Τον σεβασμό της υπεροχής του ενωσιακού Δικαίου, «που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη» η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης των υπουργών, ζήτησαν από τη Βουλή, η Μαρία Καρυστιανού και o Παύλος Ασλανίδης, γονείς θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών στις 28 Φεβρουαρίου 2023.
Συγκεκριμένα, με αίτημά τους ενώπιον του προεδρείου της Βουλής, η κυρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, και ο κ. Ασλανίδης κάλεσαν το ελληνικό Κοινοβούλιο να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της ΕΕ και «να σεβαστεί την αρχή της υπεροχής του Δικαίου της Ενωσης που επιβάλει να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρ. 86 Σ, ως εθνικός κανόνας ειδικής μεταχείρισης των μελών της κυβέρνησης, δεδομένου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις των πρ. υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη και Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σχετίζονται με τη Σύμβαση 717/2014, προς διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».
Το αίτημα ήρθε ενόψει της συζήτησης του πορίσματος της Εξεταστικής για τα Τέμπη στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη.
Κυβέρνηση: Φως χωρίς αστερίσκους στην υπόθεση
Νωρίτερα την Τρίτη, κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές της Μαρίας Καρυστιανού περί προσπαθειών «συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών» σε ομιλία της σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά:
«Εχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι υπάρχει απόλυτος σεβασμός στον πόνο, στην οργή και πολλές φορές και στην αγανάκτηση των συγγενών των θυμάτων. Αυτό το οποίο συνέβη στους ανθρώπους αυτούς μόνο αν το έχει περάσει κάποιος μπορεί να καταλάβει πόσο επώδυνο, πόσο δύσκολο και πόσο τραγικό είναι. Αρα, σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε σε καμία αντιπαράθεση. Μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Το έχουμε απαντήσει, το έχουμε τεκμηριώσει. Πρέπει όταν κάποιος μας κατηγορεί για συγκάλυψη, αυτό να το τεκμηριώνει.
»Η αντιπολίτευση το κάνει γιατί πολύ απλά στις πλάτες των ανθρώπων αυτών, στον πόνο των ανθρώπων αυτών προσπαθεί να χτίσει πολιτικό αφήγημα. Το βλέπουμε είτε στο Ευρωκοινοβούλιο, είτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Προσπαθούν να βρουν πολιτική ύπαρξη με το να εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών των θυμάτων και γι’ αυτό και πάντοτε διαχωρίζουμε τους συγγενείς από την αντιπολίτευση. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Θεωρώ ότι την κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μια έρευνα η οποία έχει πάρα πολλές προεκτάσεις, προφανώς. Μια σύνθετη, μια δύσκολη έρευνα σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα και προχωράει νομίζω σε ικανοποιητικούς χρόνους. Περιμένουμε τις απαντήσεις. Θέλουμε φως στην υπόθεση αυτή χωρίς αστερίσκους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά με νηφαλιότητα και αντικειμενικό τρόπο. Και αυτό νομίζω προκύπτει και από το πως προσπαθούμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα».
Ως προς τη συζήτηση στη Βουλή και την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη —θα παραστεί στην τελετή παραλαβής τριών ελικοπτέρων Romeo MH-60R Seahawk από το Πολεμικό Ναυτικό—, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει δεκάδες φορές, έχει απαντήσει όποτε έχει ερωτηθεί και θα συνεχίσει να το κάνει, για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Και έτσι έχει καθήκον να κάνει και προσπαθεί να δίνει και συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες απαντήσεις και για όσα μπορεί να απαντήσει, πέραν, δηλαδή, της έρευνας της δικαστικής εξουσίας, αλλά και για τις διαχρονικές παθογένειες και για τις ενέργειες που έχουμε αναλάβει από τότε μέχρι σήμερα και θα συνεχίζουμε να κάνουμε. Δεν έχει παραστεί σε συζητήσεις -αντίστοιχες με αυτή- κοινοβουλευτικές για προκαταρκτική, οπότε δεν θα είναι σ’ αυτή τη συζήτηση. Προφανώς εκπροσωπείται και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη συζήτηση».
Την Καθ. Δευτέρα, η κυρία Καρυστιανού μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, μιλώντας πάλι για συγκάληψη.
Εκπροσωπώντας τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, η κυρία Καρυστιανού μίλησε στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, ζητώντας από τους ευρωβουλευτές να μην γίνουν «λαϊκό δικαστήριο», αλλά να σκύψουν «με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης» στην υπόθεση, προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως. Κατά την ομιλία της, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αιτήματα προς την επιτροπή, ζητώντας να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά, να ζητηθεί για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία, να ζητηθεί από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού, αλλά και επανεξέταση του πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων, όπως και να διαβιβαστεί η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και να ζητηθεί η κοινοποίηση του πορίσματος για την υπόθεση.
Στο τέλος της συζήτησης, η αντιπρόεδρος της επιτροπής Αναφορών, Γιάνα Τοομ ανακοίνωσε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή Δικαιοσύνης και Ελευθεριών και στην επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ παράλληλα ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ενημερωμένη γραπτή απάντηση. Την απόφαση να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά για το δυστύχημα των Τεμπών, στήριξαν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.