| ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Τάσο Γιαννίτση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Ως «μια προσωπικότητα που συμβολίζει την Ελλάδα της προόδου, της ευθύνης και της προνοητικότητας απέναντι στις επόμενες γενιές» περιέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας. «Τα μηνύματα που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ, ξεπερνούν το πρόσωπό μου», η δήλωση Γιαννίτση
Protagon Team

Τον καθηγητή και πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση –ένα εμβληματικό πρόσωπο της εποχής του αείμνηστου Κώστα Σημίτη– προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, κατα την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη στη Βουλή (φωτογραφίες κάτω).

 

H KO του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη στη Βουλή είχε και έναν επισκέπτη: τον μικρό φίλο του ΠΑΟΚ, Γιάννη Παπαστεφανάκη/ΙΝΤΙΜΕnews

Οπως έγινε γνωστό, στη μία μετά το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι θα περίμενε πρώτα τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού ως προς την επιλογή του για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν τοποιθετηθεί ο ίδιος. Οπως αναφέρεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, βασικό κριτήριο της επιλογής Γιαννίτση, είναι η υποψηφιότητα του ΠΑΣΟΚ να εκπέμπει υψηλό πολιτικό συμβολισμό προς τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

Ανδρουλάκης: Αυτοκρατορική η συμπεριφορά του Μητσοτάκη

«Με αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό στο κύρος του θεσμού και με το βλέμμα στην κοινωνία και τις προκλήσεις που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας στο νέο επισφαλές διεθνές περιβάλλον, προτείνω τον Τάσο Γιαννίτση για την Προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης για τον υποψήφιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως ο κ. Γιαννίτσης είναι «μια προσωπικότητα που συμβολίζει την Ελλάδα της προόδου, της ευθύνης και της προνοητικότητας απέναντι στις επόμενες γενιές. Την Ελλάδα που μιλάει καθαρά, με ρεαλισμό και σχεδιάζει την οικονομική ευημερία μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη. Την Ελλάδα που σέβεται τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

»Μια διορατική πολιτική προσωπικότητα που ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνέβαλε να γίνει πράξη η εθνική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το κυπριακό και υπηρέτησε την ευρωπαϊκή διεύρυνση».

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέκρινε, παράλληλα, την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Σημείωσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση το 2019 έγινε για να μην οδηγείται η χώρα σε εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι για να καταπατηθεί το πνεύμα του Συντάγματος.

«Για πολλές δεκαετίες τηρήθηκε μια παράδοση με ισχυρό ενωτικό συμβολισμό, που εξασφάλιζε ευρύτερες συναινέσεις για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό. Ο Πρωθυπουργός, όμως, διαψεύδοντας τα λεγόμενά του κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019, αντικαθιστά την εθνική συναίνεση με την εσωκομματική του συναίνεση. Και αυτό είναι βαθιά προσβλητικό. Η όλη διαχείριση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποκαλύπτει μια αυτοκρατορική συμπεριφορά, που με αλαζονεία περιφρονεί πολιτικές παραδόσεις και θεσμούς» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πόσες ψήφους θα πάρει ο Γιαννίτσης;

Το θέμα τώρα είναι πόσες ψήφους θα συγκεντρώσει ο 81χρονος κ. Γιαννίτσης. Το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση με μόλις 31 βουλευτές, αποφεύγει να βάλει στο ζύγι την υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση με αυτή της Λούκας Κατσέλη, που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως να ψηφίσει και η Νέα Αριστερά (μαζί αριθμούν συνολικά 47 βουλευτές). Αυτό φάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, του Κώστα Τσουκαλά εκπροσώπου της Χαριλάου Τρικούπη, ο οποίος είπε ότι «δεν έχει σημασία» πόσες ψήφους θα πάρει ο κάθε υποψήφιος. Ηδη πάντως έχουν υπάρξει προσπάθειες προσέγγισης βουλευτών από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων –θεωρείται βέβαιος, για παράδειγμα, ο Πέτρος Παππάς, πρώην βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα φλερτάρει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Η πρόταση αυτή έχει για εμένα ιδιαίτερους συμβολισμούς»

Τον συμβολισμό της υποψηφιότητάς του τόνισε ο κ. Γιαννίτσης, ευχαριστώντας «τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για την τιμή να με προτείνουν ως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η πρόταση αυτή έχει για εμένα ιδιαίτερους συμβολισμούς», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Ο κ. Γιαννίτσης υπογράμμισε ότι «τα μηνύματα που θέλει να δώσει το ΠΑΣΟΚ, ξεπερνούν το πρόσωπό μου. Υποδηλώνουν την πολιτική ανάγκη για υπευθυνότητα και αξιοπιστία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, υπέρβαση φοβικών συνδρόμων στην άσκηση της εξουσίας, πολιτική προνοητικότητα, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ανάληψη πολιτικών ευθυνών και κόστους, αν η πραγματικότητα το απαιτεί. Η ενίσχυση των δημοκρατικών λειτουργιών και το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας σε ένα διεθνές πεδίο ανοικτών οριζόντων, αποτελούν σταθερά τις μεγάλες προτεραιότητες, που καλούμαστε να υπηρετήσουμε».

Σε ανάρτησή του για την επιλογή Γιαννίτση, ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος, μιλά για μία «υποψηφιότητα ουσιαστικά υπερκομματική, ενωτική, με διευρυμένη αναγνώριση ακόμα και από αντιπάλους».

«Με βαθιά γνώση της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων», προσθέτει ο κ. Γερουλάνος, ο Τάσος Γιαννίτσης είναι «ένας πολιτικός που έβαζε πάντα το καλό της πατρίδας πάνω από το προσωπικό του συμφέρον»

Πρόκειται καταλήγει για »μία υποψηφιότητα με ξεκάθαρο μεταρρυθμιστικό και ευρωπαϊκό μήνυμα, σε μια εποχή που το χρειάζεται και η Ελλάδα και η Ευρώπη. Ο Τάσος Γιαννίτσης θα τιμήσει την χώρα ως ο πρώτος πολίτης της».

Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-1994 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-1995, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000-2001), αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (2001-2004), υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υπουργός Εσωτερικών (2011- 2012). Μέλος περισσότερων Διοικητικών Συμβουλίων σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις σε διάφορα έτη.

Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.