Οι ομιλητες στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Καραμανλής: Η πολιτική ως δημιουργία» στην Εθνική Πινακοθήκη - στο κεντρο ο Πρόεδρος της Βουλής | Χ/@gkefalogiannis
Επικαιρότητα

Τασούλας στην παρουσίαση του βιβλίου, «Καραμανλής. Η πολιτική ως δημιουργία»: Αλλωστε είμαστε όλοι Καραμανλικοί

Μιλώντας για τον «πρωτομάστορα της Μεταπολίτευσης», ο Πρόεδρος της Βουλής ενθυμήθηκε τους τέσσερις χαρακτηρισμούς, που ο Κωνσταντίνος Τσάτσος είχε προσδώσει στον Κωνσταντίνο  Καραμανλή: ολιγόλογος, σοβαρός, επιβλητικός, βαρύς, για να περιγράψει αμέσως μετά τα τέσσερα, πιο βασικά επιτεύγματά του. Το μήνυμα ενότητας και ευθύνης για κυβέρνηση και κόμμα
Protagon Team

Η παρουσίαση του βιβλίου, «Καραμανλής. Η πολιτική ως δημιουργία»που συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» και οι εκδόσεις Ευρασία στο Αμφιθέατρο Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία κοινής εμφάνισης των πρώην πρωθυπουργών και προέδρων της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμααρά και Κώστα Καραμανλή. Σε αντίθεση ωστόσο με την προηγούμενη κοινή τους παρουσία στο Πολεμικό Μουσείο, αυτή τη φορά δεν παρήγαγαν κάποιοι πολιτικό προϊον, δεδομένου ότι δεν βρίσκονταν μεταξύ των ομιλητών, ενώ ακόμη και όταν κλήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο για τα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος (αν υπάρχει ή όχι – και αν δικαιλογείται να υπάρχει- εσωκομματική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη) προτίμησαν να μην πουν το οτιδήποτε.

Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής (Κ) και Αντώνης Σαμαράς (Α), στην παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Καραμανλής: Η πολιτική ως δημιουργία» στην Εθνική Πινακοθήκη. Δίπλα τους ο Αχιλλέας Καραμανλήλς  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Τον τόνο στην εκδήλωση έδωσε ο εκ των κεντρικών ομιλητών, Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, με την καταληκτική του φράση «είμαστε όλοι Καραμανλικοί», ο οποίος όταν ρωτήθηκε -προσερχόμενος, στην Εθνική Πινακοθήκη –  για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση-επικαιρότητα, απάντησε ότι στην ΝΔ δεν υπάρχουν εσωκομματικά ζητήματα, αλλά λαϊκές ανάγκες τις οποίες η κυβέρνηση έχει το χρόνο μπροστά της για να θεραπεύσει…

Οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής (Κ) και Αντώνης Σαμαράς (2-Α), ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) χαιρετώντας τον Αχλλέα Καραμανλή και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Εκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής (στη φωτογραφία επάνω), τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, και τους Αχιλλέα Καραμανλή και Ιωάννη Βαρβιτσιώτη – ιστορικά στελέχη της ΝΔ- , το παρων στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης έδωσαν πολλοί υπουργοί, βουλευτές, συνεργάτες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (ενδεικτικά αναφέρονται οι Μάκης Βορίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Κικίλιας, Αδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμεως, Κώστας Τσιάρας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Γεωργαντάς και οι Κωστας Αχ. Καραμανλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Μαρία Συρεγγέλα, Σταύρος Καλαφάτης, Ιάσων Φωτήλας, Διονύσης Σταμενίτης, Νότης Μηταράκης, Απόστολος Κακλαμάνης, Γιώργος Βλάχος).

Την εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου, άνοιξε ο καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος εισαγωγικώς αναφέρθηκε σε δύο επετείους: στη συμπλήρωση, πέρυσι, 25 χρόνων από το θάνατο του Κων. Καραμανλή αλλά και στη συμπλήρωση 50 ετών, φέτος, από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Το παρόν βιβλίο, συνέχισε, έρχεται να προστεθεί σε μια πλούσια, ούτως ή άλλως, βιβλιογραφία, ενώ εστίασε αμέσως μετά σε τρία αφηγήματα, που βρίσκει στο βιβλίο ο αναγνώστης του. Πρώτο αφήγημα, τα ίδια τα λόγια του Κων. Καραμανλή, που μιλά στο δημοσιογράφο Βάσο Βασιλείου, σε μια αδημοσίευτη συνέντευξη. Το δεύτερο αφήγημα είναι από τη γενιά των επιστημόνων που τον έζησαν, μεταξύ αυτών και ο Κων. Αρβανιτόπουλος. Και το τρίτο αφήγημα, από τους νεότερους ιστορικούς και άλλους επιστήμονες.

