Ο αστυνομικός διευθυντής του Τελ Αβίβ ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης την παραίτησή του, καταγγέλλοντας πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο του από υπουργούς του Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι οποίοι τον πίεζαν για βίαιη καταστολή των μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που γίνονται κάθε Σαββατόβραδο στην πόλη, από τον Ιανουάριο.
Ο Αμι Εσεντ δεν κατονόμασε κάποιον υπουργό αλλά άφησε να εννοηθεί ότι υπεύθυνος ήταν ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος είχε ζητήσει τη λήψη σκληρών μέτρων κατά των διαδηλωτών που αποκλείουν δρόμους στη διάρκεια κινητοποιήσεων εναντίον της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Εσεντ είπε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του «υπουργικού κλιμακίου», το οποίο παρέβη τον κανονισμό και παρενέβη ευθέως στη λήψη των δικών του αποφάσεων.
«Θα μπορούσα εύκολα να ανταποκριθώ σε αυτές τις προσδοκίες, καταφεύγοντας σε χρήση αδικαιολόγητης βίας εξαιτίας της οποίας θα κατακλύζονταν τα Επείγοντα» των νοσοκομείων, σημείωσε. «Για πρώτη φορά εδώ και τρεις δεκαετίες υπηρεσίας, συνάντησα παράλογες αξιώσεις. Αντί για τη διασφάλιση της ηρεμίας και της τάξης, μου ζητούσαν ακριβώς το αντίθετο», τόνισε ο απερχόμενος αστυνομικός διευθυντής του Τελ Αβίβ.
Μετά την παραίτησή του, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος τον Μάρτιο είχε ενημερώσει τον Έσεντ ότι θα του ανέθετε έναν νέο ρόλο (προκειμένου να ψαλιδίσει τις φιλοδοξίες του να γίνει αρχηγός της Αστυνομίας, σύμφωνα με αναλυτές), ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι τα σχόλια του απερχόμενου αστυνομικού διευθυντή του Τελ Αβίβ ήταν «πολιτικά υποκινούμενα».
Γνωστός για τις ακραίες θέσεις του, ο Μπεν Γκβιρ είναι μεταξύ των σκληροπυρηνικών μελών της κυβέρνησης Νετανιάχου που θεωρούν ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει ευνοϊκότερα τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σε σύγκριση με κινητοποιήσεις υπερορθόδοξων Εβραίων και εποίκων.
Ο Εσεντ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Τελ Αβίβ, καθώς δεσμεύτηκε, από τον Μάρτιο ακόμα, παρά τις κυβερνητικές πιέσεις, να μην πειράξει τους διαδηλωτές. Εμφανιζόταν μάλιστα, συχνά ο ίδιος στις διαδηλώσεις, όπου γινόταν δεκτός με χειροκροτήματα από τους συγκεντρωθέντες.