Ο Τύπος στην Ισπανία στέκεται στο ενδεχόμενο Πέδρο Σάντσεθ και Γιώργος Παπανδρέου να είναι τον Νοέμβριο υποψήφιοι για την ίδια θέση, αυτή του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία συνεχίζει να κατέχει -επί 16 έτη- ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Οπως ανέφερε η El Pais, ο ισπανός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, οριστικοποιεί αυτές τις ημέρες την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ενόψει του Συνεδρίου που θα γίνει στη Μαδρίτη στις 24-27 Νοεμβρίου.
Το τι θα κάνει τελικά ο 70χρονος πια Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι ακόμα σαφές. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Κίττυς Ξενάκη στα «Νέα», πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει την άνοιξη ήθελαν τον κ. Παπανδρέου να είναι το φθινόπωρο εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επιδιώκοντας την ανανέωση της θητείας του για ακόμη τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός δεν σκοπεύει τελικά να διεκδικήσει την επανεκλογή του στη θέση που κατέχει από το 2006.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα τηρήσει στο ζήτημα ο Nίκος Ανδρουλάκης, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι πλήρες μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο εν ενεργεία πρόεδρός της, ο κ. Παπανδρέου (ο οποίος βέβαια είναι και ιδρυτής του ΚΙΔΗΣΟ).
Οπως σημείωσε η El Pais, o Πέδρο Σάντσεθ έχει εξασφαλίσει «επαρκή στήριξη» από αντιπροσωπείες κομμάτων που μετέχουν στην οργάνωση ώστε να μπορεί να ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο που θα ανοίξει η διαδικασία. Τι θα πράξει σε αυτή την περίπτωση ο κ. Ανδρουλάκης, αν ο κ. Παπανδρέου δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του;
Πολιτικοί παρατηρητές υπογραμμίζουν με κάποια έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Παπανδρέου πέτυχε να διατηρήσει το αξίωμα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και μετά το 2012, όταν δεν ήταν πια πρωθυπουργός, ούτε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά πέτυχε το ίδιο ακόμη και κατά την περίοδο που είχε αποχωρήσει από το κόμμα και είχε προχωρήσει στην ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), το οποίο, ως γνωστόν, συγκέντρωσε ποσοστό 2,47% στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και δεν μπήκε στη Βουλή.
Συνεχή ταξίδια σε όλο τον κόσμο
Η Σοσιαλιστική Διεθνής (Socialist International) είναι μια παγκόσμια πολιτική οργάνωση στην οποία μετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα και ως εκ τούτου οι δραστηριότητές της απλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Ειδικά πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, από μόνη της η ιδιότητα του προέδρου της οργάνωσης απαιτούσε την παρουσία του σε διάφορα σημεία του κόσμου, όπου απαντώνται σοσιαλιστικά κόμματα με αξιοσημείωτη δράση.
Οι δράσεις είναι πολλές. Καταρχάς, το Συμβούλιο της ΣΔ συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο σε διαφορετικές πόλεις του κόσμου. Το ετήσιο ημερολόγιο του προέδρου περιλαμβάνει όμως και άλλα ταξίδια καθώς, εκτός από τα Συμβούλια, υπάρχουν οι Επιτροπές (στις οποίες ενίοτε παρίσταται ο πρόεδρος), το Συνέδριο της ΣΔ, η συνάντηση του προέδρου με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κάθε Σεπτέμβριο στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αλλά και συμμετοχές κάθε χρόνο σε διάφορα διεθνή συνέδρια, όπως πχ. αυτό για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Κίνα το 2009, ή αυτό για το κλίμα που έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, με την Ελλάδα ήδη σε μνημόνιο.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Ο κ. Παπανδρέου εξελέγη πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς το 2006 και το Συμβούλιο που έγινε στην Αθήνα σηματοδότησε την πρώτη φορά που εκλεγόταν στη θέση αυτή ένας μάχιμος πολιτικός, καθώς η παράδοση ήθελε να εκλέγονται ως τότε πρώην πρωθυπουργοί. Ακολούθησε την ίδια χρονιά το Συμβούλιο στο Σαντιάγο της Χιλής και τα επόμενα χρόνια δεκάδες Συμβούλια, συνέδρια, συναντήσεις και δραστηριότητες μεταξύ άλλων στην Ελβετία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Τουρκία, και τον Αγιο Δομίνικο (Δομινικανή Δημοκρατία), τον Νοέμβριο του 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πια πρωθυπουργός και η Ελλάδα έμπαινε στη δίνη της κρίσης χρέους.
Ξεχώρισαν τα Συμβούλια και τα επίσημα Συνέδρια της ΣΔ εντός και εκτός Ευρώπης, όπως μεταξύ άλλων στην Κόστα Ρίκα (2012) και στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής (όπου ο Γ. Παπανδρέου επανεξελέγη στη θέση του προέδρου το 2012), στην Ανγκόλα το 2015, στη Γκάνα το 2019 αλλά και νωρίτερα, το 2017, στην Καρθαγένη, ή ακριβέστερα Καρταχένα, την πόλη που θεωρείται το «διαμάντι» της Κολομβίας και βρίσκεται στις ακτές της χώρας που «βλέπουν» προς την Καραϊβική (για την ιστορία πρόκειται για την πόλη όπου έζησε επί δεκαετίες ο νομπελίστας συγγραφέας, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες).
«Η εμπιστοσύνη με την οποία με τιμήσατε, όλα τα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, είναι μια ευθύνη που θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις» ανέφερε τον Μάρτιο του 2017 ο Γιώργος Παπανδρέου στο Twitter, μετά την επανεκλογή του στο 25ο Συνέδριο της ΣΔ στην Καρθαγένη.
H πιο πρόσφατη δραστηριότητα της ΣΔ έλαβε χώρα τον Ιούλιο στη Γενεύη, όπου ο κ. Παπανδρέου προήδρευσε στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 του μηνός στην έδρα του ΟΗΕ.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην «παράλογη ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία» τονίζοντας ότι «ο πόλεμος αυτός, δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, αφορά όλο τον πλανήτη που ήδη υφίσταται τις συνέπειες σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, τη διατροφή, τον πληθωρισμό, που έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις και έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια».
Το επόμενο διάστημα, ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που τον θέλουν να μην θέτει υποψηφιότητα για την ανανέωση της θητείας του.