Στην Ελλάδα είχαμε κάποτε τον νόμο Παπαθεμελή. Στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Σίδνεϊ τα λεγόμενα «lockouts».
Αναφερόμαστε φυσικά σε μια σειρά από νόμους που αφορούν το ωράριο λειτουργίας των μπαρ και των κλαμπ και τις ώρες που μπορούν να σερβίρουν αλκοόλ. Ψηφίστηκαν το 2014 με αφορμή τον θάνατο δύο 18χρονων στην περιοχή Κινγκς Κρος, και έκτοτε αποτελούν «casus belli» μεταξύ των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης έχασαν συνολικά 9.8 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο εφαρμογής των συγκεκριμένων νόμων: 180 επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα και έκλεισαν.
Κρατώντας πανό με ειρωνικά συνθήματα όπως «οι καλύτεροί μου φίλοι έχουν μετακομίσει στη Μελβούρνη» αλλά και πιο απλά και ξεκάθαρα όπως «όχι στα lockouts», οι κάτοικοι του Σίδνεϊ βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την αλλαγή της υπάρχουσας νομοθεσίας. Και τα κατάφεραν.
Από τον Γενάρη και έπειτα, τα lockouts θα αποτελέσουν παρελθόν, μια δυσάρεστη παρένθεση στη νυχτερινή ζωή της πόλης. Οι θαμώνες, θα μπορούν να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και να παραγγείλουν όσα ποτά επιθυμούν μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα.
Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσε στο BBC: «Πρέπει να έχουμε μια δυνατή οικονομία και στον χώρο της νυχτερινής διασκέδασης που να αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι το Σίδνεϊ είναι η μόνη παγκόσμια πόλη της Αυστραλίας».
Οι Αρχές της περιοχής πάντως έδωσαν στο φως της δημοσιότητας στοιχεία που δείχνουν ότι μετά την εφαρμογή των νόμων, τα βίαια περιστατικά στο Σίδνεϊ μειώθηκαν αισθητά.
Αρα ο νόμος δεν είχε μόνο αρνητικά…