Από την παρουσίαση του συλλογικού τόμου «Καραμανλής: Η πολιτική ως δημιουργία» στην Εθνική Πινακοθήκη/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Εν συνεχεία, το λόγο πήρε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, που συντόνισε και τη συζήτηση. Ο κ. Παπαχελάς άρχισε από μια… απουσία, μη ηθελημένη, αυτή του Πέτρου Μολυβιάτη. Η θεσμική μνήμη του Καραμανλή, όπως τον αποκάλεσε. Ο δημοσιογράφος κάλεσε το ακροατήριο να αναλογισθεί ποιος ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και τι προσέφερε στη χώρα: Έβαλε τη χώρα στις ράγες, τής έδωσε ευρωπαϊκή προοπτική, με αποφάσεις που ενίοτε ήσαν αντιδημοφιλείς, υπογράμμισε μεταξύ άλλων,

Για τον «πρωτομάστορα της Μεταπολίτευσης» μίλησε αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που ενθυμήθηκε επίσης τους τέσσερις χαρακτηρισμούς, που ο Κωνσταντίνος Τσάτσος είχε προσδώσει στον Κωνσταντίνο  Καραμανλή: Ολιγόλογος, σοβαρός, επιβλητικός, βαρύς, για να περιγράψει αμέσως μετά τα τέσσερα, πιο βασικά επιτεύγματά του:

Εν πρώτοις έλυσε το θέμα της οικονομικής υπανάπτυξης της χώρας, αφού, όταν ανέλαβε τα ηνία της χώρας στη δεκαετία του ‘50, το κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν στα 400 δολάρια και το παρέδωσε στα 4.300 δολάρια, το 1980. Ταυτοχρόνως, αποκατέστησε τη δημοκρατία κατά τρόπο υποδειγματικό το 1974. Κοντά σε αυτά, η ανεξαρτησία της Κύπρου -μολονότι έχει επικριθεί και αδικηθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο θέμα αυτό, παρατήρησε ο κ. Τασούλας. Παρά ταύτα, χάρη σε αυτόν, χάρη στη Συμφωνία Ανεξαρτησίας της νήσου, μια δεύτερη Ελλάδα δημιουργήθηκε, υποστήριξε. Τέλος, η είσοδος της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες ήταν το τέταρτο και τελευταίο επίτευγμα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε και σε κάτι ακόμη που προκύπτει από την ανάγνωση του βιβλίου: το υπόδειγμα ηγεσίας. ενώ παρέθεσε, επίσης, τα κεφάλαια του βιβλίου: Θεσμοί και Μεταπολίτευση, στο οποίο κεφάλαιο αρθρογραφεί ο τ. Πρόεδρος Πρ. Παυλόπουλος, Οικονομία – Ανάπτυξη, Παιδεία – Πολιτισμός, Ευρώπη, Εξωτερική Πολιτική.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τασούλας έθιξε και δύο λιγότερο γνωστές πτυχές της δράσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή: τη δημιουργία του Κέντρου Ατομικής Ενέργειας («Δημόκριτος») αλλά και τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής (αναφέρθηκε, μάλιστα, στη στάση που κράτησε ο τότε ηγέτης της Ελλάδας στην Κρίση του Σουέζ).

Ο Καραμανλής -σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τασούλας- είχε επίγνωση της λύσεως και των μέσων που θα έλυναν το πρόβλημα της χώρας μας, που δεν ήταν άλλο  από την πολιτική κακοδαιμονία και αστάθεια. Η λύση ήταν η οικονομική ανάπτυξη.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό των κυβερνήσεων Καραμανλή, επεσήμανε ο ηπειρώτης πολιτικος, ήταν τα πρόσωπα που τις συνέθεταν, αφού ήθελε πάντα τους καλύτερους. Επίσης, ήταν αυστηρός με τους πολίτες, αλλά πρώτα, αυστηρός με τον εαυτό του και, εν τέλει, γεύθηκε την αναγνώριση εν ζωή. Όμως, η αφήγηση του Κων. Τασούλα είχε και προσωπικό χαρακτήρα, αφού ανέγνωσε μία επιστολή του 1995, του νεαρού, μόλις εκλεγέντος δημάρχου Κηφισιάς προς τον Κων. Καραμανλή, του οποίου η δεύτερη προεδρική θητεία είχε μόλις ολοκληρωθεί. Ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Τασούλας καλωσόριζε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο δήμο, όπου θα ζούσε το υπόλοιπο του βίου του.

