Επικαιρότητα

Ταχιάος για το Μετρό στα Εξάρχεια: «Και 7.000.000 μηνύσεις να κατατεθούν το έργο θα γίνει»

«Μετρό και δέντρα λέμε κι εμείς. Αλλά πρέπει να υπάρξει το Μετρό για να υπάρξουν τα δέντρα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Δεν ξεφυτρώνει το Μετρό από μόνο του, από κάτω», απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας στις αντιδράσεις των κατοίκων αλλά και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα
Protagon Team

Δεν φοβάται τους εκβιασμούς: αυτό ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, στη σκιά των αντιδράσεων για τα έργα του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. «Ας κατατεθούν 7.000.000 μηνύσεις. Το έργο θα γίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταχιάος σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ, απαντώντας και στη νέα μορφή αντιδράσεων για το έργο, με πολίτες να σπεύδουν να καταθέσουν μηνύσεις για τις κοπές δέντρων στο εργοτάξιο, κλπ.

«Οι άνθρωποι, οι οποίοι εν πάση περιπτώσει έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ανακάλυψαν τώρα ότι πηγαίνουμε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, καταθέτουμε μηνύσεις και σταματάμε; Πήγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσέφυγαν, δεν τους έδωσε αναστολή, δεν έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής, προχωράμε κανονικότατα στις εργασίες» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο κ. Ταχιάος σημείωσε ότι είχε προηγηθεί της παρέμβασης η κατάθεση πέντε μηνύσεων κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. «Είπε λοιπόν ο εισαγγελέας, μέχρι να ελέγξουμε την υπόθεση αυτή, παρακαλώ –σύσταση έκανε– να μη συνεχιστούν οι εργασίες. Ε, αυτή η σύσταση δεν υπάρχει πλέον» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός.

Σχετικά με το επίμαχο ζήτημα της κοπής των δέντρων για το οποίο διαμαρτύρονται κάτοικοι και φορείς –με τον νεοκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα να συντάσσεται μάλιστα με τις φωνές αυτές– ο κ. Ταχιάος διαβεβαίωσε πως με την ολοκλήρωση του έργου, η πλατεία θα έχει ξανά δέντρα πιθανόν πολλαπλάσια που είχε αυτά πριν τις εργασίες.

«Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο. Το ίδιο έχει συμβεί σε όλους τους χώρους οι οποίοι καταλήφθηκαν για να γίνουν σταθμοί του Μετρό, είτε μιλάμε για τη Γραμμή 4, όπου τα έργα τώρα βρίσκονται εν εξελίξει ή μιλάμε για προηγούμενα έργα, είτε μιλάμε για έργα που γίνονται στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ή τον Πειραιά.

»Προφανώς για να κάνεις ένα υπόγειο κτίριο πρέπει να μπορέσεις στο επίπεδο οδού να αποκτήσεις χώρο. Τον χώρο τον αποκτάς για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να μπορείς να κάνεις το όρυγμά σου και ο δεύτερος για να έχεις μία εργοταξιακή κατάληψη. Πρέπει να μπουν μηχανήματα, πρέπει να μπουν φορτηγά, πρέπει να μπουν υλικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Στην περίπτωση της Γραμμής 4 και αυτό αφορά και τα Εξάρχεια, έχει γίνει από την Ελληνικό Μετρό μία πολύ σημαντική προσπάθεια να μειωθούν οι καταλήψεις και μάλιστα πρέπει να πω ότι ένα μεγάλο μέρος των σταθμών γίνεται με υπόγεια διάνοιξη, με διάνοιξη με τη νέα αυστριακή μέθοδο για την κατασκευή με διάτρηση η οποία είναι υπόγεια, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στο σύνολο του σταθμού. Προφανώς πρέπει να καταληφθούν χώροι οι οποίοι στη συνέχεια θα αποκατασταθούν» εξήγησε αναλυτικά ο κ. Ταχιάος.

«Δεν ξεφυτρώνει το Μετρό από μόνο του, από κάτω»

«Μετρό και δέντρα λέμε κι εμείς. Αλλά πρέπει να υπάρξει το Μετρό για να υπάρξουν τα δέντρα. Δεν γίνεται διαφορετικά. Και Μετρό και δέντρα δεν γίνεται. Δεν ξεφυτρώνει το Μετρό από μόνο του, από κάτω. Από κάτω πρέπει να γίνει ένα υπόγειο κτίριο το οποίο έχει κάποιες σημαντικές διαστάσεις, έχει ένα μήκος περίπου 100 και κάτι μέτρων, κατά μήκος των γραμμών και ένα πολύ σημαντικό πλάτος. Πώς θα γίνει αυτό το κτίριο; Προφανώς πρέπει να κοπούν δέντρα. Μηχανικός είναι ο δήμαρχος, φαντάζομαι το καταλαβαίνει» προσέθεσε.

Ειδικά σε σχέση με τον κ. Δούκα και την παρέμβασή του, ο κ. Ταχιάος παρατήρησε πως «η ανησυχία για τα δέντρα δεν ξεκίνησε από τον κ. Δούκα».

