Στον ορισμό νέου πραγματογνώμονα προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια της έκρηξης που σημειώθηκε μετά από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη εκείνη την τραγική νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, σκοπεύει να προχωρήσει ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι υπήρξαν κάποια κενά στην επίσημη έρευνα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου στο kathimerini.gr, ο ειδικός εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπαϊκάμης αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε ορισμό νέου πραγματογνώμονα, μετά την πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από συγγενείς θυμάτων, καθώς ο τελευταίος είχε διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικές ερμηνείες για πολλά ζητήματα της σύγκρουσης, σε σχέση με την πραγματογνωμοσύνη που ορίστηκε από τη Δικαιοσύνη.
Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν έχουν να κάνουν κυρίως με την έκρηξη που συνόδευσε τη σύγκρουση των μοιραίων τρένων –του επιβατικού συρμού Intercity 62 που εκτελούσε τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη και της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503 που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα– και ιδίως για το αν η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε εύφλεκτα υλικά (υπήρξαν ευρήματα χημικού διαλύτη που χρησιμοποιείται για τη νόθευση καυσίμων).
Σοβαρές ενστάσεις, εξάλλου, υπήρξαν και για τα πρωτόκολλα της επίσημης έρευνας που δεν ακολουθήθηκαν: καθώς δεν υπήρξε σύσταση επιτροπής διερεύνησης σιδηροδρομικών δυστυχημάτων, το πολύνεκρο συμβάν αντιμετωπίστηκε ως… τροχαίο και ο χώρος δεν σφραγίστηκε, με συνέπεια να χαθούν πολλά στοιχεία. Αργότερα εξάλλου ο χώρος «μπαζώθηκε», κάτι για το οποίο διώκεται ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο νέος πραγματογνώμονας θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Παράλληλα έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τι ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία. Το αίτημα αυτό εξετάζεται σοβαρά από την ανάκριση, όπως επίσης και εκείνο που αφορά σε βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί (!), δυσκολεύοντας την πλήρη αποτύπωση τόσο της πορείας της εμπορικής αμαξοστοιχίας, όσο και της φόρτωσής της. Αυτά τα βίντεο έχουν επανεγγραφεί καθώς δεν ζητήθηκαν… εγκαίρως κατά την επίσημη έρευνα.
Κατά τις ίδιες πηγές, η ανακριτική έρευνα προσανατολίζεται στο να σταλούν τα βίντεο προσεχώς σε ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο που μπορεί να επανακτήσει όλα τα σβησμένα δεδομένα.
Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές που είχαν προσλάβει οι συγγενείς των θυμάτων ήταν ίχνη ενός εύφλεκτου χημικού διαλύτη που χρησιμοποιείται στην παρασκευή χρωμάτων, αλλά και στη νόθευση καυσίμων.
«Το ξυλόλιο είναι ένα από τα στοιχεία που βρέθηκαν σε ίχνη. Και το τονίζω ίχνη. Δεν είναι δηλαδή ότι ήταν ποτισμένη η περιοχή. Μην ξεχνάμε ότι τα δείγματα πάρθηκαν μετά από πολλές εβδομάδες και μήνες», σημείωσε στον ΣΚΑΪ ο πραγματογνώμονας των συγγενών.
Σε κάθε περίπτωση τα νέα ερωτήματα που έχουν προκύψει, έναν χρόνο μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς, είναι δυστυχώς πολλά και δείχνουν ότι ίσως κάτι δεν πήγε και πολύ καλά στην επίσημη έρευνα:
1. Το μυστήριο της έκρηξης και η αλλοίωση του χώρου:
– υπήρχαν αδήλωτα φορτία ή και παράνομες ουσίες;
– οι φορτωτικές ανέγραφαν ως φορτίο ελάσματα, μπύρα και τρόφιμα
2. Έγιναν λάθη κατά τη διερεύνηση του δυστυχήματος;
– Δεν είχε συσταθει επιτροπή διερεύνησης αεροπορικών-σιδηροδρομικών δυστυχημάτων και δεν εφαρμόστηκαν τα απαραίτητα πρωτόκολλα
– σε μόλις έξι ημέρες καθαρίστηκε ο χώρος (το περιβόητο «μπάζωμα»)
Πάντως, σε σχέση με τον χρόνο έναρξης της δίκης για την τραγωδία των Τεμπών, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι όποιες ανακριτικές πράξεις δεν θα την καθυστερήσουν, διότι με τους νέους ποινικούς κώδικες δεν προβλέπεται στο εξής η διαδικασία του δικαστικού συμβουλίου. Οπότε θα κερδηθεί χρόνος καθώς μετά το τέλος της ανάκρισης η υπόθεση θα φθάσει στο ακροατήριο απευθείας, αν αυτό κριθεί από πρόεδρο Εφετών και αρμόδιο εισαγγελέα.