Ενα «παράνομα» ειδυλλιακό κυριακάτικο απόγευμα στο Καβούρι: πολύς κόσμος, παρά την τυπική απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων | George Vitsaras / SOOC
Επικαιρότητα

Τέλος δισταγμών για το Μαξίμου – ανοίγματα στην κανονικότητα

Ο καλύτερος καιρός που φέρνει ο Απρίλιος και η κόπωση από το παρατεταμένο lockdown δημιουργούν την ανάγκη για μια νέα συνθήκη, προκειμένου να τηρηθούν καλύτερα και ορισμένα άλλα μέτρα. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δείχνουν να το έχουν συνειδητοποιήσει
Protagon Team

Μια βόλτα το Σαββατοκύριακο θα έπειθε και τον πιο δύσπιστο για το γεγονός ότι το πουλόβερ των μέτρων έχει ξεκινήσει να ξηλώνεται για τα καλά. Ακόμα και το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης εκτός Δήμου –άρα της βόλτας σε παρακείμενα πάρκα και πλατείες–, το οποίο πήγε σχετικά καλά τα πρώτα δύο Σαββατοκύριακα που εφαρμόστηκε, έχει πλήρως απαξιωθεί, με δεδομένο και τον καλό καιρό, αλλά και τη σχεδόν πλήρη απουσία αστυνόμευσης σε βασικές οδικές αρτηρίες.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν είναι άγνωστες στο Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, αν ήταν στο χέρι των κυβερνητικών, το μέτρο της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων θα είχε καταργηθεί δέκα ημέρες πριν –όταν το Μαξίμου διέρρευσε την πρόθεσή του, αλλά οι λοιμωξιολόγοι έβαλαν βέτο. Τώρα, βεβαίως, και ενώ τα κρούσματα τείνουν να σταθεροποιηθούν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι κατ’ ίδιαν λένε ότι το μέτρο της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων ίσως δεν έχει και πολύ νόημα, με δεδομένο ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν διεξόδους εντός της πόλης.

Η εβδομάδα που ξεκινά θα είναι ίσως η αρχή του τέλους αυτού του παιχνιδιού της γάτας με το ποντίκι, μεταξύ κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων. Η διαδικασία είναι γνωστή εδώ και εβδομάδες: η κυβέρνηση ζητά από την Επιτροπή να αξιολογήσει ορισμένες επιλογές, η Επιτροπή γνωμοδοτεί και η κυβέρνηση εφαρμόζει σχεδόν κατά γράμμα την εισήγηση της Επιτροπής, για να μην έχει κανένας να πει ότι δεν εφαρμόζει όσα λένε οι ειδικοί. Στο παρασκήνιο, βεβαίως, το κλίμα έχει βαρύνει. Κυβερνητικά στελέχη, κατ’ ιδίαν, αποδίδουν σε μέλη της Επιτροπής διάθεση υπερπροβολής και προσωπική ατζέντα σε ορισμένα ζητήματα. Και μέλη της Επιτροπής, όμως, κάνουν λόγο, αρκετές φορές, για κυβερνητική σπουδή για διάφορα θέματα, έστω και αν υπάρχει αναντιστοιχία με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο καλύτερος καιρός που φέρνει ο Απρίλιος, όμως, και η κόπωση από το παρατεταμένο lockdown δημιουργούν την ανάγκη για μια νέα συνθήκη, προκειμένου να τηρηθούν καλύτερα και ορισμένα άλλα μέτρα. Βασικό βέλος στη φαρέτρα θα είναι τα self tests, για τα οποία ο διαγωνισμός έληξε το Σαββατοκύριακο και θα περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτές τις ημέρες, προκειμένου να μπουν στη μάχη από την ερχόμενη εβδομάδα. Μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, συντείνουν στο συμπέρασμα ότι «κάτι» πρέπει να ανοίξει, τώρα που φαίνεται πως υπάρχει μια κατ’ αρχήν σταθεροποίηση στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού και στις νέες νοσηλείες, με τα νοσοκομεία να «βγάζουν» τις εφημερίες κάπως πιο διαχειρίσιμα.

Θα προκριθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, έστω με click away και με click in shop, σε πρώτη φάση; Το Μαξίμου θα το ήθελε πολύ, ενώ ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αδωνις Γεωργιάδης σχεδόν… προσεύχονται αντάμα, καθώς τα λεφτά τελειώνουν. Ή, όπως το είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, «τα μέσα είναι πεπερασμένα».

Θα ανοίξουν και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, με το σχέδιο που παρουσίασε η Νίκη Κεραμέως την προηγούμενη Παρασκευή στην Επιτροπή, με όπλο τα εβδομαδιαία υποχρεωτικά self tests; Και αυτό θα το ήθελε η κυβέρνηση, εξ ου και η συνεδρίαση θα γίνει μεσοβδόμαδα ώστε, αν υπάρχει θετική απόφαση, να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας των σχολικών αιθουσών.

Υπάρχουν, βεβαίως, και γιατροί που ανησυχούν για το ταυτόχρονο άνοιγμα δραστηριοτήτων, ενώ άλλοι είναι κάπως πιο αισιόδοξοι. Η κοινή συνισταμένη, πάντως, είναι ότι κάτι πρέπει να ανοίξει. Γιατί, αν δεν ανοίξει, το κλίμα θα γίνει ακόμα πιο βαρύ – για όλους…