«Προηγουμένως, πολύ νωρίτερα, υπήρξε δημόσια διαβούλευση. Αυτό έγινε επί προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αφορούσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δημοπράτησε το έργο ακριβώς με τη συγκεκριμένη χάραξη, με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση των σταθμών και με τη συγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη. Το τι αποκαταστάσεις θα γίνουν και πώς θα γίνουν το προβλέπει η περιβαλλοντική μελέτη. (…) Όταν έγινε η πρώτη συζήτηση για την εγκατάσταση εργοταξίων στην Αθήνα υπήρξε πολύ μεγάλη διαβούλευση με τον Δήμο Αθηναίων. Υπήρξαν αντιρρήσεις του κυρίου Μπακογιάννη για τις διαμορφώσεις των επιπέδων οδού και τελικά αυτή η κουβέντα, η οποία ήταν και μακρά, δεν κράτησε λίγο, αυτή η κουβέντα οδήγησε στο να γίνουν οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί στην Αθήνα, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Υποδομών, ώστε οι αποκαταστάσεις να τύχουν της ευρύτερης δυνατής αποδοχής. Να είναι προϊόν επώνυμης αρχιτεκτονικής και βεβαίως εκεί συμπεριλαμβάνεται και η φύτευση των νέων δένδρων» ανέφερε ο κ. Ταχιάος.

«Δεν είμαι γεωπόνος για να μπορέσω να αναφερθώ στο αν μπορούν να φυτευτούν τα ίδια δένδρα ή άλλα δέντρα» σημείωσε ακόμα ο υφυπουργός, ερωτηθείς ποια θα είναι η εικόνα της πλατείας μετά το τέλος των εργασιών.

«Η βασική λογική η οποία υπάρχει είναι ότι θα αποκατασταθεί το πράσινο στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και ει δυνατόν θα πολλαπλασιαστεί. Τώρα τι δέντρα θα φυτευτούν μετά από 6, 7, 8 χρόνια εγώ δεν μπορώ να σας το πω. Θα προκύψει από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Ο δήμαρχος της εποχής μπορεί να είναι, μπορεί να μην είναι ο κύριος Δούκας είναι αυτός που θα έχει τον πρώτο λόγο. Σας ξαναλέω ότι όλα γίνονται με τη συναίνεση και την εμπλοκή του οικείου δήμου, εν προκειμένω του Δήμου Αθηναίων» επισήμανε.

«Δεν αντιδρούν για τα δέντρα – αντιδρούν γιατί δεν θέλουν τον σταθμό»

«Γιατί όμως αυτό το ερώτημα υπάρχει μόνο για τα Εξάρχεια και δεν υπάρχει για την Κυψέλη, δεν υπάρχει για του Ζωγράφου, δεν υπάρχει για όλες τις πλατείες; Θέλω να πω ότι υπάρχει μια υποκρισία. Δεν αντιδρούν για τα δέντρα. Οι άνθρωποι που αντιδρούν, αντιδρούν για τον απλό λόγο ότι δεν θέλουν τον σταθμό. Όταν το πανό το οποίο βγαίνει στη διαδήλωση είναι ότι θέλουμε να μείνουν τα Εξάρχεια γειτονιά, όχι στον σταθμό του μετρό και αυτό είναι το πανό της διαδήλωσης που αφορά στην υπόθεση των δέντρων που υποτίθεται ότι κόβονται, προφανώς αυτό είναι το θέμα. Αλλά και πάλι τα δέντρα δεν κόβονται. Αυτή τη στιγμή τα δέντρα κλαδεύονται. Από τα 72 δέντρα που υπάρχουν, το 75% πιστεύει ο Δήμος Αθηναίων δια της κηποτεχνίας που το παρακολουθεί ότι θα μπορέσουν να μεταφυτευτούν αλλού» προσέθεσε ο Υφυπουργός.

Σχετικά με τις αντιδράσεις και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέμα, ο κ. Ταχιάος σχολίασε «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο ψυχές ή τρεις ψυχές ή δεκατέσσερις, αυτό μένει να αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες. Εγώ δεν θα μιλήσω για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας κοιτάξει λίγο τον καθρέφτη και να δει πόσοι ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν».

Επιπλέον, ο κ. Ταχιάος επισήμανε ότι χάρη στην παρέμβαση του Κώστα Μπακογιάννη υπάρχει και μια άλλη πρωτοβουλία, ότι θα φυτευτούν στην Αθήνα στην περίοδο αυτή, δηλαδή στην περίοδο κατασκευής του έργου, όχι μετά, για να υπάρξει μια διασφάλιση ισοζυγίου, άλλες δύο χιλιάδες δέντρα με χρηματοδότηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Υπάρχει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας και αυτό είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει ξεκινήσει και γίνεται από την Ανάπλαση ΑΕ.

«Δημοπρατήθηκε ένα έργο επί ΣΥΡΙΖΑ και έρχονται κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ και λένε οκέι, θα αλλάξουμε τη χάραξη πορείας. Σοβαρά μιλάμε; Έχουμε ένα έργο το οποίο δόθηκε με το κλειδί στο χέρι σε έναν εργολάβο και με ένα συγκεκριμένο τίμημα. Το να πάμε και να ξεκλειδώσουμε αυτό το τίμημα επειδή μας κατέβηκε στην πορεία ότι δεν τα κάναμε καλά ή αποφασίσαμε ότι δεν τα κάναμε καλά επειδή δεν αρέσει στους δυνητικούς ψηφοφόρους μας ή στους φίλους μας που τους χαϊδεύουμε στα Εξάρχεια, σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκλειδώσει αυτή η σύμβαση και να αυξηθεί το κόστος του έργου κατά πολύ. Λοιπόν, αυτό δεν είναι διαχείριση ενός έργου, η οποία θα έλεγε κανείς ότι είναι συνετή και μάλλον θα έλεγα ότι είναι και ύποπτη» επισήμανε ο κ. Ταχιάος.