Ακολούθησε η ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Μαρίας Μενδρινού, η οποία περιέγραψε εξ αρχής τη διοικητική ευφυία και τον πολιτικό πραγματισμό του ανδρός, την ηγετική προσωπικότητά του. Στο βιβλίο συναντά κανείς ακόμη και άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη για τον Κων. Καραμανλή, παρατήρησε επίσης. Ο οποίος, συμπλήρωσε, γνώριζε την ελληνική ψυχή, τα θετικά, τα αρνητικά και τις αδυναμίες της. Η κυρία Μενδρινού ανέγνωσε, ακόμη, εκτενή αποσπάσματα της αδημοσίευτης συνέντευξης με τον Βάσο Βασιλείου και υπογράμμισε το όραμά του για τη χώρα του.

Τελευταίος ομιλητής, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Ευάνθης Χατζηβασιλείου: Πάνω στην ανάπτυξη των δεκαετιών του ‘50 και του ‘60 θεμελιώθηκε η δημοκρατία και η Ευρώπη, σημείωσε. Όμως, στη συνέχεια, ο ομιλητής έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων επισημαίνοντας πως, ενώ υπάρχει ομόθυμη αποδοχή του έργου του Κων. Καραμανλή, εν τούτοις υπάρχει άρνηση να αναγνωρισθεί και να αποτυπωθεί αυτή στο δημόσιο χώρο.

Εφερε, μάλιστα, παραδείγματα: ακόμη και στις Σέρρες κατεγράφησαν αντιδράσεις όταν κεντρική οδός επρόκειτο να μετονομασθεί σε Λεωφόρο Καραμανλή, ενώ το Ίδρυμα κατέβαλε αγώνα για την ανέγερση αγάλματος του πρώτου μακεδόνα πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη.

Ομοίως και το παράδειγμα της Λίμνης Πλαστήρα: η τεχνητή αυτή λίμνη πήρε το όνομα εκείνου που την εμπνεύσθηκε, αλλά ήταν το πολιτικό αποτύπωμα του διχασμού. Και δεν πήρε το όνομα εκείνου που την κατασκεύασε και υπερέβη το διχασμό. Φυσικά, διευκρίνισε, ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα ήθελε τη μετονομασία της λίμνης στο Φράγμα Ταυρωπού.

Σμφωνα με τον Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής βίωσε την ελληνική κόλαση, από το 1922 ως το 1949, αλλά πέτυχε αυτό που γενιές Ελλήνων είχαν ονειρευτεί, την επιστροφή του ελληνισμού στον αναπτυγμένο κόσμο. Και έκλεισε με ένα σχόλιο για το κόμμα που δημιούργησε, τη Νέα Δημοκρατία: πρωταγωνιστεί 50 χρόνια τώρα, χάρη στον ίδιο και τους διαδόχους του.

ΤikTok και Κων/νος Καραμανλής

Η εκδήλωση έκλεισε με το ερώτημα, εκ μέρους του Αλέξη Παπαχελά, αν η σημερινή εποχή, του Tik Tok κ.ο.κ., θα… σήκωνε έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή. Και στην Ελλάδα και διεθνώς. Ωστόσο, συνέχισε, είναι τόσο μεγάλες οι προκλήσεις της εποχής, που χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα αγνοήσει το κόστος, τις αντιδράσεις και ο οποίος, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, θα πει, επί παραδείγματι, «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Στην εκδήλωση επρόκειτο να μιλήσει και ο ομ. καθηγητής του Καποδιστριακού, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, αλλά μια ασθένεια δεν του το επέτρεψε. Πριν από την εκδήλωση, προβάλλονταν επίκαιρα της εποχής των πρώτων ημερών της νεότερης Ελληνικής Δημοκρατία, με την ορκωμοσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή επί παραδείγματι.