόλη Σεντζέν, όπως ανέφερε ο Guardian, είχε απαγορεύσει την κατανάλωση σκύλου και γάτας, μια κίνηση που θα άνοιγε τον δρόμο και για άλλες πόλεις. Με την νέα υπουργική πολιτική θεωρείται ότι και άλλες πόλεις θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.
Υπολογίζεται ότι 10 με 20 εκατ. σκύλοι θανατώνονται κάθε χρόνο για το κρέας τους και περίπου 4 εκατ. γάτες. Τα περισσότερα από αυτά τα ζώα είναι κλεμμένα και δεν προέρχονται από εκτροφεία.
Τα ζώα των οποίων η κατανάλωση επιτρέπεται είναι, μεταξύ άλλων, ελάφια, πουλιά όπως οι φασιανοί και δύο είδη αλεπούδων. Αυτά θα πρέπει να προέρχονται από οργανωμένα εκτροφεία.
Εξαιτίας του κορονοϊού, η Κίνα από τα τέλη Ιανουαρίου έχει επιβάλει απαγόρευση στο εμπόριο άγριων ζώων, πρακτική που θεωρείται ότι ενέχεται στη μετάδοση παθογόνων οργανισμών από τα ζώα στους ανθρώπους.