Τελευταίο υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη –άνευ συγκλονιστικού απροόπτου– πριν από τις εκλογές του Μαΐου και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να εστιάσει στις προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται δίχως άλλο η αναβάθμιση της κεντρικής διοίκησης και οι αναγκαίες αλλαγές προκειμένου να διορθωθούν «τα κακώς κείμενα» στον κρατικό μηχανισμό.
Εξ ου και η προτροπή του κ. Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδας: «Να μάθουμε από τα λάθη μας και ακόμα πιο αποφασισμένοι να προχωρήσουμε, να συγκρουστούμε με αυτό το οποίο αποκαλούμε, εντός ή εκτός εισαγωγικών, βαθύ κράτος. Και να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, του πώς λειτουργούν νησίδες το κρατικού μηχανισμού στην πατρίδα μας».
«Μπορούμε να το πετύχουμε; Εχουμε αξιοπιστία να το πετύχουμε; Πιστεύω πως ναι. Διότι έχουμε δώσει δείγματα γραφής σε πολλά επίπεδα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Ετσι στην ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του στις 11.00, περιλαμβάνεται η παρουσίαση σειράς δράσεων για τη δημόσια διοίκηση: από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη:
α) Ερανιστικό νομοσχέδιο, β) Καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών και των συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του Συστήματος Κινήτρων και Ανταμοιβής Υπαλλήλων στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, γ) Ενημέρωση για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δ) Αποτίμηση παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια του δημοσίου τομέα, ε) Δράσεις για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία του κράτους.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για κεντρικές αλλαγές μέσω των οποίων αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Δημόσιο.
Στο ίδιο πλαίσιο, αυτό της επόμενης ημέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέρει, στην τελική ευθεία των εκλογών, ως κρίσιμη για την πορεία της χώρας την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, μέσω της επαναπροσέγγισης όσων –λόγω της τραγωδίας των Τεμπών– μετακινήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία στην κατηγορία των αναποφάσιστων.
«Υπάρχουν –είπε– και κάποιοι που μας εμπιστεύθηκαν το 2019 και τώρα μπορεί να είναι σκεπτικοί. Τους απαντώ: Μπορεί να σας πληγώσαμε, αλλά σίγουρα ποτέ δε σας προδώσαμε. Και σας βεβαιώνω πως, όταν σκοντάφτουμε, δεν θα πέφτουμε. Αντίθετα, θα αυξάνουμε την ταχύτητα των αλλαγών, γιατί το συμβόλαιο αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αυτό το συμβόλαιο το οποίο υπογράψαμε για πρώτη φορά το 2019, ισχύει πάντα».
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι να εξασφαλιστεί η ισχυρή ψήφος στην πρώτη κάλπη έτσι ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες. Γι’ αυτό άλλωστε και η εστίαση στην επανασυσπείρωση του κόμματος και η αποτροπή της ψήφου διαμαρτυρίας.
«Στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω “ποιος” εννοώ ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο Πρωθυπουργός. Είναι τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται, συνεπώς, για μια ενιαία διαδικασία στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας.
»Θα το ξαναπώ με όση σαφήνεια μπορώ: τίποτα από τα δύο δεν διορθώνεται μετά. Το κακό για τη χώρα και την κοινωνία θα έχει συντελεστεί», προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης, καταλογίζοντας εμμέσως πλην σαφώς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι μετατρέπει το Κίνημα σε «κόμμα διαμαρτυρίας».
Στην άλλη πλευρά, πάντως, και μετά τη δήλωση Μητσοτάκη για κυβερνήσεις «από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα» (και την επισήμανση ότι η ΝΔ είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία μπορεί να ενσωματώνει στελέχη και από άλλους πολιτικούς χώρους), στη Χαριλάου Τρικούπη (αλλά και στην Κουμουνδούρου) επαναφέρουν «μνήμες αποστασίας».
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκει συνομιλητή για κυβερνητική συνεργασία, γι’ αυτό και επαναφέρει τα περί αυτοδυναμίας και “πολύχρωμων” κυβερνήσεων, απειλώντας ουσιαστικά με αποστασία», είναι το κοινό τους συμπέρασμα που εκφράστηκε και μέσα από τις επίσημες τοποθετήσεις των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης:
«Το 2023 δεν είναι 1965 και ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις», διεμήνυσε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας –ξεχνώντας και πάλι επιλεκτικά τα δικά του πεπραγμένα στη δύση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με τη διάλυση ουσιαστικά της κοινοβουλευτικής ομάδας του τότε συγκυβερνήτη του– έφθασε στο σημείο να μιλάει ο ίδιος για «κυβερνήσεις-κουρελού»:
«Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει αυτό που ονομάζουμε κυβερνήσεις-κουρελού, πάτσγουορκ, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα και, μάλιστα, το προαναγγέλλει. Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία σε αποστασίες και μακρά παράδοση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας», σχολίασε ανερυθρίαστα.