Νέος γύρος ποινικών διώξεων για την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη άνοιξε την Παρασκευή: καθώς ο προϊστάμενος της Eισαγγελίας Eφετών Λάρισας, υπεύθυνος για την εποπτεία του συνόλου των ερευνών, άσκησε διώξεις σε βάρος του πρώην προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΣΕ, Σπύρου Πατέρα, καθώς και σε δύο εκ των υπευθύνων για τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη στη Λάρισα που είχε βάρδια τη νύχτα του δυστυχήματος, στις 28 του περασμένου Φεβρουαρίου.
Πρόκειται συγκεκριμένα για δύο από τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης μετατάξεων που εισηγήθηκαν για τη μετάταξη του 59χρονου στη θέση του σταθμάρχη, ενώ το όριο ηλικίας ήταν τα 47 έτη.
Η δίωξη και για τους τρεις είναι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Ο κ. Πατέρας είχε παραιτηθεί την επομένη του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη —το είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκείνο το μικρό τηλεοπτικό του μήνυμα.
«Οχι» στην αποφυλάκιση του επιθεωρητή του ΟΣΕ
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του επιθεωρητή του ΟΣΕ στη Λάρισα, Δημήτρη Νικολάου, λίγο μετά την ποινική δίωξη, για παράβαση καθήκοντος, που ασκήθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ, Σπύρο Πατέρα, και δύο μέλη της Επιτροπής, για την τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη. Η απόφαση καθαρογράφηκε, υπογράφηκε και θα σταλεί την τρίτη στον προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών.
Παράλληλα, ο Εφέτης Ανακριτής συνεχίζει την έρευνα, αναμένοντας το πόρισμα που έχουν ζητήσει οι ανακριτικές αρχές που είναι μέρος της ογκώδους δικογραφίας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής είναι πιθανόν να ασκηθούν και νέες διώξεις ή να επεκταθούν οι υπάρχουσες.
Πολιτική αντιπαράθεση για τη δίωξη Πατέρα
Εν τω μεταξύ, η ποινική δίωξη εναντίον του κ. Πατέρα προκάλεσε νέα πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση καθώς το αρχικό αφήγημα περί αποκλειστικού λάθους του μοιραίου σταθμάρχη Λάρισας, φαίνεται να έχει τρωθεί με τη διεύρυνση των ευθυνών ακόμα και στο πρόσωπο του πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ.
Ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή, ωστόσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αντεπιτέθηκαν: από την Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «κόλαφο» τόσο για τον κ. Μητσοτάκη όσο και για τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, ενώ από τη Χαριλάου Τρικούπη θυμήθηκαν και τον τέως υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη που μετά την τραγωδία διαβεβαίωναν ότι όλα με τη μετάταξη του εντελώς ανίκανου σταθμάρχη Λάρισας είχαν γίνει νομότυπα.
«Η δικαιοσύνη προχωράει στην διερεύνηση, όπως φαίνεται, χωρίς καθυστερήσεις κι έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση της. Δεν πρόκειται να μείνει καμία σκιά. Το οφείλουμε στις οικογένειες. Το απαιτεί η κοινωνία», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, σχολίασε:
«Η ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου του ΟΣΕ, κ. Πατέρα, για παράβαση καθήκοντος για το δυστύχημα στα Τέμπη είναι κόλαφος για τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Καραμανλή. Ταυτόχρονα, η δίωξη και σε βάρος δύο μελών της επιτροπής που εισηγήθηκαν τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη καταρρίπτει τα ψέματα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ότι η μετάταξη ήταν νόμιμη. Η προσπάθεια συγκάλυψης και διάχυσης των ευθυνών τελικά είχε ημερομηνία λήξης. Οι ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη είναι εγκληματικές και οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, ανέφερε:
«Μετά το πόρισμα της επιτροπής πραγματογνωμόνων και, κυρίως, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του πρώην προέδρου και διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ και όσων ενέκριναν την παράνομη μετάταξη του σταθμάρχη, ρωτούμε ευθέως:
Τι έχει να πει ο κ. Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης, που έσπευσαν, ως “εξαπτέρυγα” του κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να μιλήσουν για νόμιμες διαδικασίες; Τι έχουν να πουν οι άνθρωποι που, χωρίς ντροπή, παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό και περιφρόνησαν την οδύνη των οικογενειών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, για να κρύψουν το γαλάζιο ρουσφέτι;
Το αμετανόητο κράτος του κομματισμού αντιμετωπίζεται μόνο με την πρόταση μας για αξιοκρατία μέσα από ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς, με κανόνες και διαφάνεια».