Πολιτικό πρόσημο πήρε εκ νέου η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, αφού όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη, η εισαγγελέας εφετών Λάρισας, Κατερίνα Μάτση, διαβίβασε στην εισαγγελία του Αρειου Πάγου, τη μήνυση γονέα θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προκειμένου να αποσταλεί στην Βουλή για να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των τεσσάρων κυβερνητικών στελεχών που απάρτιζαν την Επιτροπή Διαχείρισης που είχε συγκροτηθεί τον Μάρτιο του 2023.
Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, οι πολιτικοί είναι οι: Θάνος Πλεύρης (τότε υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ), η Ζωή Ράπτη (τότε υφυπουργός Υγείας και νυν βουλευτής της ΝΔ), ο Χρήστος Τριαντόπουλος (τότε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και νυν υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (τότε υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και νυν βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ).
Η μήνυση που κίνησε την όλη διαδικασία έγινε από τον Παύλο Ασλανίδη, πατέρα θύματος της σιδηροδρομικής τραγωδίας, ο οποίος προσέφυγε κατά της απορριπτικής διάταξης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Λάρισας για τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο ίδιος κατά της Συντονιστικής Ομάδας, στην οποία συμμετείχαν και πολιτικά πρόσωπα. «Σημαίνει για εμάς το αυτονόητο, είναι μια δικαίωση μεγάλη σε όλο αυτόν τον αγώνα που κάνουμε, να τιμήσουμε τα παιδιά μας» δήλωσε σχετικά.
Η εισαγγελέας ζήτησε να διαβιβαστεί η έγκληση κατά των τεσσάρων πολιτικών αμελητί στην Βουλή ως μόνη αρμόδια για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες.
«Κατά το σκέλος της διάταξης που αφορά στα πολιτικά πρόσωπα αυτή θα πρέπει να ακυρωθεί καθώς η έγκληση πρέπει να υποβληθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για δικές του ενέργειες» ανέφερε.
«Ας περιμένουμε τα πορίσματα της δικαιοσύνης…Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» σχολίασε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Στο μεταξύ, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για τα μη πολιτικά πρόσωπα που συνδέονται με την διαχείριση της τραγωδίας για παράβαση καθήκοντος ή υπόθαλψη εγκληματία.
Μάλιστα, τίθεται χρονικό ορίζοντας 21 ημερών προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι έδωσαν εντολή για την απομάκρυνση των χωμάτων και ποιοι συγκεκριμένα ήταν τις πρώτες ημέρες στον τόπο του δυστυχήματος μέχρι και τη στιγμή που έγινε η επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια.
«Δεν έχει διευκρινιστεί ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αποφάσισαν την απομάκρυνση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων από τον χώρο του δυστυχήματος, καθώς και τον λόγο μιας τέτοιας ενέργειας, αφού οι όγκοι χώματος και άλλων φερτών υλικών που απομακρύνθηκαν δεν είχαν ακόμα εξεταστεί από τους πραγματογνώμονες και τους ειδικούς ενώ υπήρχαν και αγνοούμενοι της επιβατικής αμαξοστοιχίας» σημειώνεται.
Οι εν λόγω εξελίξεις προέκυψαν μετά την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προς τη διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, μέσω της οποίας ζητείται η διερεύνηση τυχόν πειθαρχικής ευθύνης της Εισαγγελέως Πρωτοδικών, η οποία εξέδωσε απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην υπόθεση των Τεμπών, κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου περί ποινικής ευθύνης Υπουργών.