Οι υπεύθυνοι του Κέντου Μελετών Γιγαντιαίων Πάντα Straits (Straits Giant Panda Research and Exchange Centre) αποχαιρέτησαν σε μία συγκινητική τελετη την Μπάσι, το γηραιότερο πάντα στον κόσμο σε αιχμαλωσία, που απεβίωσε την Τετάρτη σε ηλικία 37 ετών. Η Μπάσι έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά την επιλογή της ως μοντέλο για την επίσημη μασκότ των Ασιατικών Αγώνων του 1990, στην Κίνα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο καταγράφηκε από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες ως το γηραιότερο πάντα στον κόσμο.
«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε σήμερα επίσημα ότι το αρχικό μοντέλο του Παν Παν, της μασκότ για τους πρώτους Ασιατικούς Αγώνες (Κίνα, 1990), και ένας άγγελος φιλίας τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, το γιγάντιο πάντα-αστέρι, η Μπάσι, απεβίωσε στις 08:50, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, στην ηλικία των 37 ετών», ανέφερε η ανακοίνωση του Κέντρου όπου η Μπάσι έζησε για 33 χρόνια.
Στην άγρια φύση τα αρκουδάκια πάντα έχουν μέση διάρκεια ζωής τα 20 έτη, η Μπάσι ωστόσο κατάφερε να ζήσει σχεδόν τα διπλάσια χρόνια, χάρη στην φροντίδα των γιατρών και του (επί 27 χρόνια) αφοσιωμένου της φύλακα της, Σι Φέινινγκ, ο οποίος πέθανε το 2016 σε ηλικία 44 χρόνων.
Σύμφωνα με το Κέντρο, το οποίο λειτουργεί και ως ζωολογικός κήπος γνωστός ως «Fuzhou Panda World», η Μπάσι πέθανε από γηρατειά, κύρωση του ήπατος και νεφρική ανεπάρκεια.
Εκτός από τη μακροζωία της, η Μπάσι είχε γίνει ευρύτερη γνωστή και για τα αθλητικά της κατορθώματα, που αποτέλεσαν και την έμπνευση για την επίσημη μασκότ των Ασιατικών Αγώνων του 1990.
Το γιγαντιαίο πάντα γεννήθηκε στην άγρια φύση το 1980. Σε ηλικία τεσσάρων χρόνων έπεσε σε ένα παγωμένο ποτάμι και διασώθηκε από τους ντόπιους χωρικούς από το φαράγγι Μπάσι στην νοτιοδυτική επαρχία Σιτσουάν, απ’ όπου και πήρε το όνομά του. Μετά τη διάσωσή της η Μπάσι μεταφέρθηκε στο Κέντρο της επαρχίας Φουτζόου όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της.
Συγκινητικό ήταν και το αντίο των φίλων της μέσω των social media. «Αναπαύσου εν ειρήνη. Θα γίνεις άλλος ένας μύθος σε έναν άλλο κόσμο», έγραψε ένας εξ αυτών, ενώ ένας άλλος την αποχαιρέτησε λέγοντας: «Σου εύχομαι να είσαι καλά στον Πλανήτη των Πάντα» έγραψε ένας άλλος.
Η Μπάσι πέθανε χωρίς να γεννήσει ποτέ. Ο χαμηλός αριθμός γεννήσεων αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες που απειλούν την επιβίωση των γιγάντιων πάντα, όπως και η έλλειψη κατάλληλων χώρων διαμονής (τόσο στην άγρια φύση, όσο και στην αιχμαλωσία).
Τα γιγάντια πάντα, από τα πλέον απειλούμενα είδη παγκοσμίως, ζουν κυρίως στα βουνά του Σιτσουάν και στις γειτονικές επαρχίες Σαανσί και Γκανσού. Στα τέλη του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Κρατικής Δασικής Υπηρεσίας της Κίνας, ο αριθμός των πάντα που ζούσαν στην άγρια φύση ήταν μικρότερος από 2.000, ενώ περίπου 400 ζούσαν σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Τα τελευταία 15 χρόνια ωστόσο παρατηρείται σταδιακή αύξηση του πλυθησμού τους. Ενδεικτικά στην επαρχία Σαανσί από 274 που ήταν το 2003, έφθασαν σήμερα τα 345, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης που πληθυσμού τους άνω του 2%, γεγονός που συνδέεταιο με την αύξηση της βλάστησης και στα μέτρα προστασίας του οικοσυστήματός τους. Την ίδια περίοδο χάρη στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αναπαραγωγής, ο αριθμός των γιγάντιων πάντα που ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας στο Σαανσί, έχει αυξηθεί σε 23.